UTA AradzTOP ARTICOLE

Balint, despre ceea ce-și propune la UTA: „Nu s-a pus neapărat problema promovării, dar știu că suporterii sunt pretențioși, iar eu sufăr enorm când pierd”Oricât de mult ar încerca să rămână focusată și pe ultimele runde ale prezentei stagiuni, și în special pe meciul cu Petrolul, UTA e proiectată deja pe ceea ce va întâmpla din vară încolo. Arădenii și-au ales noul antrenor, în persoana lui Laszlo Balint, care a și fost prezentat, aseară, la Hotelul „Central”. Lângă tânărul tehnician stă și Bogdan Apostu și el fost fotbalist în „alb-roșu”, devenit unul dintre cei mai în vogă impresari români. Strategia se creionează încetul cu încetul, noul tehnician și-a prezentat și colaboratorii: Cezar Zanfir – antrenor secund, Gaba Vasiliu – antrenor cu portarii și Alexandru Radu – preparator fizic. În plus, a fost dat și numele primei achiziții, e vorba despre portarul Florin Iacob, dar e cunoscută și data reunirii lotului în vederea pregătirii noii stagiuni – 25 iunie. În plus, se vorbește despre un cantonament în Austria sau Polonia, iar autoritățile locale au spus că vor face tot posibilul ca din toamnă, chiar dacă arena „Francisc Neuman” nu va fi sută la sută fianalizată, echipa să poată beneficia de noul gazon natural, iar spectatorii să aibă la dispoziție măcar un sector, poate două, pentru a asista la partidele echipei favorite de pe teren propriu.

De astăzi, „Gyuszi” Balint și-a reluat treaba la Metaloglobus, formație cu care și-a îndeplinit deja obiectivul – salvarea de la retrogradare și e clar că de acum înainte gândurile sale se leagă de „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc. Aseară, a vorbit deja din postura „principalului” utist:

– Bine ai revenit la Arad și din postura antrenorului, ce te-a determinat să faci această alegere?

– UTA ocupă un loc special în inima mea, pentru că am petrecut o perioadă frumoasă aici și am amintiri plăcute. Acestea sunt legate în primul rând de suporterii acestei echipe, de căldura cu care a fost înconjurată echipa în acea perioadă. Sunt convins că la fel se va întâmpla și acum, pentru că știu foarte bine ce înseamnă UTA pentru oraș, pentru suporteri, pentru toată lumea care se pricepe la fotbal. În plus, din punct de vedere profesional, UTA e o provocare mare pentru mine, ținând cont de tradiția echipei, de istoria sa și de pretențiile care sunt aici. Vin cu gândul de a munci, poate mult mai mult decât am făcut-o până acum și de a încerca să obțin maxim din ce se va putea obține sezonul următor. Este nevoie de foarte multă muncă și responsabilitate, dar am încredere că putem face lucruri frumoase. E important ca absolut toată lumea să înțeleagă că doar împreună se poate reuși în acest proiect și aici mă refer la suporteri în primul rând, dar și la autoritățile locale. Este foarte important să se inaugureze stadionul cât se poate de repede, pentru că sunt convins că se va crea o emulație extrem de benefică echipei.

– Față de precedenta instalare a unui antrenor din afara Aradului, astăzi nu s-a bătut monedă pe promovare ca obiectiv unic al UTA-ei…

– Într-adevăr, din punct de vedere al obiectivului, teoretic și practic, nu s-a pus neapărat problema promovării la finalul stagiunii următoare, însă știu că suporterii sunt extrem de pretențioși și așteaptă rezultate. Pe de altă parte, eu sunt genul de antrenor care sufăr foarte mult în momentul în care pierd, mă consumă enorm o înfrângere și, de fiecare dată, îmi propun să luăm meciurile pas cu pas și să scoatem maxim posibil. Liga a II-a este o competiție aparte și extrem de echilibrată, sunt convins că echipele care vor promova în sezonul viitor vor avea mai puține puncte decât cele din acest sezon. Tocmai pentru că vor fi meciuri echilibrate și se vor pierde multe puncte. Cu o atitudine bună, cu mentalitatea potrivită și cu un vestiar puternic putem face o figură foarte frumoasă în viitorul sezon.

Să ne așteptăm la multe modificări de lot în această vară?

– Categoric, vor apărea jucători noi, pentru că ne propunem să îmbunătățim nivelul, atât din punct de vedere sportiv, cât și al mentalității. Nu spun că UTA nu are mentalitatea potrivită în acest moment, dimpotrivă. Pentru asta îi felicit pe antrenorii din acest sezon, domnul Ionuț Popa, căruia îi urez multă sănătate și pe Cristi Păcurar, care, din punctul meu de vedere, s-a descurcat onorabil în această perioadă dificilă. Este prematur să vorbim de nume, mai sunt două etape, inclusiv eu trebuie să termin sezonul cu Metaloglobus. Suntem profesioniști, trebuie să ne facem treaba și sper că vom încheia sezonul cât mai sus. Bineînțeles, și  UTA mai aer două etape foarte importante și tocmai de aceea cred că este corect ca după încheierea sezonului să anunțăm nume. Cert este că avem o listă de jucători pe care dorim să-i aducem la Arad. Pe unii dintre ei îi cunosc personal și sunt convins că ne vor ajuta atât din punct de vedere sportiv, cât și din punct de vedere al acestui spirit pe care eu îl doresc în vestiar.

– Cât e de importantă implicarea lui Bogdan Apostu, ca și prieten, impresar și fost utist, în acest nou proiect?

– Bogdan Apostu m-a ajutat mult și de multe ori complet dezinteresat. În special când am făcut acea echipă frumoasă de la Snagov.  Bogdan este cel care a intermediat această mutare, poate chiar a făcut-o posibilă și, ținând cont de relația noastră de prietenie, voi sta pe capul lui  să aducă cele mai bune variante pentru jucătorii de care o să avem nevoie la UTA. Rămâne, însă, de văzut dacă vor fi români sau străini. În principiu, aș vrea să mă bazez pe cât mai mulți jucători care știu ce înseamnă competiția ligii secunde în România și asta pentru că e o întrecere  dificilă, una în care de multe ori trebuie să câștigi și cu sufletul, ambiție și determinare. Vă repet, îmi doresc enorm să reușesc în această meserie de antrenor, iar UTA este o provocare profesională foarte mare pe care vreau să o duc la bun sfârșit.

– Trebuie să te întrebăm de Florin Iacob, căci despre el se aude că poate fi considerat noul portar al „Bătrânei Doamne”.

La fel ca și mine, a semnat doar pe 5 luni în care am ales să mergem la Metaloglobus. Este adevărat, în proporție destul de mare cred că poate fi considerat jucătorul UTA-ei. Până una alta, însă, e important să-și facă treaba în mod profesionist pentru clubul care-l plătește în acest moment. Mai sunt două etape destul de complicate, cu Energeticianul și ASU Poli, la Timișoara, iar eu sper să facem o figură frumoasă, așa cum sper ca și UTA să termine acest sezon într-un mod cât se poate de onorabil.

– În vara anului trecut, ai „furat” doi mijlocași de la UTA, care te-au ajutat să termini anul 2018 pe primul loc în Liga 2-a…

– Cătălin Hlistei și Darius Buia sunt doi jucători cu calitate certă care m-au ajutat foarte mult la Snagov. În primul rând, prin contribuția lor sportivă și în al doilea, prin faptul că sunt băieți deosebiți și s-au integrat în acel grup extraordinar pe care l-am avut la Snagov. De fapt, cred că acolo am avut cel mai bun grup de când sunt eu antrenor. Dar, ca să vă răspund, nu cred că este corect ca în acest moment să dăm nume, fiindcă sunt jucători care trebuie să-și încheie contractele la cluburile de care aparțin în acest moment. Dar, sper ca suporterii să aibă surprize plăcute, iar toți jucătorii care vor îmbrăca tricoul UTA-ei să înțeleagă ce responsabilitate au.

-Treci de la o echipă ce-și joacă meciurile de acasă pe sintetic la o alta, care e părerea ta despre aceste suprafețe?

– Terenul sintetic poate fi o problemă, dar, repet, sper ca meciurile oficiale să le jucăm cât mai repede pe noul stadion. Mi-aș dori acest lucru și pentru jucători, dar mai ales pentru suporteri și pentru tot ceea ce înseamnă atmosfera pe un asemenea stadion. Dacă jucăm pe sintetic mai mult timp e clar că vom avea o problemă. M-am confruntat și încă ne confruntăm cu această problemă și la Metaloglobus. Această suprafață artificială, indiferent de calitate, pune probleme jucătorilor, dovadă stând desele accidentări avute de Metaloglobus, UTA, Chiajna sau Pandurii. Nu degeaba responsabilii de la primul eșalon au hotărât ca pentru sezonul următor meciurile de primă ligă să se joace doar pe suprafețe cu iarbă naturală.

– Care ar fi concluzia primei zile din postura de antrenor al UTA-ei? 

Impresia este că există foarte multă energie pozitivă în jurul echipei, ceea ce-mi dă mari speranțe. Cu riscul de a mă repeta este nevoie ca toată lumea să înțeleagă că doar împreună putem deveni un club puternic și o echipă care să se bată pentru locurile pe care le merită. În primul, vom încerca să ne consolidăm o poziție care să ne permită să sperăm  la primele locuri din clasament în liga secundă, iar apoi să ne gândim și la promovare. Trebuie luat pas cu pas, asta e sigur. Nu sunt omul vorbelor și, în principal, aș vrea ca munca noastră să se vadă pe teren, nu să fie reflectată de vorbe. Tocmai de aceea sper ca rezultatele să aibă impactul scontat.6 comentarii

 1. Un alt jucător impresariat de Bogdan Apostu şi care a colaborat cu Laszlo Balint la Academica Clinceni, ASA Târgu Mureş şi Metaloglobus şi care ar putea ajunge, de asemenea, la UTA este mijlocaşul Alexandru Cătălin Neagu (26 de ani). Totodată, în iarnă, cu Metaloglobus au semnat contracte până la finalul actualului sezon şi jucători ca Florin Plămadă (27 de ani), Claudiu Herea (29 de ani) sau Andrei Ionescu (31 de ani), fotbalişti care au fost titulari sub conducerea lui Laszlo Balint şi care l-ar putea urma pe antrenor la noua echipă.

  0
  0
 2. Este o mutare buna, cu Balint, dar atâta timp cât iti propui putin, putin vei realiza…pentru mine e clar ca nu se vrea promovarea, adevarul ca e si greu, sa promoveze, iar după sa te faci de ras in Liga 1.Vorba românului, decât coada la oraș, mai bine fruntaș la tara.In rest timpul sa ne judece ! ca prea repede sa sărit în brațe la falca.

  0
  0
 3. Este un antrenor bun pentru UTA acest brasovean Balint si precis fara sa spuna vorbe mari….el v-a ataca promovarea.D-le Falca ar trebui sa intervina ca urgent sa fie pus gazon natural pe Neuman si macar o tribuna sa fie terminara pana la debutul in noul campionat.Sanatate utisti ca avem antrenor valoros in persoana lui Balint si noile sale ajutoare !Hai UTA si sambata sa mergem la Chisinau Cris…pentru a sustine pe Cris..!

  0
  0
 4. FELICITARI MAXIME D-le LASZLO BALINT Pt. ALEGEREA FACUTA SI SPERAND TOTODATA CA, SI TOATA SUFLAREA UTISTA SA ADUCETI ACEASTA ECHIPA IN LIGA 1a UNDE II ESTE LOCUL, FORTA UTA UTA UTA UTA !!!

  0
  0
 5. Venirea lui Gyuszi Balint la Arad este un semn foarte bun pentru că, pe de o parte, a arătat că știe să construiască echipe și, pe de altă parte, că are voința de a lucra acolo unde sunt ambiții. Cât va fi pe banca echipei, vom avea garanția că se va lucra cu toată seriozitatea. Mult succes!

  0
  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back to top button