Fotbal judetean

Vasile Rad a dat verdictul: „Oricare dintre primele șase echipe clasate în Liga 4-a poate evolua mai sus”





Printre puținii oameni care au rămas în conducerea Asociației Județene de Fotbal Arad după alegerile din 2014 este secretarul instituției. Cu experiență importantă în domeniu, dobândită și ca „oficial” la Pecica, Vasile Rad are atribuții diverse la AJF, fiind persoana pe care o găsești (aproape) la orice oră la sediul de la Patinoar.

-Domnule Rad, sunteți la al doilea mandat de secretar AJF. Fără a judeca neapărat vechea conducere, puteți enumera câteva dintre aspectele unde Asociația a progresat în ultimii trei ani?

– După cum se știe, cifrele contabile dezastruoase din urmă cu trei ani ne-au obligat să intrăm în insolvență. Și, după numai doi ani de zile, am și reușit să și ieșim din ea. Putem spune că am reparat în timp record ceea ce s-a stricat în trecut. Meritul cel mare pentru evitarea falimentului îl are președintele Adrian Lucaci, el a reușit să obțină acel împrumut de la Federația Română de Fotbal. Bineînțeles, a contat și contează enorm că membrii afiliați ne-au înțeles, și-au plătit obligațiile față de AJF și noi am putut plăti mai departe dările către stat. Poate lumea se întreabă de ce ne-am grăbit să ieșim din această insolvență, în care multe firme sau instituții rămân bine mersi ani de-a rândul, fără a le influența la vedere activitatea. E simplu, pentru a putea să scriem și să câștigăm proiecte, cum a fost cel de la finalul anulului trecut pentru acel rând de echipament pentru toate cluburile de seniori și de juniori afiliate, având ca partener Consiliul Județean Arad. Și în acest an, dar și în 2018, vor mai urma și alte astfel de proiecte interesante și benefice pentru fotbalul județean.

– Dacă ar fi să vorbim despre o realizare strict aplicată la „dreptunghiul verde”, care ar fi cea mai importantă?

– După părerea mea este cea legată de creșterea numărului de jocurilor la copii și juniori. Avem competiții rezervate sectorului juvenil de luni până vineri, la diferite categorii de vârstă. Juniorii A1 nu mai joacă în deschiderea meciurilor seniorilor, ci i-am mutat miercuri. Avem campionat separat de A1, iar aici sunt angrenate și echipe de Liga 5-a și a 6-a. O să fiiți surprinși, dar sunt destule cluburi în județ din ultimele două eșaloane, care au un lot de 30-35 de jucători, iar cei mai tineri dintre ei nu apucau să evolueze sâmbătă și duminică la seniori. Acum au această ocazie într-o competiție oficială, chiar mai apropiată de nivelul lor.

– Ați trecut prin momente grele. Asociația a fost aproape de faliment, o bună bucată de vreme v-ați desfășurat activitatea în clădirea de la UTA unde nu mai aveați utilități. V-ați gândit vreodată să renunțați?

– Au fost, într-adevăr, momente grele. În 2014 și 2015, când clubul UTA nu mai activa în Calea Aurel Vlaicu, am rămas numai noi în clădirea de birouri. Fără apă, fără căldură, înglodați în datorii și – totuși – am făcut ca lucrurile să meargă înainte. Îi mulțumim Primăriei pentru sediul nou de lângă Patinoar, aici ne desfășurăm altfel activitatea, nu ne lipsește aproape nimic.

– Care este percepția în județ despre actuala conducere a AJF? Primiți critici, sfaturi, există probleme de care afiliații vă cer să vă ocupați cu celeritate?

– Recent am avut întâlniri cu echipele de Liga a 4-a și a 5-a și nu am primit reproșuri. La capitolul carduri, poate ne așteptam să fie ceva neulțumiri, în sensul că am solicitat solicitat cluburilor poze normale, de sportivi, pentru jucătorii lor. Am vrea să dispară pozele făcute la nunți, botezuri, la grătare sau la plimbare prin parcuri cu iubita. Totodată, vom avea fi un site nou la AJF, unde vom urca și înregistrările video de la meciurile filmate în weekend. Și nu vorbim doar despre cele de Liga 4-a, ci, în premieră, pentru această primăvară, se vor filma și meciuri din ligile 5 și 6.

– Printre altele, știm că superviați activitatea observatorilor de joc, mai ales că sunteți și dumneavoastră unul chiar la nivel național. Cu ce probleme se mai confruntă aceștia?

– Am moștenit un corp mare de observatori, dintre care unii s-au retras. Într-adevăr, sunt mai puțini, dar competenți. Se merge la jocuri cu mai mult aplomb pentru că s-au îmbunătățit condițiile la meciuri, nu mai sunt scandaluri decât izolat. Regulamentele  sunt aplicate cu seriozitate, la Comisia de Disciplină nu mai sunt multe de rezolvat. Chiar și cartonașele s-au împuținat, după prima etapă de Liga 4-a, ședința Comisiei nu a durat mai mult de 15 minute din această cauză.

– Mai știm că împreună că împreună cu președintele AJF, Adrian Lucaci, ați absolvit anul trecut un curs organizat de FRF. Ne puteți spune mai exact despre este vorba și cum vă ajută în activitate?

– Cursul de management a fost un exercițiu de comunicare util. S-au dezbătut probleme din fotbalul național și european, s-au lămurit abordările unor situații de criză apărute de exemplu înainte de joc cu gestionarea galeriilor adverse, a primirii delegațiilor adverse. Cursul a fost extrem de util, atâta timp cât am fost instruiți de persoane importante din fotbalul european și aici mă refer în special la Thierry de Backer, ofițer media UEFA, John Delaney, director executiv la Federația Irlandeză de Fotbal sau Ian Mallon, directorul de comunicare al Federației Irlandeze de Fotbal.

– Returul Ligii a IV-a a început deja, o serie din Liga 5-a, iar în wekeend se dă startul și în celelalte eșaloane rezervate seniorilor….

– Din păcate, față de prima parte a sezonului am pierdut trei afiliați: Olimpia Bârzava, AS Vinga și CS Moneasa. La Vinga chiar e o situație dureroasă și inedită, aș putea spune. Pur și simplu, nu mai există oameni dedicați fotbalului care să se ocupe împreună cu Primăria de bunul mers al clubului. Sperăm să nu mai avem parte și de alte abandonuri, nivelul să rămână unul ridicat și să domine fair-playul.

– Se poate lăuda Aradul cu unul dintre cele mai puternice campionate județene din țară?

– Vă spun cu mâna pe inimă că stăm foarte bine la Liga a 4-a. Primele șase echipe pot juca lejer mai sus, din toate punctele de vedere: baze sportive, lot de jucători, antrenori pregătiți și chiar și o salarizare la nivelul Ligii a 3-a. Fiind observator de joc la Liga 3-a și văzând pe viu destule meciuri și condițiile pe care le oferă unele baze sportive din județene vecine, vă certific faptul că în județul nostru stăm bine. Atât fotbalistic, cât și ca infrastructură.

– Cum a rămas cu folosirea juniorilor Under 19 la barajele de promovare în Liga a 3-a?

– Din câte se pare, campioanele județelor din acest sezon scapă de această regulă. Însă, peste un an, din câte știm noi, cei trei juniori Under 19 trebuie să fie pe teren la barajul de promovare. Cu mențiunea că, la această oră, acest baraj nu mai este o certitudine. Noi, la nivel de județ, nu cred că vom putea impune echipelor să folosească meci de meci trei copii, deși avem destule echipe care deja aliniază mulți fotbaliști sub 19 ani. Dacă sunt valoroși și de perspectivă, acești jucători nu vor putea fi ținuți pe margine de antrenori.

 

 

 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button