25/09/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

Prima zi dintr-o altă provocare: UTA și Balint au demarat preparativele pentru debutul în Liga 1 cu 23 de fotbaliști!

Fotbaliștii au pierdut noțiunea de vacanță de vară în anul marcat de epidemia de coronavirus. Practic, zilele libere s-au mutat primăvara în 2020, pentru ca sportul rege să se adapteze la cele 35-40 de grade Celsius. UTA s-a antrenat și a jucat pentru promovare în iunie și iulie, pentru ca în august campionii Ligii a II-a  să aibă exact 6 zile de vacanță, între 4 și 10. O parte din componenții lotului „roș-alb” au fugit rapid la mare pentru o deconectare totală, o alta a petrecut clipe intense cu familia, iar achizițiile s-au cam apucat din timp de treabă.

„Vraja” s-a rupt și în această după-amiază, pe terenul II al bazei sportive „Motorul”, Laszlo Balint și colaboratorii săi au condus prima ședință de pregătire a stagiunii. De obicei, aceasta e întotdeauna mai ușoară, relaxantă, parte a etapei de reacomodare treptată cu efortul, însă timpul e foarte scurt (nici două săptămâni până la primul meci oficial) și antrenamentele trebuie concentrare. Vineri seara, e programat și unicul amical al verii și, fiind vorba despre un adversar de lux, nimeni alta de campioana României, „Bătrâna Doamnă” trebuie să fie și ea la înălțime.

Așadar, Laszlo Balint și colabotarorii săi: Alin Pînzaru, Cezar Zanfir, Alexandru Radu și Gabi Vasiliu nu și-au menajat elevii încă din startul pregătirilor. Vorbim despre 24 de fotbaliști, cu mențiunea că Denis Hrezdac nu se pregătește normal încă după operația suferită la genunchi: „Nu și-a revenit complet, va mai dura procesul de recuperare destul de mult. Trebuie să avem încredere în el, e un jucător important pentru club, el știe asta, dar e important să redevină sănătos și să înceapă antrenamentele la capacitate normală”. Totodată, un alt junior, Andrei Gavrilă, a rămas pe margine cu mâna în ghips.

Lotul prezent la reunire:

Iacob, Balauru, Moldovan, Opricportari

Rumpoulakou, Ilie, Melinte, Tomozei, Erico, Paşcufundași

Isac, Roșu, Miculescu, Oroian, Ursu, Bustea, Hrezdac, Vulturarmijlocași

C. Rus, Ioniţă, Buhăcianu, Hora, Moraratacanți.

Vă reamintim că zilele trecute, clubul s-a despărțit de A. Rus, Crișan, Stancu, Pușcaș, Ciucur și Jebari  și până acum au întărit lotul cu un portar, Horațiu Moldovan, un fundaș, Erico da Silva, un mijlocaș – Neluț Roșu și atacanții Ioan Hora și Vlad Morar. Până la finalul acestei săptămâni, UTA va fi oficializa transferul unui al doilea fundaș central, iar țintele de piață rămân un fundaș lateral sub vârstă și doi mijlocași centrali. Sau numai unul dacă Romario Moise va reveni, în cele din urmă, la Arad.

Atent cu destinația lui Vulturar

Totodată, Laszlo Balint și-a dat acceptul pentru ca unora dintre juniorii din circuitul primei echipe să li se caute variante de împrumut în eșaloanele inferioare, cu prioritate – bineînțeles – pentru Liga a 2-a. Deocamdată, cel mai curtat pare a fi Cătălin Vulurar, mijlocaș central de 16 ani, care a debutat oficial în eșalonul secund la 14 ani și 9 luni. „Vulturar este la reunire, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla cu el. Este un fotbalist tânăr foarte talentat, poate cel mai interesant nu doar pentru noi, ci și pentru alte echipe care deja îl vor în împrumut. Însă și aici e o discuție delicată, să vedem cum ne acoperim în acea zonă de mijlocul terenul. Sunt discuții, căutăm soluții, mai ales în urma complicării situației lui Romario Moise. Bogdan (n.a. Apostu) îmi spune că sunt terorist, că pun presiune pe el, dar timpul e scurt și e important să facem alegerile potrivite, care să se încadreze în toate criteriile noastre de selecție”, a punctat antrenorul principal al „roș-albilor”. Se aude că talentatul mijlocaș central ar fi intrat chiar în atenția academiei clubului italian, AC Milan.  

„Juniorii trebuie să joace, să-și scoată la iveală calitățile”

Probabil și Opric, Pașcu, Gavrilă, Vulturar și chiar și Oroian ar putea juca din această vară la alte echipe, urmând ca Isac, Hrezdac și Miculescu să rămână utiștii din generația 2001 care se vor bate pentru un loc de junior în Liga 1. „E clar că sunt juniori pe care ne vom baza și în sezonul viitor, dar sunt alții cărora le vom căuta o echipă unde să aibă posibilități mai multe de a juca. E important să fie în circuit, să joace, să-și scoată la iveală calitățile. Astăzi nu e nimic bătut în cuie în legătură cu juniorii, încercăm să găsim soluțiile cele mai bune, să devenim puternici la acest capitol. Suntem conștienți că impactul va fi mare în primul rând pentru ei, am încredere în toți, dar trebuie să vedem cine face față cu adevărat la acest nivel”, consideră Balint.

 

Cum va gestiona Balint chestiunea celui de-al doilea junior din primul „unsprezece”?

După cum vă spuneam, UTA își doreștea neapărat un fundaș lateral de 20-22 de ani, iar variantă de junior este de azi și portarul Moldovan. Cum va gestiona Laszlo Balint chestiunea juniorilor, ținând cont de faptul că e obligat să joace doar cu unul singur sub 23 de ani pe toată durata partidei, iar pe cel de-al doilea îl poate înlocui oricând după primul fluier al arbitrului. „Avem timp să ne gândim la toate lucrurile, deocamdată mie nu îmi place să sar de la parter la etajul 3. Trebuie să o luăm pe rând, eu nu am încă demisolul terminat…Trebuie să luăm lucrurile pe rând, în funcție de importanța fiecărui aspect, acum avem alte priorități. Când ne apropiem de un meci oficial, ne vom gândim la toate detaliile. Eu sper să nu schimb un junior foarte repede, ar fi o experiență neplăcută pentru el. Pe de altă parte, înțeleg și antrenorii, căci, uneori, opțiunile lor sub vârstă nu se ridică la nivelul meciului și atunci schimbările se fac pentru interesul echipei, dar și a jucătorului, pentru că, dacă nu joacă bine, își poate pierde încrederea pentru partidele ce urmează. Aceste shcimbări făcute foarte repede în timpul jocului au fost mult discutate și combătute, dar, privind ca antrenor, când jucătorul e sub nivelul jocului trebuie să urmărești intnereul echipei și să beneficiezi de acea clauză din regulament. Dacă așa e făcut regulamentul nu se face nimci ilegal, este o ezperiențeă neplăcută pentru jucător, dar nu atât de neplăcută decât cea pe care o va simți dacă ar juca mult sub așteptări”, consideră „principalul” arădenilor.

Primul test anti COVID al sezonului

Conform protocolului, utiștii ajung la tampon din nou din moment ce au trecut 14 zile de la precedenta testare pentru coronavirus. Totul se întâmplă mâine dimineață și: „Nu vă ascund că am emoții, băieții au fost în vacanță, sper că au fost ocoliți de probleme. Trebuie să ne încadrăm în aceste reguli ale protocolului sanitar, e foarte important să fim cu toții sănătoși”, a mai afirmat Balint, care a ținut să precizeze că brazilianul Erico da Silva s-a testat în urmă cu trei zile tocmai pentru a putea intra în România fără a sta în carantină.

13
1