Fotbal juniori

Printre obiectivele lui Vlădoiu la FRF: „Investiții în copii și juniori și readucerea oamenilor pe stadioane”





Jean Vlădoiu este unul dintre cei mai vechi angajați ai Federației Române de Fotbal. Fostul atacant al „Generației de Aur” a intrat pe porțile Casei Fotbalului la propunerea lui Ionuț Lupescu, director general al FRF la acea vreme și avea să rămână și în echipa lui lui Răzvan Burleanu. Vlădoiu a fost recent la Socodor, la „zona” Cupei Satelor Under 13, prilej cu care a stat puțin de vorbă cu reporterul sportarad.ro.

-După ani de-a rândul în care ați fost adversar al UTA-ei, ba chiar ați jucat o scurtă perioadă în „alb-roșu”, acum îmbrăcați haina „oficialului” federal. Ce sarcini aveți mai exact la FRF?

– Alături de Belodedici ne implicăm în toate proiectele Federației. Astăzi am venit să vedem acești copii, este primul turneu zonal al Cupei Satelor U13. Cei mai buni să câștige și să meargă la turneul final, iar campionii vor fi premiați ori cu o excursie cu avionul alături de „tricolorii” mari pentru a asista la partida din Norvegia, ori cu vor merge în cantonamentul de la Mogoșoaia pentru a sta de vorbă cu jucătorii lor preferați. Așadar, un lucru extraordinar pentru un copil. Cert este că fotbalul a evoluat în ultimii ani la nivel de copii și juniori. Cu siguranță, mai avem multe de făcut, dar bucuria este enormă să vedem oameni care în multe colțuri ale țării sunt interesați să facă ceva pentru copii. Ne bucurăm să-i cunoaștem, să vorbim cu ei.

-Credeți că vom mai apuca vremurile când o generație de fotbaliști se va ridica la nivelul genrației din anii 90?

-Am mare încredere în generația de 19-20 de ani. E formată din jucători bine pregătiți, au mentalitate sănătoasă, s-au calificat la un turneu final. Ne dorim să joace cât mai bine la această competiție, dar și la echipele de club. Cred că, încetul cu încetul, vom ajunge să avem performanțe cum am avut în urmă cu mai mulți ani. Pentru asta, însă, e nevoie de investiții în fotbal. Doar așa acest sport se va regenera și vom mai avea din nou stadioanele pline. Acesta ar fi un mare of al meu, lumea nu mai vine pe stadioane ca altădată. Pe vremea mea era orgoliul de a fi stelist, dinamovist, rapidist sau suporter al altor multe echipe de tradiție, unele dintre ele, din păcate, dispărute temporar din fotbalul mare. Fanii erau dedicați, umpleau stadioanele și își încurajau favoriții, era vorba doar despre fotbal.

-Are legătură performanța echipei reprezentative de tineret cu impunerea juniorilor în echipele angrenate în primele trei ligi de fotbal ale României?

-Eu zic ca da. La vremea adoptării acestor măsuri am fost total pentru, alături de alți colegi. Ne-am luat multe înjurături, dar eu cred că Dennis Man și ceilalți nu aveau șansa să joace la o vârstă atât de fragedă la echipe precum UTA și acum FCSB, mai ales că, cel puțin în Liga 1, se aduc mulți străini. Juniorii români nu ar fi avut nici o șansă să fie titulari. Așa, iată că, după câteva meciuri, un copil talentat ajunge să prindă curaj, să fie punct fix la alcătuirea echipei și câștigă experiență rapid.

-Și cel puțin la Liga 2-a limita de vârstă a juniorilor va scădea din nou…

– Cred că aceste modificări erau importante, ne vor ajuta să selectăm și mai bine tinerii jucători pentru loturile reprezentative. Sunt doar câteva școli de fotbal foarte bune, cu infrastructura necesară și, deocamdată, doar Gică Hagi le oferă șansa produselor Academiei sale să evolueze la cel mai înalt nivel, în Liga 1. A reușit chiar să câștige un titlu pe acest model, bravo lui. În rest, avem nevoie în primul rând de se seriozitate și multă muncă, iar mentalitatea antrenorului e foarte importantă. Am văzut mulți profesori de sport care au lucrat cu copii de 6-12 ani, unii sunt dedicați, dar mai trebuie școliți și aceștia. Domnul Marcel Răducanu dorește să vină prin țară să prezinte niște metode pentru o masă cât mai mare de profesori. Este nevoie și de individualizare, cu un antrenament de doar o oră și jumătate pe zi jucătorii se plafonează, nu pot să iasă vârfuri de generație.

– Și ca să revenim, e mediul rural important pentru reconstrucția de la bază a fotbalului românesc?

-Eu și colegii mei suntem convinși de acest lucru. De aceea mergem și prin sate, căci sunt destui oameni de calitate, pasionați și copii foarte taletanți. Se întâmplă ceva deosebit, se întorc în țară tot mai mulți copii care au jucat fotbal la cluburi din străinătate, acolo unde familia lor s-a dus la muncă. Ei vin cu altă mentalitate, cu alt mod de a face performanță și asta ne va ajuta enorm. Am văzut baze sportive construite acum recent la Reghin și Sfântu Gheorghe, din banii statului ungar, lucruri fantastice care m-au făcut pe mine ca român să-mi fie rușine că noi nu suntem în stare să facem. Dar, să sperăm că în viitor toate acestea se vor schimba, eu sunt optimist în acest sens.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button