25/09/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

UTA poate pregăti procesul la TAS, Comitetul de Urgență al FRF a validat scenariul înjumătățirii punctelor în play-offul de 6 echipe al ligii secunde!

Comitetul de Urgență al FRF a validat joi, 14 mai, scenariul dezbătut și agreat de cluburile participante în Liga 2 prin care competiția va continua doar pentru cluburile clasate pe primele 6 locuri înaintea întreruperii cauzate de pandemia COVID-19. Administrația FRF a dezbătut împreună cu reprezentanții cluburilor din eșalonul secund scenariile propuse de Departamentul Competiții pentru ca sezonul 2019-2020 să fie finalizat.

Drăgan: „Mergem la TAS, în iunie, iulie, august…”

Este un prim pas, important, spre ratificarea „furtului calificat” de care vorbea și Laszlo Balint în postarea sa de pe blogul ”Pipeta Fotbalului”. După ce și Comitetul Executiv al FRF, își va da votul și e ca și dat la cum știm că funcționează lucrurile la Casa Fotbalului, UTA își poate căuta dreptatea la Tribunalul Sportiv de la Lausanne. De altfel, Cladiu Drăgan ne-a confirmat cu subiect și predicat că asta urmează: „Decizia e luată în cadrul clubului nostru, sigur vom ataca hotărârea FRF. Considerăm că ni s-a făcut o mare nedreptate. Nu se poate ca trei sferturi dintre echipele de Liga a II-a să intre în vacanţă şi să joace doar şase, iar acelea după ce li se înjumătăţesc punctele. Mi se pare absurd. Vom încerca să ne găsim dreptatea la TAS, dacă decizia va fi trecută prin Comitetul Executiv. Vom juca pe teren, nu avem încotro, dar în tribunalul de la Lausanne oricum vom merge, indiferent când e cazul. În iunie, iulie sau august. A mai fost un caz prin 2013, mi se pare când a jucat Rapid câteva meciuri în Liga I şi a venit decizia TAS şi a schimbat tot, readucând Chiajna în campionat”, ne-a declarat directorul sportiv al UTA-ei.

Cinci meciuri va juca fiecare echipă în play-offul ligii secunde, clasamentul de la care se pleacă fiind următorul: UTA  va începe pe 4 iulie: 1. UTA – 25 de puncte, 2. CS Mioveni 20 p. (prin rotunjire), 3. Turris 20 p. (prin rotunjire), 4. FC Argeș 19p, 5. Petrolul 19 p, 6. Rapid 19 p (prin rotunjire).

Lincar: „Va ieși un scandal monstru dacă UTA nu va promova”

Erik Lincar, antrenorul celor de la Turris, susține că și-ar fi dorit ca în Liga 2 să se dispute toate partidele rămase, deși reprezentantul clubului său a votat, la rându-i pentru scenariul trei, ce a și fost ratificat deja de Comitetul de Urgență al FRF. Altfel, antrenorul echipei din Turnu Măgurele recunoaște că UTA are tot dreptul să fie nemulțumită. „În play-out-ul Ligii 1 mai sunt 12 etape de disputat, numărul acestora nu diferă mult față de numărul etapelor rămase în Liga 2. Însă problema a fost că majoritatea cluburilor au vrut înghețarea competiției la momentul actual. În cazul primelor 6 echipe nu cred că au existat două opinii la fel. Noi am spus mereu că nu urmărim nimic, suntem de acord cu orice scenariu, însă doream să se țină cont de acel meci în minus pe care îl avem. Cei de la UTA sunt și ei foarte supărați, toate atuurile pe care le-au avut acum s-au anulat. Eu ca antrenor le dau dreptate celor de la UTA, în cazul în care formațiile care și-au construit pe teren un avantaj nu vor reuși să promoveze, va ieși un scandal monstru. Am pierdut și noi un avantaj, însă măcar beneficiem de o rotunjire. Aș fi fost împotriva opririi campionatului, îmi doresc să se dispute pe teren, însă mi se părea normal să se dispute toate partidele rămase”, a spus Lincar pentru gsp. ro

Ce a mai postat FRF-ul pe site-ul oficial în această seară

În urma întâlnirii care a avut loc miercuri, prin videoconferință, s-au prezentat trei posibile scenarii, iar 15 cluburi au fost în favoarea variantei de a organiza un play-off între primele șase, iar pentru celelalte formații sezonul să se termine. Au mai existat două abțineri și o opțiune pentru scenariul în care toate cele 14 etape ar fi trebuit să se dispute.

Astfel, cele 6 cluburi – singurele care au solicitat licența pentru participarea în Liga 1 în sezonul 2020-2021, astfel încât integritatea sportivă să nu aibă de suferit – vor disputa un play-off constând în 5 etape (o singură manșă), cu mențiunea că echipele de pe primele trei poziții vor disputa 3 din cele 5 jocuri pe teren propriu. Clasamentul va fi actualizat cu rezultatele din aceste ultime 5 runde în urma înjumătățirii punctelor acumulate până la data de 16 martie 2020.

Echipele clasate pe primele două locuri la finalul play-off-ului vor promova direct în Liga 1, în timp ce formația de pe poziția a treia va disputa cu joc de baraj cu locul 6 din play-out-ul Ligii 1.

Tragerea la sorți a play-off-ului care va încheia sezonul 2019-2020 în Liga 2 va fi realizată de Departamentul Competiții al FRF la o dată ce va fi anunțată ulterior. De asemenea, modalitatea de desfășurare a barajului pentru menținerea / promovarea în Liga 1 va fi stabilită și comunicată ulterior, ținând cont de data reluării competițiilor pe teritoriul României.

În cazul cluburilor clasate pe pozițiile 7-18 în Liga 2, acestea nu vor mai disputa niciun meci în competiție în actualul sezon, urmând ca nicio echipă din eșalonul secund să nu retrogradeze.

Obiectivele FRF în cadrul dezbaterilor cu membrii afiliați și în luarea deciziilor privind competițiile sunt și vor rămâne în continuare:

  • Siguranța și sănătatea suporterilor, a jucătorilor, a staff-ului și a tuturor persoanelor angrenate în organizarea unei competiții sportive;
  • Sustenabilitatea financiară a cluburilor;
  • Producerea celui mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante;
  • Specificitatea fiecărui eșalon.

În pregătirea scenariilor pentru încheierea Ligii 2 și în stabilirea calendarului pentru finalul sezonului au fost luate în considerare atât Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății privind obligativitatea de a intra în cantonament carantinat timp de două săptămâni, cât și necesitatea unei perioade de pregătire de minimum trei săptămâni până la reluarea competiției, dar și situația financiară a cluburilor în ceea ce privește numărul de meciuri pe care îl pot disputa.

În această perioadă, din cauza situației create de pandemie, Federația Română de Fotbal și-a asumat rolul de a lua decizii și de a adopta măsuri spre binele fotbalului pe termen mediu și lung. Deciziile au fost luate într-un mod transparent, în urma dialogului cu membrii afiliați, aceștia completând și un chestionar online, astfel încât Federația Română de Fotbal a cunoscut în detaliu situația fiecărui club și modul în care a fost afectat de pandemia COVID-19.

0
5