Glorii arădene

Imagini document cu UTA din toamna anului 1947: „Roș-albii” au înfruntat campioanele Yugoslaviei și Ungariei la „Cupa Sindicală Balcanică”





În toamna anului 1947, campioana en-titre a României, ITA, era la București pentru un turneu puternic. Lângă echipa arădeană mai erau Partizan Belgrad (Yugoslavia) și SC Csepel (Ungaria), plus bucureștenele CFR și Ciocanul.
Turneul a purtat denumirea ”Cupa Sindicală Balcanică” și a făcut parte din Săptămâna prieteniei româno-sovietice. Nu insistăm asupra aspectului politic, fiecare perioadă a avut regulile ei. Pentru suflarea utistă, turneul are altă însemnătate: la peste șapte decenii distanță, vedem primele imagini video – descoperite cel puțin până acum – în care e surprinsă echipa noastră! Preț câteva zeci de secunde, marii campioni din prima echipă a ITA-ei apar în fața noastră!
Ziua întâi
Miercuri, 3 noiembrie 1947, de la ora 15:00, pe stadionul Giulești, în fața a 12.000 de spectatori, ITA a întâlnit Partizan. Yugoslavii, cu starurile Bobek și cei doi Ceaikovski în formație, au fost mai puternici și au câștigat cu 2-0. Meciul l-a arbitrat Ștefan Alexandru, iar golurile le-au semnat Bobek (48) și Mihailovici (76).
ITA: Marki – Slivăț, Farmati – Reinhardt, Pall, Băcuț – Kovacs, Stiebinger (Zeană, Petschovsky), Bonyhadi, Mercea, Dumitrescu.
Partizan: Sostarici – Brozovici, Ciolici – Ceaikovski I, Firm, Iovanovici – Mihailovici, Bobek (Atanatkovic), Jezerkici, Ceaikovski II, Simonovski.
Ziua a doua
Duminică, 7 noiembrie, de la ora 13:15, ITA a apărut pe stadionul ANEF alături de cei de la Csepel. În rândurile trupei maghiare se regăsea Bela Marosvari, cunoscut în România cu numele Adalbert Marksteiner, făcuse carieră la Ripensia, iar în carieră trecuse și pe la Olympia Arad! Meciul l-a câștigat ITA cu 4-1, chiar Marosvari a înscris pentru Csepel (6), în vreme ce pentru roș-albi marcaseră Bonyhadi (2, 60, 85) și Kovacs (85). Arbitrul meciului: Mihail Gorcea.
ITA: Marki – Slivăț, Vass – Reinhardt, Pall, Băcuț – Kovacs, Petschovsky, Bonyhadi, Mercea, Dumitrescu.
Csepel: Szekeres – Redei, Konya – Kircs, Nagy, Rakoczi – Szentessy, Marosvari, Imre, Keszthely, Fenyvesi.
Turneul s-a încheiat cu victoria celor de la Partizan, care învinseseră Ciocanul cu 5-1, apoi pe CFR cu 3-0.
Și încă un amănunt: ITA, Csepel și Partizan au devenit campioane la capătul acelui sezon!
Imagini Video: Documentarul ”România și dictaturile ei” și www.filmhiradok.hu
Fotografii: albumele lui Andrei Mercea, Ludovic Bonyhadi și Nicolae Dumitrescu
Traducere din maghiară: Andreea Mercea
Concept: Călin Giurgiu (UTA în culori), Radu Romanescu (UTA Media Design)
Imaginile Video postate pe contul de Facebook al „Bătrânei Doamne”:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button