UTA Arad

Experiența – la mare artă la UTA Under 17: Tisza și Țamboi, după 20 de ani din nou împreună pentru a apăra onoarea „alb-roșiilor” în Liga Elitelor





Reflectoarele sunt puse pe prima echipă în cantonamentul de la Moneasa, aici unde „alb-roșii” pregătesc ceea ce ar putea fi cea mai frumoasă primăvară fotbalistică din 2002 încoace, anul ultimei promovări în Liga 1 pe teren. Era perioada în care sportul rege arădean trăia prin talentele crescute de Francisc Tisza la Romvest și șlefuite mai apoi la UTA.

Anii au trecut, generațiile s-au schimbat, Cristi Todea, unul dintre exponenții acelor vremuri s-a întors acasă ca antrenor în „alb-roșu”, dar nea’ Feri a rămas același. Religia sa e munca, doar învățăceii s-au schimbat. Și s-au schimbat doar de două săptămâni, căci nea’ Feri a acceptat ingrata misiune de a prelua din mers grupa de 1999 având ca obiectiv salvarea de la retrogradare din Liga Elitelor. Punctele în clasament sunt puține, doar 10 din 45 posibile, dar dacă e cineva capabil să drege busuiocul acela nu poate fi decât nea’ Feri.

Tandem Tisza – Țamboi după două decenii

tiszaunder17Începând din cantonamentul de la Moneasa, lângă Francisc Tisza a venit Sandu Țamboi. Vorbim, de fapt, de reîntâlnire dintre cei doi pe banca unei echipe, după exact două decenii. „E o mare plăcere pentru mine să lucrez cu nea’ Feri după sezonul 1995-1996, când am făcut cuplu la West Petrom Pecica, în Divizia C.  Se spune că odată cu trecerea timpului îți pierzi din plăcerea sau puterea de a face un lucru, dar în cazul dânsului nu e valabil acest lucru. Dimpotrivă. La ședința teoretică, ținută la începutul cantonamentului, chiar le-am spus jucătorilor că au o mare șansă de a lucra cu antrenorul arădean care a dat cei mai mulți jucători în primele trei ligi după Revoluția din 1989. Din câte am sesizat la antrenamente, copiii sunt conștienți de acest lucru, muncesc fără să se plângă prea mult. Nici nu ai cum să nu asculți până la capăt de un om care a făcut atâtea în fotbal”, consideră Țamboi.

Debutant la juniori

Ajuns la 62 de ani, Sandu Țamboi a lucrat până acum doar la nivel de seniori. A fost antrenor cu portarii la ACU sau Crișul Chișineu Criș, cel mai tânăr goal-keeper pregătit până să intre în corpul tehnic al UTA-ei fiind Dumitru Paul (19 ani), la fosta grupare condusă de Geta Onu. Din vara anului trecut a avut pe mână portari de 15-16 ani, pentru ca la Moneasa să-l aibă sub comandă și pe Rafael Zamfir, de la grupa 2001 pregătită de Sandu Gaica. „Chiar dacă nu ai presiunea rezultatelor de la seniori, să muncești cu copii e mult mai greu. Practic, îi înveți abecedarul, le dezvolți abilitățile și motricitatea, te implici sută la sută. Dacă nu înțeleg ceva și se întâmplă deseori să nu știe din prima ce-ți dorești de la ei, trebuie să ai răbdarea să le explici de câte ori este nevoie. Pentru majoritatea dintre ei, dacă nu pentru toți, ești primul antrenor de profil. E ceva nou pentru ei să beneficieze de toată atenția și implicarea unui antrenor. De acum, mi s-a spus că trebuie să găsesc locul și timpul să-i aduc pe toți portarii de la juniori la antrenamentele specifice, iar acest lucru mă onorează fiind vorba de UTA”, mai afirmă Țamboi.

tamboiportari„Perla” Zamfir

Una dintre surprizele plăcute ale cantonamentului de la Moneasa, prin prestanță și dorință de muncă, o constituie Rafael Zamfir. „La 14 ani și câteva luni are o talie foarte bună. E modest și muncitor, dar, din spusele lui, nu a lucrat în mod constat cu un antrenor de profil. Sper ca nu peste mult timp efortul și munca depusă să dea roade. Dacă va fi nevoie se va apela la el și în Liga Elitelor, dacă nu, va participa la meciurile grupa lui de vârstă, pregătită de Sandu Gaica. Așa cum îl văd eu acum, ar putea ajunge foarte departe în cariera de portar”, a precizat experimentatul tehnician, care l-a caracterizat și pe celălalt goal-keeper pe care-l are în pregătiri la munte: „Cu Denis Mureșan lucrez de 5 luni. Cred că se observă o creștere evidentă la antrenamente și jocuri.  A avut și momente când a mai greșit, dar mergem pe ideea eliminării acestora și accentuarea calităților pozitive: dorința de a munci, viteza de reacție, concentrare pe toată durata jocului. Am mare încredere în el, sper să fie mai puternic din retur, căci avem mare nevoie de aportul său”. Cel de-al treilea elev al lui Țamboi, Emanuel Guia, nu a putut urca în cantonament datorită unor probleme legate de școală, dar va reintra în program normal la revenirea echipei la Arad.

utaunder17Pronostic optimist: „O clasare în primele 7-8 echipe”

Cu un lot format din jucători născuți în anul 1999: Mureșan – R. Faur, Ciucifara, Laza, Rogojan, Vasile, Adam, Țurcanu, Gabor, Varga, Mager, Toma, Stahl, Meszaroș, Roșu, Curta, plus N. Faur, Sabău și Crețu (2000) Zamfir (2001), UTA Under 17 are misiunea de a se salva de la retrogradare în Liga Elitelor. „În vară, echipa a fost făcută pe repede înainte, cu jucători luați din trei-patru locuri, care nu aveau omogenitatea necesară. Împreună cu Costel Bogoșel, am încercat să scoatem cât mai mult posibil, dar, din păcate, am reușit prea puțin. S-au comis și greșeli, dar a fost și destul ghinion la mijloc. Am avut cel puțin trei-patru meciuri în care am pierdut puncte pe final sau în prelungiri. Lucrurile se fac mai bine din această iarnă, toate eforturile se axează pe îndeplinirea unui obiectiv important pentru viitorul și onoarea clubului UTA. Eu am văzut la lucru toți adversarii din serie și spun că nu este echipă ce nu poate fi bătută și mai cred că nu doar vom evita ultimele trei locuri, dar ne putem clasa în primele 7-8 echipe. Conducerea clubului a înțeles nevoia unei pregătiri centralizate, iar la Moneasa avem toate condițiile necesare. Mingea trece în terenul nostru. Trebuie să răspundem pe măsura așteptărilor, sperăm să nu dezamăgim pe nimeni”, a încheiat Sandu Țamboi.

Returul Ligii Elitelor se reia pe 12 martie, utiștii urmând să evolueze acasă (pe arena din Sînicolau Mic) cu Unirea Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button