Alte sporturizTOP ARTICOLE

Ultra atleții Aradului au spus poveștile medaliilor naționale cucerite la Timișoara, președintele CSU promite: „O să-i sprijinim și mai mult!”





Clubul Sportiv Universitatea Arad i-a adus în lumina reflectoarelor pe atleții care au făcut valuri Campionatul Național de Ultra Atletism și la concursul internațional de ultra alergare S24H, desfăşurate în weekend la Timişoara. Nu mai puțin de patru medalii de aur au venit pe Mureș, prin:

Iulia Ghinga – proba de 6 ore, cu un total de 70,250 Km

Roland Unterweger – proba de 6 ore, cu 77,446 Km

Mara Guler – proba de 24 ore, cu 215,479 Km

Iulia Ghinga şi Denisa Mateucă (ștafetă două persoane) – proba de 12 ore Ştafetă, cu 130,161 Km

Cu medalii de bronz s-au ales surorile Andreea şi Nicoleta Şuşcă, obţinute în concursul individual de alergare 12 ore, la categoria de vârstă 18-35 ani, cu 57,306 Km. În ierarhia generală feminină, cele două s-au clasat pe un onorant loc 6. În fine, Vasile Blidar a alergat 142,317 Km pentru un meritoriu loc 7, la categoria de vârstă 36-49 ani şi locul 15, la general, în proba de 24 ore.

Şerban are planuri mari: „Pol al atletismului, la Arad”

Primul care a luat cuvântul a fost directorul clubului universitar, Ovidiu Şerban, care a promis că din vara acestui an secţia de atletism va fi prioritară, în sensul că suportul CSU va fi şi financiar. „Vom depune un proiect pentru atletism la următoarea sesiune de finanţări nerambursabile de la Primărie, pentru că vreau să îi sprijin și mai mult decât până acum. Le-am fost alături la această cursă şi chiar dacă ştiam, în calitatea mea de fost sportiv de performanţă, cât de greu e ce fac, mi-am dat seama că am făcut prea puţin pentru ei până acum. Cel mai mult a făcut Vasile Blidar, care i-a adunat, i-a capacitat şi el se va şi ocupa de secţia asta. În primul rând vreau să le dau o indemnizaţie, apoi să le asigurăm un cantonament sau un turneu de pregătire, un echipament modern şi în general să îi susţinem, să simtă că le suntem aproape. În funcţie de ce vrea şi Aradul, intenţia mea este ca oraşul nostru să devină un pol al atletismului, vrem să avem şi cel mai bun semifond din ţară, pentru că marele fond îl avem deja. Un alt obiectiv e să punem în valoare stadionul Gloria, să nu se alerge acolo doar de plăcere, ci să îi găsim o utilitate şi în sensul performanţei, destinaţia principală a arenei. Aş vrea, dacă se poate, să şi organizăm în Arad o competiţie de genul acesta, ultramaraton, dar trebuie să discut cu Vasile, să vedem dacă se poate. M-a impresionat în primul rând Mara, pe care am văzut-o alergând într-o stare psihotică, focusată pe treaba ei. Părerea mea e că 70% din rezultatul sportiv e pe bază psihică, antrenamentul de acest gen e cel mai important, fizicul e 20%, iar norocul, acea zi bună pe care trebuie să o prinzi, e 10%. Îmi place mult atmosfera grupului şi chiar vreau să mai fiu alături de ei şi la alte curse, îi felicit pe această cale pentru rezultatele deosebite obţinute”, a spus managerul anului 2018 în sportul arădean.

Blidar: „Avem sportivi super profesionişti!”

Vasile Blidar, cel care a concurat şi el cu rezultate notabile, la Timişoara, este cel care şi coordonează grupul de sportivi ai CS Universitatea. Fostul director al West TV, care practică atletismul ca hobby de ceva timp a avut pentru fiecare dintre colegii săi medaliați câte o remarcă. „Contează mai puţin ceea ce fac eu, pentru că eu alerg doar de plăcere, pentru mine este un hobby. Ei sunt super profesionişti, iar Mara e cel mai bun exemplu, una din alergătoarele de top mondial, ce reuşeşte să doboare recorduri la fiecare cursă. Obiectivele ei sunt foarte clare, are o viaţă sportivă şi practic funcţionează ca şi un ceas elveţian. Şi-a propus să îşi bată propriul record şi a reuşit, alergând 215 kilometri. Doar imaginaţi-vă că nu dormiţi 24 de ore, apoi să şi alergaţi fără întrerupere în timpul ăsta şi apoi să o şi faceţi sub presiune. Ce face Mara este incredibil, pe toţi ne impresionează şi în acelaşi timp ne mobilizează, să ne apropiem şi noi de nivelul ei. Apoi Iulia este un alt exemplu pentru noi, deşi e profesoară de chimie, modul ei de a se pregăti este profesionist, ne mobilizează pe toţi. Ştiam că are pregătirea mentală să câştige cursa şi de asemenea să stabilească şi record naţional. N-a fost simplu, a întrecut o sportivă cu 25 de ani mai tânără. Roli e şi el un alergător cunoscut, ce participă şi în curse internaţionale, iar în spatele său îl are pe Sorin Mîneran, cei doi sprijinindu-se reciproc. În cursa de 6 ore a ieşit primul şi puţin a lipsit să aibă şi el record, în condiţiile în care a avut ca principal adversar un adevărat campion, Claudiu Gorgan. Le avem şi pe cele două mezine, surorile Şuşcă, care deşi nu au avut pregătire specifică pentru 12 ore, au obţinut un rezultat senzaţional, ultimele trei ore alergându-le sincron şi depăşind în acelaşi timp linia de sosire. Am câştigat şi în proba de ştafetă, prin Iulia Ghinga şi Denisa Mateucă, care au alergat 130 de kilometri în 12 ore.”

Două Mondiale în acest an şi o cursă de 6 zile!

Vasile Blidar a prezentat, pe scurt şi programul viitor din acest an, cu două Mondiale în toamna acestui an, dar şi cu un alt concurs incredibil de dur pentru Mara Guler, în Florida. „S24 este doar un pas spre ceea ce urmează, pentru că ne mai propunem şi alte obiective în acest an. Avem trei, dacă nu chiar patru sportivi calificaţi la Campionatul Mondial de 50 de kilometri de la Braşov, din 1 septembrie, unde vom fi reprezentaţi de Iulia, Roland şi foarte probabil de Mara şi Sorin, care în mod sigur vor opta pentru acest Mondial. Apoi Mara mai are Campionatul Mondial de 24 de ore din Franţa, din luna octombrie, ea conducând de altfel lotul României. Totul se va încheia în noiembrie, cu <<Icarus>>, cursa de 6 zile din Florida. În încheiere, vrea să vă spun în premieră că vom avea un olandez legitimat la Arad, s-au şi făcut demersuri deja, are 32 de ani şi este la fel ca şi Roland, un foarte bun alergător. Deşi ne va aduce probabil multe medalii şi cupe la Arad, nu va putea puncta la Naţionale, pentru că în ţara noastră nu se ia în calcul decât rezultatelor sportivilor ce au cetăţenie română”, a adăugat cel care va deveni, probabil, șeful secției de atletism fond de la CSU Arad.

Ghinga: „Cursa asta a fost o provocare pentru mine”

Iulia Ghinga ne-a mărturisit şi ea câteva din impresiile din timpul şi după cursa de 6 ore, cea pe care a reuşit să o câştige cu record, performanţă deosebită în condiţiile în care, spune ea, nu reuşeşte să se pregătească la cel mai înalt nivel: „Cursa asta a fost o provocare pentru mine. În general am un singur scop pe astfel de distanţe lungi, să mă hidratez foarte bine şi să termin concursul sănătoasă. Dacă iese bine e ok, dacă nu mergem mai departe, asta nu înseamnă însă că nu dau totul pentru a obţine un rezultat cât mai bun. Nu îmi impun niciodată un target, deşi colegii mei, Vasile şi Sorin, mi-au spus că voi câştiga. Abia după 4 ore şi jumătate am început să cred că pot termina prima, pentru că am fost mult timp pe locul doi, iar una din adversare a pornit foarte tare. Eu mă consider amatoare, încerc să fiu constantă şi mă antrenez unde şi cum pot. Nu am ore fixe de pregătire, am serviciu, familie şi obligaţii, aşa că pentru mine alergarea e un hobby. Sorin Mîneran are un rol deosebit, pentru că deşi e antrenorul lui Roli şi a venit să îl ajute, a pendulat între noi toţi, a alergat şi el cred vreo 18 kilometri, ne-a dat apă, glucoză şi ce mai era nevoie, este esenţial să ai pe cineva alături, care să îşi transmită repere din timpul cursei”.

Surorile Şuşcă, între arbitraj şi ultramaraton: „Deși nu avem pregătire specifică ne-am descurcat”

Arbitre de fotbal, Nicoleta şi Andreea Şuşcă au fost şi ele performere la aceste curse de ultramaraton, de data asta la 12 ore. „Am început arbitrajul la o vârstă fragedă, am ajuns la un anumit nivel şi ulterior am început să şi alergăm pe mal sau pe <<Gloria>> din pasiune, de plăcere. Ne-am înscris la tot felul de concursuri, iar pentru vârsta noastră orice fel de competiţie e o provocare. Nu avem pregătire specifică pentru ultramaraton, dar ne-am descurcat. Prima noastră cursă de acest gen a fost în 2016, la ştafetă, tot la S24H. Încercăm să ne mobilizăm una pe alta şi să obţinem rezultate cât mai bune, pentru că avem multe activităţi, pe mai multe planuri.”

Unterweger şi Mâneran, doi campioni pentru Arad

Roland Unterweger nu mai locuiește la Arad, dar vine destul de des la concursuri, atât în ţară cât şi în străinătate, punctând pentru CS Universitatea Arad. „Eu mă pregătesc în Belgia şi Olanda, acolo unde bate de obicei foarte tare vântul, poate aşa am reuşit să fac faţă pe acest traseu din Timişoara, cu dale şi alergând într-un cerc, ceea ce nu am mai făcut până acum. Aveam nevoie de picioare puternice, iar condiţiile în care mă pregătesc cred că mi-au ajutat. Nu îmi este uşor, mă antrenez singur, dar vorbesc zilnic cu Sorin Mâneran, ne ajutăm şi sprijinim reciproc. La cursa din weekend, de la Timişoara, sincer mi se părea extraordinar să obţin o medalie şi cred că abia cu jumătate de oră înainte de final am conştientizat că pot câştiga. Am reuşit să duc la bun sfârşit planul pe care l-am pregătit alături de Vasile şi Sorin şi am terminat primul”, spune Roli, care și-a convins și un prieten din Olanda să se legitimeze la CS Universitatea: „Nick New Neyt are 32 de ani și va veni alături de noi. El va puncta pentru club doar la concursurile internaționale”.

Medalii și la semifond

Dar, CS Universitatea produce rezultate foarte bune și la atletism semifond. Recent, s-a desfășurat Cupa României la seniori, iar trei dintre „studenți” au adus medalii prețioase pentru Arad:

Nicolae Coman – două locuri I la 1500 m și 800 m

Roxana Bîrcă – două locuri I la 1500 m și 5000 m

Cristina Simion – locul II la 5000 m și locul III la 1500 m









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button