Sporturi de contact

Judoka arădeni regretă că nu pot călca saltele de ziua lui Mihai Botez, dar: „Ne vom revanșa în decembrie, moștenirea sa – neprețuită”





Pe 31 mai 1922 se năștea Mihai Botez, cel care avea să devină părintele judo­ului românesc. Prin mâna lui Mişa bacsi au trecut sute de arădeni care s-­au disciplinat prin sport, mulți dintre ei devenind campioni pe tatami. Fie că a fost vorba despre judo, sau arte marțiale.

De obicei, foștii săi elevi și discipoli organizau, chiar de Ziua Copilului, un eveniment de familie, numit „Ziua Judoului Arădean”. De această dată, restricțiile legate de pandemia de coronavirus, mută evenimentul în iarnă, când – de fapt – va fi comasat cu „Memorialul Mihai Botez”. „Astăzi, marele maestru ar fi împlinit 98 de ani și ne-am fi dorit să marcăm ziua în sală, pe saltele. Din păcate, epidemia, respectiv măsurile luate de autorități, ne-au dat planurile peste cap. Știm că Mișa bacsi și-ar dori să vadă sala plină de Ziua Copilului, sper să ne înțeleagă de acolo Sus, de unde ne privește și-i promitem că ne vom revanșa la iarnă, în decembrie, când se fac 9 ani de la dispariția sa. Personal, aș vrea să-i mulțumesc lui shihan Pavel Milovan, pentru că prin intermediul școlii sale, Seishi Budo, e cel care păstrează și le împărtășește în sală moștenirea lui Mihai Botez elevilor săi. Dar, și noi, cei din judo, nu vom uita niciodată ce ne-a învățat maestrul, valorile sale sportive și morale, neprețuite pentru noi, ghidându-ne la tot pasul. Aș mai vrea să subliniez și implicarea autorităților locale, cu sprijinul cărora am amplasat bustul lui Misa bacsi în parcul de la Sindicate, în apropierea sălii unde a descoperit și șlefuit sute de sportivi. Totodată, apreciem și implicarea doamnei rector al Universității Aurel Vlaicu Arad, care a denumit sala de sport din Micalaca <<Mihai Botez>>. Facem tot posibilul ca în anul în care Mihai Botez ar fi împlinit 100 de ani să avem și o stradă care va purta numele său”, a menționat Silviu Turc, cel care an de an se ocupă de organizarea evenimentelor majore de judo din orașul nostru.

Remember soke Mihai Botez

Mihai Botez a învăţat judo în lagărul american de la Chalon, de lângă Paris, de la ofiţerii japonezi, italieni şi germani. Datorită abilităţilor sportive şi a calităţilor deosebite, românul i-a impresionat şi cu delicateţe le-a intrat la inimă americanilor după ce a câştigat, printr-o înţelegere, o ladă de ciocolată. În faţa unei maşini Jeep, care se apropia cu viteză de el, a făcut un salt peste maşină, neavând nici o zgârietură.

Observându-i calităţile remarcabile, un ofiţer japonez, un neamţ şi un italian care ştiau judo l-au luat ca discipol, fiind miraţi de uşurinţa şi rapiditatea la învăţătură pe care le dovedea „Micael”, cum îi spuneau ei lui Mihai Botez.

Între anii 1948 şi 1952 a fost campion naţional absolut de gimnastică, fiind component al lotului naţional de gimnastică până în 1961. La Sibiu în concurs a făcut istorie şi a câştigat tot: individual compus, paralele, sărituri, sol şi inele. În 1952 a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, iar în 1954 s-a clasat între primii 10 sportivi în proba de sărituri în lungime a Campionatului Mondial de la Roma.

În 1956 a înfiinţat prima secţie de judo oficială din România, la Clubul Sportiv „Vagonul” Arad. În 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit Preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre. În 1974 a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo. Mişa baci, aşa cum era cunoscut, deţinea centura neagră de 9 Dan la judo şi cu 8 Dan la jiu-jitsu.

Mihai Botez a participat şi la competiţiile sportive de veterani,unde a obţinut patru medalii de aur şi una de argint. În 2008, în Belgia, la vîrsta de 86 de ani, a luat medalia de aur ultima dată. În anul 2004 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad.

Mihai Botez a scris câteva cărţi despre autoapărare şi a realizat într-un cadru excelent mai multe expoziţii de fotografie în Arad, care au fost studiate în detaliu şi admirate cu ochiul profund şi unic al artei. S-au scris impresii distinse în Cartea de aur despre artistul, maestrul şi antrenorul emerit Mihai Botez.

Detaliem faptul că Mihai Botez a fost un om cu suflet mare de profundă sensibilitate care, în fiecare an, mergea câte două săptămâni în munţi unde respira aer curat, se odihnea şi se refăcea în liniştea munţilor creaţi de Dumnezeu.

Mihai Botez era cel mai vârstnic practicant de judo de pe Glob. El s-a născut în 31 mai 1922 la Oradea. Mihai Botez – când păşea pe tatami înmărmurea sala de sport şi uimea prin tehnică şi viteză şi la demonstraţii. Mihai Botez a spus:În finală trebuia să lupt cu un japonez mai tânăr cu câţiva ani decât mine, dar acesta a refuzat să intre pe tatami. A preferat să stea trei minute în afara spaţiului de luptă, lăsându-mi cu bucurie şi respect victoria. Mi-a spus că lui îi ajunge argintul. Mie nu îmi ajungea, am vrut să mai aud imnul României.”

Mihai Botez – cel mai bătrân campion mondial din lume, a încetat din viaţă în 9 decembrie 2011, la vîrsta de 89 de ani,la Arad.

 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button