Glorii arădene

„Sebiş, 50 de ani de fotbal” – o carte superbă a lui Iosif Halja, cadou pentru fotbalul arădean





De pe copertă, zâmbesc echipele României şi a Crişanei Sebiş, generaţiile 1970. „Tricolorii” lui Angelo Niculescu de la Guadalajara ajungeau în toamna lui 1986 în orăşelul de pe Crişul Alb. Mai toţi „mexicanii” au venit la întâlnirea ce avea să umple până la refuz tribuna arenei din Sebiş – Dumitrache, Dembrovschi, Mocanu, Tătaru II, Anca, Boc, Deleanu, Ivăncescu, Domide, plus întăririle arădene Iorgulescu, Broşovschi, Coraş. Dobrin n-a ajuns la timp, iar Lucescu şi Răducanu, pregăteau meciul naţionalei cu Austria…

Rândurile de mai sus rezumă o secvenţă dintr-o superbă carte semnată de Iosif Halja: „Sebiş, 50 de ani de fotbal 1922-1972, volumul I”.

Fotbalistul Crişanei de odinioară oferă un volum superb, unde include tot ce a avut mai frumos Sebişul fotbalistic vreme de cinci decenii. Sebişul are cu ce să se mândrească când priveşte în urmă. Statistica e împletită cu amintiri nepreţuite ale fotbaliştilor în cele peste 300 de pagini, iar peisajul e întregit de fotografii unice.

Efortul lui Iosif Halja e greu de cuantificat, merită o reverenţă adâncă şi sinceră, aşa cum e şi tonul său din carte. Atunci când o vor citi, eroii care se regăsesc în pagini vor simţi aceeaşi nostalgie pe care poate că a simţit-o şi autorul. Şi vor retrăi pasiunea din iarbă. E greu să fie altfel, când istoriile meciurilor de demult sunt retrăite acum, la câteva decenii distanţă. La fel, şi pentru cei care i-au admirat din tribună pe fotbaliştii Sebişului. Iar pentru tinerii care n-au prins acele vremuri, cartea lui Iosif Halja nu poate să reprezinte decât un cadou frumos, un reper şi un punct de plecare către viitorul fotbalistic al Sebişului.

„Sebiş, 50 de ani de fotbal 1922-1972, volumul I” va fi lansată sâmbătă, 16 iulie, ora 16,00, la Motel Onyx din Sebiş.

 

Un comentariu

  1. Este o iniţiativă de-a dreptul EXTRAORDINARĂ!!!!! Mă întreb ce anume trebuie pentru a se edita şi o istorie a întregului fotbal arădean, de la (re)crearea judeţului? Mă refer aici la o prezentare COMPLETĂ a Campionatelor Judeţene de sub patronajul AJF Arad, asociaţie care a luat fiinţă, dacă nu mă înşel, în anul 1968 (sau 1969, nu mai ştiu exact).
    Adică, mă refer la ceva ce AJF Arad TREBUIA, DEJA, să facă pe propria pagină de internet. Acuş’ o să mucegăiască dosarele în arhivă, până să-i vină cuiva ideea GENIALĂ de a pune TOATE acele date în format electronic.
    Io m-am oferit să-i (chiar şi pe gratis), da’ n-am primit nici un răspuns. Dacă ajung să mă ocup eu de datele alea, din alte surse (la fel de credibile), AJF va trebui să sară bine de tot cu banu’ ca să primească TOATE aceste informaţii!!!!!
    PS: Apropo, de unde se poate cumpăra cartea aceasta, despre fotbalul din Sebiş?

    0
    0
  2. Felicitări pentru iniţiativă! Din păcate astfel de momente sunt din ce în ce mai rare în fotbalul din judeţ…

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button