Arhivă articole

Arădeanul Gag a luat aurul la aruncarea greutății, un alt român – medaliat la Cupa Europei de la Arad!În acest weekend, arădenii au fost martorii celui mai mare eveniment atletic organizat de România în ultimii trei ani. Sâmbătă și duminică, pe arenele Gloria și CSȘ, din Subcetate, aproximativ 400 de sportivi din 37 de țări s-au întrecut în patru probe (greutate, disc, ciocan, suliță, la feminin și masculin, pentru două categorii de vârstă, seniori și tineret Under 23) la Cupa Europei la Aruncări Lungi, țara noastră adjudecându-și trei medalii, una chiar prin arădeanul Andrei Gag.

aruncari

Nume grele la deschidere

Deschiderea oficială a evenimentului a beneficiat de un invitat surpriză, celebrul Serghei Bubka „Este o plăcere deosebită să fiu la Arad, pentru această competiție internațională. Mulțumesc celor care au făcut eforturi pentru organizarea în cât mai bune condiții a acestui concurs” a spus cel supranumit „Ţarul”, sâmbătă dimineață pe stadionul „Gloria”. Nume grele ale atletismlui românesc şi mondial, precum Anişoara Cuşmir (campioana olimpică de la Los Angeles din 1984 la săritura în lungime), Constantina Diță Tomescu (campioana olimpică la maraton la Beijing 2008) sau inegalabila Gabiela Szabo au onorat și ele cu prezența importantul eveniment din orașul nostru. Alături de ele, s-au aflat Sandu Ion, președintele Federației Române de Atletism, Dobromir Karamarinov, președintele Asociațiilor Federațiilor de Atletism din Balcani și Jose Luis de Carlos, reprezentantul Federației Europene de Atletism.

Firfirică, primul medaliat

Atletul Alin Alexandru Firfirică a adus României prima medalie la Cupa Europeană de aruncări lungi, de la Arad, argint, sâmbătă, în proba de aruncarea discului Under-23, cu performanța de 59,28 metri. Aurul a fost adjudecat de suedezul Simon Pettersson, cu 60,28 m, în timp ce medalia de bronz a revenit lithuanianului Domantas Poska, 58,08 m.

gagarad

Gag, impunător la aruncarea greutății

De departe, cel mai bun competitor la aruncarea greutății a fost chiar favoritul publicului arădean, prezent în număr destul de mare pe arena Gloria duminică-după amiază. Andrei Gag a cucerit aurul cu o performanţă de 20.68 metri, fiind urmat pe podium de portughezul Arnaudov (19.85 metri) şi italianul Bianchetti (19.78 m). Sportivul legitimat la CSM Arad şi CSU Suceava a avut parte și de susținerea consătenilor săi din Bocsig, care, la final s-au și pozat cu eroul comunei lor pe podiumul de premiere. „E un sentiment foarte plăcut că am reuşit să îi fac mândri de mine pe arădeni. Sper să reuşesc o surpriză plăcută la Campionatele Mondiale din America, dar mai ales la Olimpiada de la Rio”, a spus Gag, vădit emoționat de faptul că imnul a cântat pentru el tocmai în județul natal. Din păcate, celălalt arădean prezent într-o finală, Raul Rusu, a luat doar locul 9 la aruncarea suliței.

falcaprimar

„Țarul, față în față cu primarul”

Serghei Bubka, președintele Comitetului Olimpic din Ucraina, s-a aflat în Arad cu ocazia Cupei Europene de aruncări lungi. Însoțit de Sandu Ion, președintele Federației Române de Atletism și Robert Emmiyan,  vicepreședintele Federației Europene de Atletism, „Țarul” a fost oaspetele primarului Gheorghe Falcă.

Bupka a câștigat de șase ori consecutiv titlul mondial la săritura cu prăjina, a fost campion olimpic la Seul în 1988 și a stabilit nu mai puțin 35 de recorduri mondiale în cariera sa. Mai mult, ucraineanul a fost primul om din lume care a sărit peste ștacheta fixată la 6 metri. Timp de 29 de ani, din 1985 și până în 2014, el a deținut recordul mondial la această probă. „Sunt onorat să fiu în Arad, cu ocazia Cupei Europene de aruncări lungi, este o competiție foarte importantă. În aceste două zile am observat atleții, iar nivelul este foarte bun, la fel ca și organizarea”, a punctat Serghei Bubka în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ .

„Am avut onoarea să discut cu primarul orașului despre organizarea unei noi competiții în Arad, acest eveniment fiind un început pentru acest oraș în privința următoarelor comeptiții. Mă bucur că Gheorge Falcă a fost receptiv la  propunerile mele, am fost de acord să dezvoltăm o competiție bilaterală, Ucraina – România, la Arad”, a adăugat „Țarul”.

0
0
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.