Arhivă articole

FCC Baschet Arad deblochează banii de la Primărie după adresa informativă a Federației: „Următorul pas, reunirea sportivelor cu respectarea protocolului”Sporturile de sală se „dezgheață” și ele odată cu relaxările dictate de autorități începând cu 1 iunie. Pentru cluburile arădene, momentul coincide și cu obținerea finanțării din bani publici. De exemplu, fondurile nerambursabile câștigate pe baze de proiecte la Centrul Cultural Municipal Arad au fost blocate la începutul pandemiei în caz de necesitate trebuie redirecționate spre sistemul de sănătate, dar, din fericire, nu a fost nevoie de acest lucru.

Pe de altă parte, banii încă nu au ajuns în conturile grupărilor arădene, iar reprezentanții Primăriei spun și de ce: ”Contractele se vor încheia pe măsură ce se va decide realuarea activității sportive și competiționale. Cum fiecare sport are specificul lui, federațiile sunt cele care decid atât reluarea programului de pregătire al sportivilor, cât și cel competițional”.

Cel puțin în cazul cluburilor de baschet informarea pe care o solicită CMCA-ul a sosit marți după-amiază sub forma unui anunț pe site-ul oficial, frbaschet.ro, dar și prin intermediul e-mailurilor, la fiecare grupare afiliată. „Am discutat în cursul dimineții de marți cu domnul Horia Păun, președintele Federației, care știa că trebuie emisă acea informare oficială, iar câteva ore mai târziu o aveam toți. În aceeași zi, am fost pimit în scurte audiențe atât de domnul primar, Călin Bibarț, cât de și de doamna Daniela Pădurean-Andreica, de la CMCA și ambii mi-au spus că vom semna contractele în momentul în care federațiile de specialitate ne vor preciza clar condițiile în care ne putem relua activitatea. Așadar, condițiile sunt create, iar clubul nostru este eligibil pentru finanțare. Următorul pas după semnarea contractului este reunirea baschetbalistelor aflate sub contract pentru pregăti participarea în Liga de Vară, o competiție ce ar putea debuta în acest an, dar și la competițiile obligatorii de baschet 3×3, campionat și Cupă. Totul cu respectarea protocolului pe sănătate impus de autorități, începând de la testarea sportivelor și până la procesul de antrenament în sală prin reguli stricte legate de igienizare și distanțare. Bineînțeles, banii câștigați prin proiect ne sunt necesari ca aerul pentru începerea procesului de pregătire și selecție al jucătoarelor pentru noul sezon al Ligii Naționale de Baschet Feminin”, spune Marcel Urban, președintele FCC Baschet Arad.

1,5 milioane de lei a câștigat gruparea „galben-albastră”, deținătoare a bronzului național după „înghețarea competiției, în prima sesiune de proiecte făcută de Centrul Cultural Municipal Arad. Cealaltă parte din bugetul anual e asigurat prin contractul de sponzorizare semnat cu FCC Environment.

INFORMATII IMPORTANTE REFERITOARE LA RELUAREA PREGATIRII SPORTIVE

Federatia Romana de Baschet a transmis, astazi, tuturor structurilor afiliate la FRB, o adresa de informare oficiala prin care se arata ca, dupa o lunga perioada in care activitatea noastra sportiva a fost oprita, incepand din aceasta saptamana, in acord cu respectarea normelor publicate de autoritati, activitatea de pregatire in spatii inchise poate fi reluata.

Astfel, in data de 30 mai 2020, a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Tineretului si Sportului si Ministerul Sanatatii, nr. 601/2020, pentru aprobarea regulamentelor privind conditiile necesar a fi respectate in vederea reluarii competitiilor sportive in aer liber sau in bazine acoperite sau aflate in aer liber, precum si a activitatilor de pregatire sportiva in spatii inchise, in bazine acoperite sau aflate in aer liber de catre sportivii profesionisti, sportivii de performanta si/sau legitimati. Masurile se aplica in perioada starii de alerta, in conditiile ridicarii graduale a restrictiilor, coroborat cu necesitatea asigurarii desfasurarii in conditii de siguranta sanitara a activitatii sportive, antrenamente si competitii.

Ordinul comun MTS/MS nr 601/2020 contine 3 anexe, care fac parte din acest act normativ, dupa cum urmeaza:
Anexa nr. 1 – Regulament privind conditiile necesar a fi respectate de catre sportivii profesionisti, sportivii de performanta si/sau legitimati in vederea reluarii competitiilor sportive organizate in aer liber; (vezi AICI)
Anexa nr. 2 – Regulament pentru reluarea activitatii de natatie in bazinele acoperite si in aer liber din Romania; (vezi AICI)
Anexa nr. 3 – Regulament privind conditiile necesar a fi respectate in vederea desfasurarii de catre sportivii profesionisti, sportivii de performanta si/sau legitimati, a activitatilor de pregatire fizica organizate in spatii inchise; (vezi AICI)

Avand in vedere specificul activitatii de baschet, va informam ca, la acest moment, prin Ordinul comun MTS/MS nr. 601/2020, Anexa 3, activitatile de pregatire fizica organizata pentru sportivii de performanta si/sau legitimati pot incepe cu respectarea normelor impuse in acest act normativ.

Mai jos gasiti un scurt rezumat al masurilor prevazute in Anexa 3 si care trebuie respectate in derularea activitatii de pregatire fizica organizata in spatii inchise.

Pentru organizarea activitatii de pregatire fizica trebuie luate urmatoarele masuri:

– Organizarea spatiului de pregatire sportiva astfel incat sa permita mentinerea distantei de minimum 2 metri intre oricare doua persoane si un spatiu pentru fiecare persoana de 7 metri patrati;

– Coordonarea administratorilor salii cu autoritatile de sanatate si cele locale astfel incat asigurarea sanatatii tuturor participantilor la activitatea sportiva, dar si a personalului auxiliar sa reprezinte obiectivul prioritar;

– Plasarea la loc vizibil a anunturilor scrise privind regulile de igiena, distantare fizica si cele de acces in sala;

– Triajul observational zilnic la intrarea in sala. Nu se va permite accesul persoanelor care prezinta simptome de infectie respiratorie (tuse, stranut, rinoree, stare generala alterata) si febra mai mare de 37,3 grade C;

– Plasarea recipientelor cu solutii dezinfectante pentru maini la intrarea in sala;

– Elaborarea planurilor de sanatate si securitate in munca, în conformitate cu normele in materie;

– In cazul incaperilor climatizate prin recircularea aerului, se efectueaza nebulizarea o data pe saptamana, in afara programului de lucru si se efectueaza dezinfectia instalatiei de climatizare conform instructiunilor producatorului;

– Suprafetele si spatiile comune vor fi dezinfectate frecvent (cel putin o data la 4 ore);

– Asigurarea unei ventilatii adecvate a tuturor incaperilor sau aerisirea lor periodica, cel putin o data la 4 ore.

In cazul in care sala este prevazuta cu aparate sportive, se va evita utilizarea acestora in regim de circuit si se va incuraja utilizarea unui singur tip de aparat in cadrul aceleiasi sesiuni de antrenament. Aparatele sportive vor fi dezinfectate inainte si dupa fiecare utilizator;
De asemenea, cu exceptia perioadei de desfasurare a activitatilor fizice intense, purtarea mastii este obligatorie pe toata durata prezentei in sala;

Acelasi act normativ stabileste faptul ca este interzisa folosirea in comun a dusurilor, saunei si altor zone cu risc mare de transmitere a virusului.

Nerespectarea prevederilor privind organizarea spatiului de pregatire fizica, astfel incat sa permita mentinerea distantei de minimum 2 metri intre oricare doua persoane si un spatiu pentru fiecare persoana de 7 metri patrati, constituie contraventie si se sanctioneaza in conformitate cu prevederile HG nr. 857/2011, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice.

In cazul in care o persoana care participa la activitatea de antrenament suspecta/confirmata cu Covid-19 se realizeaza operatiuni de dezinfectie a incaperilor respective de catre unitati de dezinfectie, dezinsectie si deratizare autorizate.

Departamentul Tehnic al FRB recomanda cluburilor sportive si antrenorilor sa respecte, in acest moment, urmatoarele principii in pregatirea fizica si tehnico-tactica a sportivilor:

– antrenorul va organiza colectivul pentru pregatirea INDIVIDUALA, fizica si tehnica, respectand regulile de distantare din Ordinul 601/2020, fara contact si fara interactiune intre sportivi, in baza conceptului UN SPORTIV – O MINGE.

In functie de evolutia pandemiei din saptamanile viitoare, precum si de regulile impuse de autoritati, antrenamentele se vor putea desfasura gradual pe grupe/posturi lucrandu-se pe ateliere, in aceasta faza fiind permisa transmiterea mingii intre componentii grupului, dar fara interactiune.

Pe viitor, in functie de masurile de relaxare communicate de autoritati se va putea permite interactiunea intre sportivii aceluiasi grup/atelier si contactul moderat si/sau antrenamentul colectiv si pregatirea specifica premergatoare competitiilor.

Ordinul comun MTS/MS nr 601/2020 – vezi AICI

0
0

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.