Superliga

UTA nu a fost întrebată de sănătate când s-a votat schimbarea sistemului la Liga 1: „Roș-albii” vor avea 15 adversari în sezonul regulat și 5 sau 9 în play-off, respectiv play-out





Federația Română de Fotbal a aprobat astăzi, 6 august 2020, în ședință de Comitet de Urgență, modificarea sistemului competițional la Liga 1 începând din sezonul viitor, 2020-2021. Prima ligă trece de la 14 la 16 echipe fără ca nicio echipă să retrogradeze în acest sezon afectat de pandemia de COVID-19 și care nu a putut fi încheiat la timp, pe teren.

Impresia a fost că modificarea a fost făcută în primul rând pentru a o scăpa pe Dinamo de retrogradare, echipă care mai avea de jucat cinci restanțe. Ultima clasată din Liga 1, Chindia Târgoviște, singura formație retrogradată matematic, urmează să joace barajul de menținere/promovare în prima ligă cu CS Mioveni, ocupanta locului 3 în play-off-ul Ligii 2. Propunerea făcută de Rapid și Petrolul, de a se organiza alte două baraje, nu a fost băgată în seamă.

Liga 1 trece la un sistem cu 16 în loc de 14 echipe, cu play-off și play-out

12 cluburi dintr-un total de 14 au fost de acord cu modificarea Ligii 1 de la un sistem cu 14 echipe la unul cu 16 din următoarea ediție de campionat. FC Botoșani a spus nu, iar FCSB s-a abținut. Noile promovate, UTA și Campionii FC Argeș nu au fost chestionate de FRF, care a aprobat această schimbare cu care au fost de acord și LPF și deținătorii de drepturi TV.

Au fost aprobate, astfel „înghețarea” play-off-ului, respectiv play-out-ului Ligii 1 cu clasamentele actuale, cât și trecerea la noul sistem al primei ligi, cu un play-off asemănător cu cel care a fost până acum și un play-out modificat.

Pe lângă cele 30 de runde din sezonul regular, sistemul conține și o a doua etapă. Primele șase clasate vor merge într-un play-off în care vor juca tur-retur, ca și până acum, iar următoarele zece echipe din clasament vor evolua într-un play-out în care nu vor mai fi meciuri tur-retur, ci doar un meci între ele, după modelul implementat în sezonul 2019-2020 în play-off-ul de la Liga 2, anunță FRF.

Echipele situate pe locurile 7 – 11 după sezonul regular vor juca cinci din cele nouă meciuri pe teren propriu în play-out, restul, 12-16, vor desfășura doar patru acasă. Stabilirea programului se va face pe baza tabelei Berger de 10.

În play-off, respectiv în play-out se va intra cu jumătate din punctele deținute la finalul sezonului regular.

Șanse ca una dintre primele două clasate din play-out să joace în Europa

FRF anunță că „pentru ca toate meciurile din play-out” să aibă miză sportivă, pe lângă cea a evitării retrogradării, primele două clasate din acest turneu de nouă meciuri vor juca o „finală” pe terenul echipei mai bine clasate, iar câștigătoarea va evolua într-o nouă „finală” împotriva echipei din play-off clasate pe ultimul loc care permite participarea în competițiile europene, pentru a stabili echipa care va juca în Europa League / Conference League. Această a doua finală are loc pe terenul echipei din play-off.

În edițiile 2021/2022 și 2022/2023 se schimbă modul de promovare/retrogradare în/din Liga 1. În 2023/2024 se modifică din nou

S-au adoptat modificări și în privința retrogradării din Liga 1 și a promovării din Liga 2 la finalul următoarelor sezoane.

Dacă în sezonul 2020/2021 al Ligii 1 promovează UTA Arad și Campionii FC Argeș, iar CS Mioveni urmează să joace baraj cu ultima clasată din play-out-ul Ligii 1, Chindia Târgoviște, fără ca altă echipă să retrogradeze, pentru edițiile 2021/2022 și 2022/2023 se modifică modul de promovare, urmând a se introduce unul apropiat de cum și-ar fi dorit Rapid și Petrolul încă din această vară.

Vor promova în Liga 1 echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga 2, urmând ca echipele clasate pe locul al 3-lea și al 4-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipele clasate pe locurile 8, respectiv 7 în play-out-ul Ligii 1. Echipele de pe locurile 9 și 10 din play-out-ul Liga 1 vor retrograda direct.

Începând cu sezonul 2023/2024, promovează în Liga 1 echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga a 2-a, urmând ca echipa clasată pe locul al 3-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipa clasată pe locul 8 în play-out-ul Ligii 1. Formațiile de pe locurile 9 și 10 din play-out-ul Ligii 1 vor retrograda direct.

Chindia Târgoviște – CS Mioveni, barajul pentru Liga 1

Astfel, având în vedere implementarea noului sistem competițional pentru Liga 1, barajul de menținere/promovare în Liga 1, ediția 2020-2021, se va desfășura între echipa clasată pe locul 8 în play-out Ligii 1, adică Chindia Târgoviște, și echipa clasată pe locul 3 în play-off-ul Liga 2, adică CS Mioveni.

În urma tragerii la sorți care a avut loc miercuri, 5 august, reprezentanta Ligii 1, Chindia Târgoviște, va găzdui manșa tur a barajului, în data de 9 august. Returul va avea loc trei zile mai târziu, la Mioveni, pe 12 august.

Orele de start vor fi comunicate ulterior.

10 comentarii

  1. Problema,nu foarte mare, e ca aceeasi suma de bani,negociata pe 5 ani cu firma ce detine drepturile tv ,pentru 14 echipe, se imparte la 16.O aritmetica simpla,ne zice ca per capita vor fi mai putini bani.Io as zice sa ii ia de la Dinamo,ca tot or scapat-o de retrogradare…Acum,am fost rau,da’mnoah…
    HAIDE UTA!!!

    0
    0
  2. O mizerie de federatie si asta la fel ca si aia a lui sandu,bine ca au votat echipe care nu ar mai fi avut ce sa caute la anul in prima liga,iar UTA si Arges au fost discriminate,ba jegosii de la voluntari au propus ca primele 12 sa ia tot aceeasi bani,iar suma de 2 800 000 de euro care mai ramanea sa se imparta intre chindia,dinamo si cele promovate.Adica UTA sa le dea militienilor jumate din suma care trebuia sa o ia normal.Asemenea mizerii cred ca numai la noi sunt posibile.Pai aia la ce audienta fac nici 2 lei nu ar merita,cine dracu se uita la voluntari-clinceni,nici neamurile lor nu urmaresc asemenea saracii de meciuri.

    0
    0
  3. Cu Răzvan Burleanu la cârma fotbalului românesc vom mai avea echipă în Champions League când va avea și porcul elicopter că să zboare!

    0
    0
  4. Doar un naiv poate crede ca schimbarea nu s-a facut pentru Dinamo. Nu aveau cum sa lase miticii sa retrogradeze clubul Militiei; inca o data se vede implicarea politicului in sport, pana la urma pot sa zica: statul da bani, de ce sa nu si comande cine sa retrogradeze si cine sa nu. E dulcea noastra Romanica

    0
    0
  5. Dacă doar astăzi sa luat decizia asta pt Liga I ,UTA și Argeș nu aveau cum să fie întrebate .UTA și Argeș sint in Liga I cu drepturi depline doar după terminarea campionatului sau ședinței FRF de astazi.Cum astăzi sa hotărît terminarea campionatului LI ,acum UTA este membru al LI cu drepturi depline (are dreptul de vot etc…)

    0
    0
  6. Știu ca o să îmi iau multe înjurături acum, dar de ce Dinamo nu a fost lăsată sa termine campionatul pe teren? Cfr, Craiova, Botoșani și Petrolul au avut și ei probleme cu Covid 19 și au fost lăsate sa joace. Și din câte știu eu Botosaniul a fost prima din liga1 care a avut astfel de probleme.

    0
    0
    1. Nu e vorba ca nu a fost lasata sa joace neaparat, dar era vorba despre lipsa datelor disponibile in care s-ar fi jucat meciurile. Peste vreo 2-3 saptamani incepe noul sezon! Chiar daca ar fi jucat Dinamo cu juniorii din 2 in 2 zile, ce vina aveau Hermanstadt si Targoviste de ex, cu care trebuiau sa joace cate 2 meciuri (tur retur) fiecare? Adversarii nu mai aveau timp nici macar de mini-vacanta, ceea ce n-ar fi fost corect de asemenea..

      0
      0
  7. La anul dinamo va termina pe 16 dar stați liniștiți,se va trece la sistemul cu 18,care a adus atâtea satisfacții!
    Nu ați observat că de vreo 2 săptămâni, reporterii puneau aceași intrebare după terminarea meciurilor:”ce părere aveți de sistemul cu 16 echipe”, totul e calculat,mai puțin faptul că dinamo chiar e in groapă,de fapt mai multe gropi,cea financiară e cea mai adâncă,iar la anul inevitabil vor fii tot la retrogradare!!!

    0
    0
    1. Si daca era UTA in situatia echipei Dinamo, ce păsărici va mai treceau prin cap?
      Este ca gânditi incet?

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button