Fotbal judetean

Șefii „fluierașilor” arădeni, în iarbă pentru generația de mâine! Alexa: „Alergăm și ne poziționăm alături de arbitrii noștri, nu ne scapă niciun detaliu”

În afara metodistului Corneliu Tiulea, membrii Comisiei Centrale Județene a Arbitrilor sunt tineri. Au agățat de curând fluierul sau fanionul în cui și se dedică schimbului de mâine prin ședințe teoretice, dar și practice. Vicepreședintele Marius Alexa este unul dintre instructori, iar discuția cu el surprinde exact planul de bătaie la CCJA.

– Marius, ca și proaspăt membru al Comisiei, cum a decurs activitatea ta până acum?

– Nu e vorba doar de activitatea mea, ci a întregii echipe. Cu toții decidem ca ce avem de făcut, pe ce linie mergem, care sunt metodele și țintele fixate. Ceea ce vă pot spune este că am încercat să fim mai aproape de arbitrii noștri prin modul în care îi pregătim și îi testăm. Din vara trecută am început să facem cursuri intensive teoretice la Liga 4-a. Am stat două zile împreună la Căsoaia, iar experiența trebuia să se repete și în iarnă, la Moneasa, dar, din motive independe de noi, nu mai mai putu ajunge. Tot din vara anului trecut am implementat un test fizic nou, mai aproape de cerințele Federației și de realitatea din teren. Durata e mai mică, dar intensitatea mai mare. Din această vară, încercăm să implementăm aceste testele arbitrilor de Liga 5-a.

– Și cum au răspuns arbitrii?

– În general, toți au răspuns foarte bine la cursuri și antrenamente. Repet, ne-ar fi plăcut ca în iarnă, să fii dat testele la munte, însă ne-am descurcat și la Arad. Am fost găzduiți de arena Gloria, dar și terenul sintetic din Subcetate, unde am avut și posibilitatea sonorizării, un aspect important în implementarea acestui tip nou de teste fizice. pe sintetic. Rezultatele testelor au fost bune, cei 38 de arbitri Liga 4-a, plus cei 42 din ligile 5 și 6, dar și cei 14 noi absolvenți de curs, care au dorit și ei să participe, s-au comportat foarte bine.

– Spune-ne aplicat, cum stați acum cu lotul de Liga a 4-a, care interesează cel mai mult?

– Au promovat trei „centrali”, respectiv Sorin Saladea, Călin Mateuț și Sebastian Mako, însă, din păcate, acesta din urmă nu poate fi delegat atâta timp cât e și jucător activ la Socodor. În schimb, la asisțenți, „bobocii” sunt Tudor Groșan, Paul Radu și Andreea Șușcă. Din păcate avem probleme și cu indisponibilitățile de tot felul. Roli Opitz s-a retras momentan, Dorinel Herțeg e operat la genunchi, Tomuța și Junger au fost detașați în Timiș și Satu Mare, iar Daniel Burcă și Daniel Bondar nu s-au prezentat. Îi așteptăm din urmă pe cei care nu au reușit să promoveze prin concursul din această iarnă, dar rămân sub atenta noastră observație. Ne gândim să-i și vedem la lucru măcar la un meci în această primăvară și mă refer la Takacs, Neagu, Covaci și N. Șușcă. Așadar, ca și număr, dacă nu intervin indisponibilități majore, suntem acoperiți. Mai avem un parteneriat cu și județele învecinate, Timiș și Bekes, din Ungaria, astfel că putem fi ajutați cu arbitri și de acolo. Bineînțeles, când avem posibilitate, le întoarcem favorul.

– Revenind puțin la pregătire, spune-ne cum vă implicați efectiv la antrenamente?

– Din toamna anului trecut, am demarat ședințele practice, la nivelul ierbii. Eu, Răzvan Cadar sau Leo Buda ne-am dezbrăcat în trening și am alergat efectiv pe teren alături de arbitri, le-am împărtășit din experiența noastră. I-am învățat cum să facă pasul adăugat, cum să alegre cu fața, unde să intervină în joc, cum să se poziționeze, nu ne scapă niciun detaliu. După Paști, profitând și de vremea din ce în ce mai bună, vom relua seria acestor antrenamente. Sperăm să avem o prezență mare, deși suntem conștienți că în timpul săptămânii fiecare are treburi la școală, Facultate sau servici. Însă, orice arbitru responsabil trebuie să se dedice și acestei meserii, iar noi le dăm posibilitatea prin aceste antrenamente de maxim o oră să asimileze și să corecteze ce mai au de corectat. În fine, pe partea de imagini, profităm și noi de faptul că partidele Ligii a 4-a se filmează în întregime și putem selecta și noi anumite faze. La ultima întâlnire comună, chiar înaintea reluării campionatului Ligii a IV-a, am prezentat și analizat nu mai puțin de 25 de faze. Mai urmează și altele, căci împreună cu colegii mei am pus deoparte nu mai puțin de 70 de situații de joc elocvente.

– Bănuim că și divizionarii vă ajută în acest sens.

– Într-adevăr, și Gornic, Ardelean sau Nicoraș sunt lângă noi cu materiale specifice primite de la Federație, de la Comisia Centrală, mai precis. Se implică activ și ei, doar că – până la urmă – cheia este la cei care trebuie să învețe. Degeaba le punem la dispoziție toată logistica, dacă ei nu sunt conștienți de faptul că pentru a ajunge la un anumit nivel trebuie să fie pregătiți din toate punctele de vedere. Eu am spus mereu că un arbitru trebuie să fie pregătit în primul rând psihic de o partidă, dar această latură e întreținută de partea teoretică și fizică. Niciodată, un arbitru care nu poate să alerge în parametri testelor, sau care nu stăpânește legile jocului, nu poate avea un echilibru mental pentru un meci de fotbal. Un arbitru sută la sută responsabil e acela care studiază într-atât de mult încât să ia decizia bună într-o fază cu care – poate – se întâlnește odată la 20-30 de metri.

– Concluzionând, plusuri și minusuri?

– Ca și un plus, am reușit să îmbunătățim atitudinea tuturor arbitrilor. Nu mai merg cu nasul pe sus la meciuri, nu mai fac pe inabordabilii, dar – în același timp – le cerem să fie fermi pe teren. Adică, să aplice în totalitate legile jocului, la orice scor și în orice minut al meciului. Pe de altă parte, mai avem de lucrat la managementul jocului, la plasament, vrem ca arbitrii tineri să fie constanți și lucizi pe tot parcursul jocului. Vrem să le scoatem total din cap  deciziile în compensație, pe care, din păcate, le mai vedem aplicate și la nivel mai mare. Dacă s-a întâmplat să faci o greșeală, compensând-o pentru cealaltă parte, nu faci decât să mai comiți o greșeală și, practic, să riști să scapi jocul din mână. Așadar, noi, cei din Comisia Centrală Județeană de Arbitri Arad suntem mereu la dispoziția celor care vor să progreseze, eventual să facă o carieră în arbitraj. Îi sprijinim cu mijloace moderne, mai departe totul depinde de ei.

Comentarii Facebook

0
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close
Close