Arhivă articole

martie 2013
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Cibi Braun, antrenorul care a dus UTA spre titlul al patrulea, va fi comemorat mâine

Pe 15 martie 1983 se stingea marele antrenor Coloman Braun Bogdan, antrenorul care a condus UTA pe drumul către titlul naţional din 1954, după ce în 1953 cucerise cu textiliştii şi Cupa României, a doua din vitrina clubului .

Cibi Braun e o somitate în lumea fotbalului românesc. S-a născut în anul 1905 la Arad și a jucat pentru AMEFA până în 1932, după care a trecut la echipa franceză Racing Club Calais. A petrecut două sezoane în Hexagon, apoi a revenit în țară la Juventus București, una din marile echipe românești din perioada interbelică. La bucureșteni a început cariera de antrenor, în 1936, pe când era încă jucător activ, internațional al României inclusiv la Campionatul Mondial din 1938.

Drumul către antrenorat îl pregătise, de fapt, cu trei ani mai devreme, când a studiat la Academia din Folkstone (Anglia) tainele meseriei pe care o gândea deja.

La UTA a activat în 1953 – 1954, 1958 – 1960 și 1963 – 1965. În cărțile sale (Fotbal în glumă și Din lumea balonului rotund) mărturisea că echipa arădeană i-a fost cea mai dragă. Pe lângă Bătrâna Doamnă, Cibi Braun a fost primul antrenor al echipelor Steaua și Dinamo, a mai pregătit Sportul Studențesc, Rapid București, Jiul Petroșani și Politehnica Timișoara, dar și al echipei naționale a României. După ce s-a retras din antrenorat, a ocupat mai multe funcții în Federația Română de Fotbal.

La trei decenii de când a plecat dintre noi, prietenii și fotbaliștii arădeni cărora le-a fost mentor îi aduc un omagiu. Sâmbătă dimineață, la 11,30, cimitirul din Aradul Nou, de pe strada Tabacovici, e locul de întâlnire pentru amintirea lui Cibi Braun, un om imens al fotbalului românesc și, mai ales, al celui arădean.

 

0
0

0 comentarii la articolul: “Cibi Braun, antrenorul care a dus UTA spre titlul al patrulea, va fi comemorat mâine

  1. Pe linga faptul ca a fost jucator si antrenor de nationala .Cscibi Bacsi a fost un mare pedagog, atat pentru tinerii fotbalisti de la ehipele la care a antrenat dar si de la echipele de la nivelul loturilor nationale Din 1945 ,a facut parte din staful federatiei coordonind scolile de antenori si editind curiculumul acestora Putini dintre noi, isi aduc aminte ca Csibi Bacsi, a fost singurul antrenor roman cistigator a unui tilu de campion mondial la fotbal.Acest titlu a fost cucerit cu echipa Nationala a Tacutilor(surdo-muti) in finala CM de la Bucurest finala jucata cu echipa Ungariei, in 1968.De asemenea mentionam si faptul ca nea~ Csibi a fost unul din cei mai mari colectionari de insigne, fanioane, trofee ,reviste, catrti de pe tot mapamondul Din pacate, acestea s-au risipit in cele patru vinturi.Fostii si actualii Amefisti, dar si multi iubitori ai ai”fotbalului istorie”, se reculeg in fata acestui aradean de exceptie, care a fost Coloman Braun Bogdan. Memoria fotbalului romanesc il pastreza la loc de cinste.

    0

    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.