Glorii arădene

Bătrâna Doamnă, încântătoare în Austria





ol boys uta completOld Boys UTA a reușit un turneu austriac excelent, care lasă amintiri extraordinare, și din teren, și din afară. Trupa alb-roșie s-a încadrat perfect în înălțimea Alpilor și a venit acasă cu trofeul acordat pentru a treia treaptă a podiumului.

Revederi cu câțiva fotbaliști de marcă

Aventura a început în orășelul german Waldkraiburg, acolo unde delegația condusă de Gyuri Vaczi, Ionel Costin, Flavius Domide, Mircea Axente și Dorel Cura a fost așteptată de Rudi Dărăban, fostul fotbalist al UTA-ei, stabilit de câteva decenii în Germania. Și tot acolo arădenii au completat efectivul cu Sandu Donciu (foto, lângă Domide, colegul de echipă de odinioară), mijlocașul utist al anilor 60, cu Josef Korek, goalkeeper alb-roșu în perioada 80, dar și cu ex-vagonarii Pavel Baliga și Costel Croitoru.

old boys donciu domideComplexul ”J. Peters” a fost acasă pentru arădeni timp de 3 zile. De la ”nemții” Dărăban și Baliga am aflat că Johann Peters a fost cel care, după al doilea război mondial, a avut inițiativa să-i recalifice pe răniții și mutilații din lupte, oferindu-le tâmplăria și alte meserii ca alternative.

Luca & comp. se alătură UTA-ei

În Germania, fotbaliștilor plecați de la Arad – Szabo, Mihaly, Barna, Stupar, Vancea, Novac – antrenorii Mihai Țîrlea și Imi Hirmler (staff-ul a fost completat cu doctorul Dan Pîrvulescu) le-au adăugat încă trei – pe Zoltan Gyori (junior la FC Bihor pe când Vancea era idol la Oradea), Uwe Rozenauer (mijlocaș plecat din România în 1985) și pe Cristi Luca, golgeterul mai multor echipe arădene în ultimul deceniu.

Luca e antrenorul echipei Danubius Waldkraiburg (separată de VfL, team-ul orașului), înființată vara trecută și promovată acum. La Danubius e jucător activ și Baliga, care, la cei 59 de ani ai săi, are și gol marcat în stagiunea recent încheiată!

old boys waldkraiburgLa Waldkraiburg, utiștii și-au făcut încălzirea pentru turneu tocmai contra formației lui Cristi Luca (trecut deja în tabăra arădeană), pe care au învins-o cu 2-0.


Echipa capătă greutate…

… și mai mare după trei zile petrecute în Germania, odată cu sosirea în Austria. Cartierul general s-a mutat în stațiunea Walchsee. Situată la 7 kilometri de Kossen, locul desfășurării turneului, așezarea tiroleză are tradiție mare printre schiori, pe timp de iarnă, dar vara e la fel de populată și încântă cu absolut tot ce s-a întemeiat în jurul lacului Walchsee, întins pe doi kilometri și jumătate. Aici, efectivul utist a fost întărit cu Werner Mulroth și Constantin Neagu, și ei rezidenți germani de un timp, iar de la Arad au sosit Dorel Mutică, Codru Grădinaru, Neluțu Ardelean, Gheorghe Lazăr, Pavel Neamțiu, Raoul Burtea, Dorel Toderaș și Cornel Nădăban, plus Ovidiu Moșneag și Eusebiu Pistru. Gata de turneu!

UTA face un turneu formidabil

S-a jucat un fotbal excelent la Kossen. Organizatorii au decis ca vârsta fotbaliștilor să fie de la 35 de ani în sus, dar rezistența care nu mai e cea de altădată a fost compensată din plin: timpul de joc de 15 minute per meci a concentrat eforturile, așa că fiecare echipă a dat ce a putut mai bun. Nemții au jucat cu forța specifică, austriecii i-au copiat, la fel ca și elvețienii, în grupa UTA-ei. Iar Mihai Țîrlea și Imi Hirmler și-au coordonat excelent efectivul. Cristi Luca a fost arma principală, cu 5 goluri marcate, dar toți fotbaliștii merită evidențiați. Alb-roșiii s-au oprit doar în semifinale, unde au dat de o Galatasaray cu fotbaliști importanți ai Turciei, unii din generația lui Lucescu și Hagi, alții, internaționali de Mondiale. Umit Karan, Hakan Unsal, Murat Erdogan, Mert Korkmaz, Saidou, Kerem Inan, Osman Akyol sau Mustafa Kocabey au fost principalele figuri ale turcilor, a căror anvergură i-a transformat rapid în principalii favoriți, deși în grupa cealaltă juca Mallorca, avându-l în efectiv pe Ivan Campo, fostul echipier al lui Real Madrid.

mutica galatasaray”Am dat tot ce am avut mai bun, dar am puterea să recunosc când o echipă e mai puternică”, a rezumat Mutică un meci strâns.

Galata, prima

După o sâmbătă epuizantă – s-a jucat la peste 35 de grade – utiștii au revenit cu poftă nebănuită de joc duminică și au învins Istanbulspor în finala mică, așa că mica și frumoasa galerie arădeană (cu Dorel Cura în linia întîi, secondat de Mihai Szucs, George Orădan, dar și de soțiile jucătorilor), a pătruns pe teren și s-a încins o horă de-a noastră, pe pământ austriac. ”Dacă mi-e permis, meciul nostru cu Galatasaray a fost adevărata finală”, puncta Țîrlea, înainte de a ști deznodământul final. Și a avut dreptate, în ultimul act Galata a trecut fără vreo problemă de FC SudTirol, cu 5-1, iar prestația italienilor a fost departe de a utiștilor…

old boys uta vs istanbulsporAradul s-a întors acasă cu bucuria unui turneu frumos, din toate punctele de vedere. În cursul zilei de miercuri alb-roșiii își vor prezenta trofeul.

Radu Romanescu









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button