UTA Arad

VIDEO: Exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal Arad poate fi urmărit online în prezentarea lui Ionel Costin: „UTA – o piatră nestemată”



Complexul Muzeal Arad vă invităm să vizionați on-line prezentarea exponatului lunii aprilie și povestea celui mai iubit club sportiv din Arad – UTA, în curând sărbătorit la venerabila vârstă de 75 de ani de activitate!

”Exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal Arad este un foto-document din Colecția Iosif Sârbuț a muzeului, și reprezintă o secvență dintr-un meci de fotbal din 6 decembrie 1970 dintre echipele UTA, campioana României din acea vreme și formația de la malul mării, Farul Constanța. Dincolo de rezultatul acestui meci (3-0 pentru arădeni), muzeul dorește să marcheze o aniversare mult așteptată de arădeni.

În urmă cu 75 de ani s-a înființat echipa de fotbal ITA. Atunci pe 18 aprilie, Francisc Neuman Baron de Végvár ,,a scris” cea mai frumoasă poveste a orașului. Până la acea dată baronul sprijinea Clubul AMEFA, asociație care odată cu 25 martie 1945 a trecut la reorganizarea clubului.

Baronul Francisc Neuman, sprijinit de prieteni, a redactat un Statut semnat de 64 de membrii fondatori, punând astfel bazele înființării echipei. Dintre cele 64 de persoane, multe au fost nume cunoscute ale Aradului din acele vremuri: Dr. Botiș Aurel, Herzog Andrei, Dvorzsak Francisc, Moșoiu Victor, Piroș Iuliu, Gerold Ferdinand, Varjas Alexandru, Szuhanek Iosif, Hărduț Ioan.

La inițiativa baronului s-a construit în aproape un an stadionul cel mai modern de atunci din România. A alcătuit o echipă cu nume mari din fotbalul din regiune, care a câștigat primele două titluri de campionă și o cupă a României în competițiile de după cel de al doilea război mondial. După plecarea din țară a baronului, ITA, Flamura Roșie, UTA (denumiri în timp ale echipei), a mai câștigat patru titluri de campioană și o Cupă a României, devenind Campioana Provinciei.

Cea mai răsunătoare performanță din fotbalul românesc până la acea dată a fost eliminarea celebrei echipe olandeze Feyenoord Rotterdam, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni și a Cupei Intercontinentale.

UTA a rămas și astăzi o piatră nestemată, lăsată arădenilor de baronul Francisc Neuman. Odată, de aici de la Arad se dădea ora exactă în fotbalul din România.

Promo: #IonelCostin, muzeograf
#NeluScripciuc, artist fotograf

LA MULȚI ANI, UTA!”, Ionel Costin (Complexul Muzeal Arad)









4 comentarii

  1. Ori e video ori e foto. In titlu apare cuvantul video, in articol cuvantul foto. Confuzie deja specifica sportarad. Poate ne lamuriti pana la urma despre ce e vorba in stire ca sa stim si noi ce putem vedea „online”… Si mai grav: nu e mentionata data si ora cand putem urmari acest eveniment „online”. Absolut jalnic, o stire aproape nula prin inexactitatea si confuzia ei.

    0
    0
  2. Imi cer scuze pt.criticile aduse nedrept. Am vazut acum mai jos video-ul…🙁. Credeam ca veti face un live…

    0
    0
  3. este un fotodocument prins intr-un material video ce poate fi vizonat online toata luna aprilie, dupa cum scrie chiar in titlu …

    0
    0
  4. Chestie ciudată este că eu nici azi n-am văzut poze sau imagini cu meciul de la Arad cu Feyeenord. Doar de la meciul tur 1-1. Sunt secrete sau chiar nu sunt. Nu a fost televizat meciul? Poate cineva să descifreze acest mister?

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button