UTA Arad

Sandu Gaica, antrenorul care l-a cizelat pe Miculescu la UTA: „Un băiat talentat, ambițios, care a știut mereu ce vrea de la fotbal. Are exemplul lui Man!”





David Miculescu i-a călcat pe urme tatălui său la UTA, ba chiar l-a depășit cu evoluțiile sale bune în Liga 1, ce i-au adus transferul la FCSB pentru cea mai mare sumă de transfer din istoria clubului de pe Mureș – 1,7 milioane de euro. Ca și David, Valentin Miculescu a promovat cu UTA în Liga 1 în 2002, dar nu a mai îmbrăcat tricoul „roș-alb” și în elită, transferându-se în Ungaria, la Elore Bekescsaba.

Telefonul din Grecia care a schimbat cursul carierei lui Miculescu: „S-a acomodat rapid, l-a ajutat mult și tatăl său”

Tatăl lui David a agățat ghetele în cui în anul 2009, dar a rămas în fotbal, ca și antrenor de copii și junori. Din această postură s-a duelat cu echipele din zonă și a legat relații cu mai mulți tehnicieni rivali. Printre ei se afla și Sandu Gaica, antrenorul grupei 2001 de la UTA și de aici începe povestea transferului lui David în „alb-roșu”. „Cunoșteam grupa la care juca David la Electrica și l-am remarcat din prima. Nu știu, însă, dacă aș fi intrat în discuții cu el dacă nu era acel telefon … Era în vara anului 2016 și tatăl său m-a sunat din Grecia, unde erau cu toții în concediu, să-mi ceară un anume număr de telefon. Atunci am îndrăznit și i-am spus că-l aștept cu băiatul la Arad, când revin ei din Grecia. Au venit, lui David i-a plăcut grupul, s-a acomodat rapid și am semnat actele. Nu e treaba mea să vorbesc despre acele procente care sunt subiect de discuție și astăzi, pe mine m-a interesat ca David să joace pentru UTA, să ridice nivelul unei grupe deja bune, din punctul meu de vedere. Țin minte că a legat repede prietenii cu alți băieți de aici, din Arad, Vlad Sălăgean sau Paul Igreț, după care au venit și ceilalți doi băieți care sunt și astăzi în lotul primei echipe, Damian Isac, de la Caransebeș și Denis Hrezdac, de la Lugoj. Cu cei trei aveam și mai multă calitate, dar mă bucuram că Isac și Hrezdac îi făceau concurență lui David la calitate individuală. Dacă el ar fi fost mult peste toți jucătorii din lot, poate nu ar fi tras atât de mult și nu ar fi ajuns unde este astăzi cu toate că a fost mereu un băiat ambițios, care a știut mereu ceea ce a vrut de la fotbal, dar aici un mare merit îl are și tatăl său. Vali a jucat la un nivel bun și el, a știut să-i dea încredere când  a avut nevoie, dar și să-l țină cu picioarele pe pământ când era cazul. Probabil, va face același lucru și acum când David intră într-o nouă etapă a carierei sale. La București, există tentații, iar pretențiile sunt mult mai mari la FCSB, există riscul să te pierzi. Îmi amintesc că și tata lui Dennis Man a stat cu fiul său o perioadă la București, cu toate că Dennis era mai mic când s-a transferat la FCSB. Sunt sigur că Vali va lua cea mai bună decizie în ceea ce-l privește pe David, mai ales că există și acest exemplu a lui Dennis Man, care a plecat tot de la UTA și s-a transferat afară pe o sumă foarte bună pentru fotbalul românesc”, susține Gaica, ajutat la UTA 2001 de colegul de generație, Adi Ungur, dar și de Vasile Sin.

„Fotbalist modern, poate juca oriunde în linia din spatele atacantului, ba chiar și vârf”

Fostul fundaș central al „Bătrânei Doamne” în anii ’80-’90 l-a antrenat pe David Miculescu timp de două sezoane, între 2016 și 2018, deși fotbalistul era chemat deseori și la prima echipă, pentru care – de altfel – a debutat în septembrie 2017, la vârsta de 16 ani și 4 luni. UTA pierdea cu 1-0 la Satu Mare, cu Olimpia, în cadrul etapei a 9-a a sezonului 2017-2018. Arădenii erau pregătiți de Cristian Todea, care a urmat la cârma echipei după „experimentele” nereușite cu Adrian Mihalcea și Adrian Falub. „Se poate spune că a fost un avantaj că David a debutat atât de tânăr în Liga 2-a, dar el nu se afla la prima competiție de seniori. Grupa noastră a jucat și în Liga 4-a pentru UTA, deja era obișnuit cu unele contacte mai tari, deși diferența de nivel era importantă. După Cristi Todea și Cristi Păcurar, nea’ Popică, Dumnezeu să-l ierte, i-a sesizat și el repede calitățile și nu l-a mai scos din echipă. Băiatul juca tot mai mult, pe un post care îi era familiar. De când a venit la Arad, l-am pus număr 10, în spatele vârfului și acolo a dat cel mai bun randament. Poate, în unele meciuri, a jucat și în linia celor doi mijlocași centrali, însă locul său a fost mereu mai aprape de poartă, unde-și putea pune în valoare în special șutul și pasele decisive cu stângul. Acum, după cele două sezoane în Liga 1 cred că se descurcă oriunde în acea linie din spatele atacantului, dar la nevoie poate juca și el ca vârf. Statura și forța fizică îl ajută, e un jucător modern, care, din punctul meu de vedere, se va impune și la FCSB. Tot ce are de făcut este să rămână axat pe fotbal, să muncească ca și până acum sau mai mult, în funcție de ce i se va cere acolo și în cel mult un an, doi să bată și la porțile naționalei mari. El s-a maturizat demult din punct de vedere fotbalistic, poate în afara gazonului era puțin mai copilăros, dar cred că experiența de la FSCB și viața din București îl va transforma definitiv în bărbat. Astăzi, eu am sentimentele împărțite. Pe de-o parte, mă bucur că a făcut un pas în față, dar pe de alta, sunt trist că nu-l mai văd la UTA. Ne întâlneam deseori, vorbeam cu el și – parcă – mi-aș fi dorit și mai mult pentru el, poate un transfetr direct în străinătate”, mai afirmă Sandu Gaica, cel care conduce și astăzi echipa Under 18 a clubului, dar și grupa de 2008 de la Academia UTA.

Finalist al Cupei și deținător al „bronzului” național în 2018

Spre deosebire de Dennis Man și generația sa de 1998, care a adus în vitrina UTA-ei o Cupă și o Supercupă a României, UTA 2001 din care a făuct parte și David Miculescu a pierdut o finală de Cupă, cu Viitorul (în 2018) și s-a mulțumit cu locul 3 pe țară la Liga Elitelor U17, în aceeași vară, după finala mică câștigată cu  1-0 în fața celor de la Sporting Juniorul Vaslui.

Înainte de a ajunge la UTA, David Miculescu a evoluat pentru Electrica Timișoara, Academia Hagi și Atletico de Madrid București. La gruparea din capitală a legat o prietenie strânsă cu Octavian Popescu, cu care se reîntâlnește acum la FCSB.

 

 

5 comentarii

    1. @Anonim…Iti dau pe undeva dreptate si nici eu nu sunt de acord cu asa ceva dar nu toti antrenorii isi injura juniorii,mai ales pe cei mici,mici…Paradoxul este altul…Situatia faptica ne arata ca un fel de Dan Petrescu isi injura jucatori titulari trecuti de 30 ani, la o campioana si ei reactioneaza vehement,reciproc,ies scantei….O face la nervi si nu le poarta suparare…Maine sunt din nou titulari de drept,asta nu a inteles Balint si vad ca nu a invatat nimic…Inclusiv Leo Grozavu si-a mai iesit din pepeni si le-a dat cate o scatoalca,inacceptabil la respectivul nivel…dar nu i-a scos din lot…
      Unora le mai scapa cate o injuratura urata si nu este tocmai in regula dar asa se formeaza imunitate si tarie de caracter pentru viitor…
      Acum,daca stam sa memoram putin…Pai daca un Copaci,Stahl,Jorza dar mai ales Miculescu nu si-au luat injuraturi de prin tribune,atunci absolut nimeni…Uite ca singurul pe care l-a lasat rece a fost Miculescu…Poate ca nici pe el nu l-a lasat rece dar a avut puterea sa creada in posibilitatile sale,indiferent de regula U,sau nu…
      Cu cat un junior este tratat in puf,cu atat mai mult va capota cand da de greu…
      Oare Hagi doar ii piaptana pe ai lui?Pai ii desfiinteaza public…

      0
      0
  1. Nu mi-as dori mai mult, decat sa nu se mai renunte atat de usor la absolventii Academiei proprii si sa nu mai fie dizolvati…Macar cei cu potential mare sa ramana in ograda echipei mari…Poate ca in varianta Pecica ar fi ok,cumva..Sa vedem…Sa fie aproape de casa,sub vizorul direct..Odata imprumutati prin alte zari si orizonturi indepartate,cam greu de crezut…Depinde si de ei ca sa demonstreze….
    Succes maxim!

    0
    0
  2. ,,Unora le mai scapa cate o injuratura urata si nu este tocmai in regula dar asa se formeaza imunitate si tarie de caracter pentru viitor…”
    Așa se formează tăria de caracter? Jignind, umilind și înjurând de morți?
    M-am lămurit!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button