Pariuri sportive, gaming și casino

Rivalitățile care au marcat istoria sportului









Deși avem parte de o mulțime de competiții sportive memorabile, câteva au scris istorie. Competitivitatea este un element integru al felului în care ne raportăm la sport. În anumite cazuri, spiritul competiției capătă proporții colosale care depășesc sportul din care izvorăște.

Când competiția este îndeajuns de acerbă, rivalitatea depășește lumea sportului și are de a face la fel de mult cu identitatea. Din acest motiv, o proporție majoră de sporturi competitive au și rivalități legendare. În aceste cazuri, jucătorii, luptătorii, sau piloții devin mai mult decât simpli adversari sportivi.

Acest articol va analiza o serie de rivalități legendare care servesc drept dovezi că sportul unește oameni. Fiecare suporter, admirator, sau ultra are propriile sale motive de a susține o echipă, un atlet, sau o filozofie sportivă. Când astfel de entități sportive se întâlnesc, rivalitățile devin memorabile.

Old Firm (Rangers vs. Celtic)

După cum am menționat, unele rivalități depășesc sfera sportivă și ajung reprezentări ale anumitor identități. În cazul Old Firm, derby-ul scoțian al orașului Glasgow, această rivalitate fotbalistică obișnuia să reprezinte mult mai mult decât un simplu meci de fotbal. Începând cu 1888, anul primei întâlniri, am avut parte de sute de meciuri memorabile.

Cele două echipe sportive sunt, pe departe, cele mai de succes din Scoția. Acestea au deja peste 100 de titluri de campioană între ele, fiecare echipă trecând de borna 50. Cele două rivale încă se duelează pentru supremația campionatului, iar Betbrain analizează și compară cotele de la meciurile lor.

Rivalitatea lor sportivă este legendară deoarece a avut dintotdeauna tonuri religioase și politice. Deși acestea sunt ceva mai estompate în ziua de azi, ele încă reprezintă o parte esențială a identității lor.

Rangers sunt echipa loialității față de Regatul Unit, al protestantismului, și loialismului în ceea ce privește situația politică a Irlandei de Nord (de unde proveneau mulți suporteri). Celtics sunt echipa identității distincte, a republicanismului Nord-Irlandez, și al catolicismului. Așadar, acest derby reprezintă o rivalitate dintre două identități ale oamenilor din Glasgow.

Derby-ul Belgradului (Partizan vs Steaua Roșie)

Vecinii noștri sârbi sunt senzaționali la a face atmosferă și a-și exprima entuziasmul față de echipa lor. Cel mai important simbol al acestui aspect este derby-ul etern la Serbiei, jucat între Partizan și Steaua Roșie Belgrad. Important este de adăugat și faptul că rivalitatea este la fel de intensă atât în cazul fotbalului, cât și în cel al baschetului.

pastedGraphic.png

Cele două echipe se trag din două cluburi apărute după cel de-al Doilea Război Mondial. Steaua Roșie avea o identitate din lumea politică, iar Partizan din ca militară. Ca în alte țări comuniste, cele două reprezentau și rivalitatea dintre ministerul de interne și cel al apărării.

Fanii celor două echipe sunt extrem de cunoscuți pentru atmosfera pe care o creează atât pe stadioane, cât și în sălile acoperite. Cele două facțiuni, numite Delje („Vitejii” celor de Steaua Roșie) și Grobari („Groparii” celor de la Partizan) sunt printre cele mai faimoase (și notorii) baze de suporteri de sport.

„Mama tuturor bătăliilor” (Olympiacos vs. Panathinaikos)

Rămânem în Balcani pentru o altă rivalitate sportivă legendară, cea dintre Panathinaikos Atena și Olympiacos Pireu. În 2014, BBC a „încoronat” rivalitatea lor fotbalistică drept „cel mai nebun derby al Europei”.

Deși pare că cele două echipe reprezintă două orașe diferite, Pireu este un oraș portuar alipit Atenei. Așadar, rivalitatea geografică este la fel de relevantă. Totuși, istoric Panathinaikos au reprezentat clasele înalte ale societății ateniene moderne. Olympiacos erau reprezentanții clasei muncitoare din portul Pireului.

Cele două baze de fani s-au folosit de această rivalitate sporitvă pentru a semnala diferențele sociale. Așadar, echipele au devenit reprezentative atât pentru campionatul grecesc, cât și pentru societatea elenă.

Mai mult, această rivalitate este și ea la fel de intensă în cadrul baschetului. Precum rivalele Belgradului, aceste cluburi sunt foarte de succes în cadrul EuroLigii. Date fiind mizele înalte, meciurile dintre aceste rivale eterne au mereu parte de atmosfere de neuitat.

Superclásico (Boca Juniors vs. River Plate)

Părăsim bătrânul continent și ne îndreptăm către o rivalitate de proporții legendare. Cu toții știm pasiunea sud-americană pentru fotbal. Totuși, în cadrul derby-ului metropolei Buenos Aires, Superclásico este un adevărat eveniment care merită trăit măcar o dată.

Publicații precum Daily Mirror, The Daily Telegraph, și FourFourTwo au încoronat această rivalitate fiind cea mai mare din toată lumea. Mai mult, termenul de „clasic” (adaptat lingvistic, în funcție de caz) are ca origine această rivalitate. Cele două cluburi sunt rivale de mai bine de o sută de ani, iar fanii lor reprezintă circa 70% dintre fanii argentinieni.

Cele două echipe au parte de atmosfere legendar create de către fanii lor. Atât El Monumental (River Plate), cât și La Bombonera (Boca Juniors), sunt două dintre destinațiile cel mai intense când vine vorba de turism sportiv. Așadar, confruntările celor două echipe sunt absolut senzaționale.

Celtics vs. Lakers

Ce-ar fi să schimbăm sportul și să analizăm și o rivalitate din baschet? Boston Celtics și Los Angeles Lakers reprezintă cel mai înalt standard când vine vorba de renume. Cele două cluburi fac parte din elita NBA-ului încă din anii 40. 

pastedGraphic_1.png

Mai mult, acestea împart și titlul de cea mai titrată echipă din NBA (deși, la momentul redactării acestui articol, Celtics sunt pe cale de a câștiga încă un titlu).

Pe lângă faptul că cele două echipe reprezintă rivalitatea coastelor americane de vest și est, acestea reprezintă și rivalitatea culturală dintre cele două orașe. Boston este un oraș istoric, mai rece și ceva mai cumpătat. Los Angeles reprezintă Hollywood, excesul și luxul.

În plus, cele două echipe au reprezentat și rivalitatea dintre anumite perechi de jucători legendari. Finalul anilor 60 a reprezentat ultimul pas din rivalitatea Bill Russell–Wilt Chamberlain (prima rivalitate majoră din NBA), dar și cea dintre Earvin ”Magic” Johnson și Larry Bird.

Concluzie

Acum că am analizat și câteva rivalități extrem de importante din lumea sportului, putem spune că spiritul competitiv dă naștere anumitor evenimente și tradiții legendare. Cel mai important aspect al lor este semnificația culturală din spatele lor, iar atmosfera creată este un adevărat omagiu adus sportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button