Fotbal juniori

De luni, Academia UTA a demarat antrenamentele la toate grupele de vârstă! Cum arată organigrama completă și care ar fi obiectivele în noul sezon?





În urmă cu un an, centrele de copii și juniori ale celor mai importante cluburi din România au trecut la statutul de academii. Conform punctajului, Academia UTA s-a clasat pe locul 9, cu un scor de 67,2, fiind cea mai bine clasată grupare din Liga a II-a la acea vreme. Clubul arădean a devansat multe echipe importante din prima ligă, precum CFR Cluj, Astra, Sepsi sau FC Botoșani. Pe primul loc s-a clasat, evident, Viitorul Constanța (91,5), echipa lui Hagi fiind urmată pe podium de CSU Craiova (77,1) și Dinamo (74,5).

Șef al Academiei UTA a devenit profesorul Cristian Păcurar, cel care a condus echipa de seniori a UTA-ei în tandem cu Ionuț Popa în sezonul 2018-2019, dar mai ales cel care a oferit Aradului una dintre cele mai bune generații de fotbaliști. Atletico 1997-1998 a numeroși fotbaliști la loturile naționale dar și la echipa de seniori a UTA-ei, vârfurile generației de care se vorbește și azi fiind Dennis Man, Adrian Petre și Răzvan Oaidă, jucători aflați în lotul vicecampioanei României, FCSB. De la înființarea Ligii Elitelor, clubul UTA a avut prezențe constante în fazele sale finale. Generația 97-98 a câștigat Cupa și Supercupa în 2016, cea de 2000 a luat bronzul național la U 17 în 2018, iar UTA 2001 a acces în semifinale în acest an, pierzând la penalty-uri dreptul de a juca finala.

La un an de la certificare, Academia UTA s-a reorganizat puțin. În primul rând, clubul a decis că nu e cazul să-și înscrie un „satelit” în Liga 3-a, deși ar fi avut asigurat un loc ținând cont de statutul său de prim divizionară câștigat în această vară. Aspectul financiar este cel care a cântărit cel mai greu, iar atunci grupa de juniori mari, de 2001, a fost dizolvată. Cele mai bune „produse”, Miculescu, Isac, Hrezdac și, eventual, Oroian, rămân sub comanda lui Laszlo Balint, pentru ca restul să ajungă sub formă de împrumut la alte echipe din eșaloanele doi și trei.

Antrenorii Gaica, Ungur și Petcuț au primit sarcini la alte echipe ale Academiei, mici modificări mai având loc și la alte grupe. În primul rând, Atletico 2005 a trecut la UTA sub comanda acelorași antrenori, Bogdan Oneț, Francisc Tisza, iar mai jos, dup Bogdan Burlă (la grupa 2009), un alt fotbalist tânăr, Andrei Haloș (plecat împrumnut la Crișul) intră în corpul de tehnicieni. Dar iată întreaga structură a Academiei UTA în startul sezonului 2020-2021:

Grupa 2003 (Liga 4-a): Costel Bogoșel, Mihai Petcuț, Ștefan Boroș

Grupa 2004: Dinu Donca, Adrian Ungur, Ștefan Boroș

Grupa 2005: Bogdan Oneț, Francisc Tisza

Grupa 2006: Sorin Botiș

Grupa 2007: Cristian Țigan

Grupa 2008: Sandu Gaica, Radu Mărginean

Grupa 2009: Alexandru Nistor, Bogdan Burlă

Grupa 2010: Mircea Aslău

Grupa 2011-2013: Cristian Țigan, Abdoulaye Diarra

Grupa 2013-2014: Dani Mărcuș, Andrei Haloș

Antrenor cu portarii (categoria 6-12 ani): Marius Mârne

Antrenor cu portarii (categoria 13-19 ani):  Dan Țapoș

Coordonatorul grupelor mici este profesorul Ioan Herman, iar Mircea Henegaru și Sandu Țamboi rămân cu atribuții de delegați. „Sperăm că am făcut cele mai bune alegeri, oricum, unde s-a putut, am mers pe continuitate. În primul și în primul rând, vrem să fim cu toții sănătoși, să ne putem antrena și juca. S-a pierdut deja o jumătate de an cu epidemia de coronavirus, pentru copii și junior e esențial să se întoarcă din nou în iarbă, la pregătire,  dar și pentru jocuri oficiale. De fapt, Academia UTA a demarat de luni antrenamentele la toate grupele de vârstă, respectând ad literam protocolul impus de autorități, sperăm să nu fim obligați să le întrupem din nou. Acum e greu să vorbim despre rezultate, obiective, în noul sezon, mai ales că nu știm cum va evolua pandemia și ceea ce vor decide autoritățile pentru noi. E clar că în special la grupele mari, avem ca și scop propunerea spre prima echipă a cât mai multor fotbaliști, iar la Liga 1, dacă măcar unul dintre ei ajunge să joace constant este deja o realizare pentru noi”, ne-a declarat Cristi Păcurar, directorul Academiei UTA.

„Roș-albii” au ca baze de antrenament în municipiul nostru: ICRTI-ul, „Banatul” din Sânnicolau Mic, Șega, „FZ-ul” și Olimpia Bujac. În mometul în care prima echipă își va stabili „cartierul general” pe noua arenă „Francisc Neuman”, Laszlo Balint își va conduce antrenamentele pe ICRTI și atunci o parte dintre grupele de copii și juniori ale UTA-ei se vor muta pe „Motorul”.

3 comentarii

  1. ca e acolo ioan herman un respect maxim pt el cine nu stie el era demult la romvest grupa 86, plus un om cu studi adevărate si profesor la goldiș respectat

    0
    0
  2. Ms lucian ca ai postat mesajul meu pe jumate de ce ? Am înjurat am adus ceva cuvinte urâte ? Nu doar ca am spus vb adevaratecdespre maestrul pacurar însă te inteleg nu vrei da te pui rau cu meszar si uta

    0
    0
    1. nu am facut absolut nimic, eu am fost de o zi tot pe drum … nu te-a cenzurat nimeni, ai gresit tu ceva … oricum, ca idee, sa nu faci atacuri la persoane cum iti place tie 🙂

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button