Crisul Chisineu-CrișGloria LT CermeiProgresul PecicaȘoimii Lipova

Lipovanii nu agreează taxele puse pe cei 75% din ajutorul de stat, Crișul și Cermeiul apelează la Guvern, Pecica încă studiază cea mai bună variantă!



După anunțarea stării de urgență de către președintele Klaus Iohannis, pe data de 16 martie, toate activitățile sportive au fost sistate. De abia pe 23 martie s-a emis OUG 30 care stabilea niște compensații pentru sportivii afectați de această situație, fără un alt venit stabil. Apoi, modificările la acest ordin și publicarea în Monitorul Oficial s-au făcut pe 31 martie, astfel că de abia în ultimele zile cluburile au, cât de cât, toate „cărțile” pe masă pentru a decide forma de plată pentru sportivii lor. Adică să îi plătească din bugetele proprii, dacă ele mai pot fi alimentate de către instituțiile publice sub patronajul cărora funcționează și/sau de investitori privați, sau apelează la susținerea din partea statului. În acest caz, până la data de 10 aprilie, cluburile pot să aplice pentru primirea a 75% din salariile nete, raportat la salariul mediu net, adică o sumă maximă de 2340 lei de jucător, antrenor, angajat.

În plus, cel puțin cluburile arădene din Liga 3-a sunt în dilemă și încă așteaptă lămuriri din partea FRF, care, prin intermediul Ministerul Tineretului și Sportului, mai negociază niște aspecte cu Ministerul Finanțelor. Practic, sunt două probleme mari și late. Prima ar fi faptul că la punctul 1.3 din Ordinul 32 se spune că sportivii care au mai multe locuri de muncă nu pot primi șomaj tehnic decât de la locul de muncă cu normă întreagă și asta doar dacă i se suspendă toate contractele semnate.

A doua problemă se ivește la punctul 2.4 din Ordinul 32. Aceasta se referă la tratamentul fiscal aplicat șomajului tehnic. Clubul întocmește un tabel cu jucătorii și sumele pe care ar trebui să le primească de la stat, încadrându-se în cei 2340 de lei maxim, cu mențiunea că, la rândul săi, trebuie să plătească impozit pe venit de 10%, contribuția angajatului la Sănătate (CAS) tot de 10 %, dar și contribuția angajatului la asigurările sociale de stat (CASS) de 25% din întreaga sumă! În mod normal, pentru fiecare contract   de activitate sportivă se plătește doar 10% impozit pe venit, plus o sumă la sfârșit de an, dacă veniturile acelui jucător sunt mai mari decât salariul minim pe economie înmulțit cu 12 luni. Doar în acel caz, clubul în cauză mai trebuie să achite și cei 10% CAS și cei 25% CASS pentru respectivii jucători, ori la nivelul eșalonului trei sunt puține cazurile în care se plătește mai mult decât cei 10% din impozitul pe venit. Apare, astfel, o cheltuială suplimentară foarte mare pentru club dacă vor să aplice pentru ajutorul de stat de 75%.

În speranța că cele două probleme se vor rezolva favorabil prin negocierile dintre MTS și Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, divizionarele terțe arădene își pregătesc tabelurile cu jucătorii, antrenorii și angajații pentru care vor cere cei 75%. Altfel, cel puțin unele cluburi se gândesc foarte serios dacă vor merge pe calea ajutorului de stat sau vor încerca să găsească alte soluții de finanțare, probabil parțială, a salariilor jucătorilor în lunile de stare de urgență, provocate de pandemia de coronavirus.

Iată, însă, ce au avut de spus „oficialii” grupărilor arădene:

Radu Pop (președinte Șoimii Lipova): „Sunt pregătit cu ce ne cere statul pentru a beneficia de șomajul tehnic, jucătorii știu și ei despre ce este vorba, dar astăzi încă nu știm ce vom face. Din păcate, se confirmă și în situație de criză că statul cu o mână te ajută, dar are grijă să-ți ia cu două înapoi. Prin urmare, nu știm dacă vom apela la această variantă sau ne vom înțelege altfel cu jucătorii. Săptămâna viitoare, sigur se vor lămuri lucrurile și vom vedea cum facem. Perioada 1-15 martie o plătim normal, de la club, conform contractelor, pentru perioada 16-31 martie încă studiem soluția mai bună. Jucătorii se pregătesc individual, fiecare la domiciliu și în jurul lui, antrenorul Sabău ține legătura cu ei și le dă periodic indicații. Sperăm să revenim cât de curând pe teren, ne este foame de fotbal. Dacă mai continuăm sau nu acest campionat este greu de prevăzut, poate că important ar fi să reușim să începem cel din toamnă pregătiți bine din toate punctele de vedere. Prevăd probleme financiare mari la cluburile sportive susținute din bani publici, nimic nu va mai fi ca înainte de pandemie. Legat de stadionul nostru din Lipova, sperăm ca iarba să fie consolidată și să putem juca din toamnă acasă. La inaugurarea stadionului ne vom dori un meci de gală cu o echipă de Liga 1, să vedem cu cine vom reuși să legăm un amical. Avem ceva preferințe, dar mai este până atunci. Să rămânem sănătoși cu toții și să ne vedem pe dreptunghiul verde cât mai curând”.

Daniel Cherecheși (manager Crișul Chișineu Criș): Contul clubului a fost alimentat de la bugetul local, iar jucătorii, antrenorii și angajații și-au luat deja banii pe luna martie. Pentru luna aprilie am făcut deja toate demersurile pentru a beneficia de ajutorul de stat, de 75% din salariul fiecărui angajat al clubului și aici mă refer și la secția de handbal, nu doar la cea de fotbal. Știm că mai sunt niște probleme privind taxele ce ar trebui să le plătim la cei 75% ce vin de la stat, dar nu avem ce face. Alte surse de venit nu avem ca să căutăm alte soluții pentru jucătorii noștri. Personal, nu cred că vom mai juca meciuri oficiale mai repede de luna iulie, dar și atunci, dacă va mai fi cazul, e clar că nu putem înghesui cele 14 partide rămase de disputat din actualul sezon. Probabil, se va merge pe varianta unui play-off, însă și mai important mi s-ar părea să gândim o strategie serioasă pentru sezonul următor ce ar trebui și acela început cel târziu în luna septembrie. Nu are rost să mai luăm în calcul doar 5 serii, cu deplasări lungi, pe care e clar că nimeni nu și le va mai putea permite. Trebuie regândit tot fotbalul, cel puțin la nivelele inferioare”

Cristian Pilan (director sportiv Progresul Pecica): „Avem doar 5-6 jucători care se încadează la ajutorul de stat în cuantum de 75% din salarii, la Pecica majoritatea lucrează cu carte de muncă în alte părți. MRămâne de văzut cum vom acționa, trebuie să discutăm și cu Primăria, care, la rândul ei, trebuie să se pună de acord cu investitorii privați. Nu știm încă nici salariile pe luna martie cum le vom da, săptămâna vitoare lămurim totul. Până atunci, jucătorii se întrețin cum pot, antrenorul le-a făcut program individual. Nu știm cât va dura această stare de urgență, e greu să facem scenarii în acest moment. Un singur lucru e cert, nu vor mai fi foarte mulți bani în fotbal și va trebui să ne adaptăm cu toții noii situații”

Petre Bulza (președinte Gloria Lunca Teuz Cermei): „Începând cu data de 17 martie, le-am reziliat contractele de activitate sportivă celor care au și contracte de muncă în altă parte. Sunt doar câțiva jucători în această situație, vom semna din nou cu ei după ce vom vedea cum va continua acest sezon, dar eu nu cred că vom mai juca vreun meco din acest campionat. Ceilalți vor beneficia de cei 75% ca ajutor de stat, aștept ca în zilele următoare să se lămurească situația cu taxele pe care trebuie să le plătim. Biroul de contabilitate cu care lucrăm se pune la punct cu toată legislația la zi în domeniu, iar eu urmăresc și informările ce vin dinspre Federația Română de Fotbal. Eu zic că săptămâna viitoare vom depune actele la AJPIS Arad”.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button