UTA Arad

Benga betonează apărarea „Bătrânei Doamne”: „E un proiect la care orice jucător visează să ia parte”





Puncte fixe în Liga 2-a, Cristian Melinte și Florin Ilie vor avea serios de tras pentru un tricou de titular la UTA și pe scena primului eșalon. După Erico da Silva, UTA a mai adus un fundaș central cu mare experiență în Liga 1, dar și în fotbalul european, cu experiențe în campionatele Bulgariei, Ciprului, Poloniei și Azerbaidjanului.

Alexandru Benga are 31 de ani, e născut la Brașov, ca și antrenorul principal al arădenilor, Laszlo Balint. Și-a început cariera acasă, la FC Brașov, FC Săcele și Forex Brașov, după care s-a transferat la Petrolul și Oțelul Galați. Cu moldovenii a bifat o prezență și în grupele UEFA Champions League, pe Da Luz, din Lisabona, cu Benfica. A traversat Dunărea în anul 2014, în Bulgaria, Botev Plovdiv, după care a ajuns la Qabala, în Azerbaidjan. După o nouă paranteză, la Petrolul, Benga s-a transferat în Cipru, la Ermis Aradippou, revenind apoi în fotbalul românesc, la Juventus București. Sandecja Nowy Sacz (Polonia) a fost următoarea echipă din cariera puternicului fundaș, după care a semnat cu bulgarii de la Septemvri Sofia. În stagiunea trecută a fost titular cert la Chindia Târgoviște, echipă ce s-a salvat de la retrogradare după barajul cu Mioveniul. 115 meciuri și 4 goluri a adunat Alex Benga în Liga 1,  21 – în prima ligă bulgară, 27 în Cipru, 11 în Polonia și 8 în primul eșalon azer. 5 sunt meciurile europene bifate de Benga, acela cu Benfica, plus alte patru în preliminariile Europa League: două cu Petrolul și tot atâtea cu Botev.

Apostu: „Un fotbalist care s-a impus la toate echipele la care a activat”

Experimentatul fotbalist e impresariat de Bogdan Aspostu și FGA, iar acordul verbal pentru transferul la UTA și l-a dat înainte deznodământul sezonului cu Chindia. „Vi-l prezentăm pe Alexandru Benga, un fundaș central care în ultimul sezon a evoluat pentru Chindia Târgoviște în 32 de meciuri, toate ca titular. Vorbim despre un fotbalist cu o experiență vastă la nivel de primă ligă, care are un procentaj de peste 95 la sută din meciurile jucate ca titular în ultimii 4-5 ani. Practic, s-a impus la toate echipele la care a activat. Fie că vorbim despre echipe din România sau despre prima ligă din alte țări, acolo unde el a evoluat, Polonia, Bulgaria și așa mai departe. E un jucător important care nu mai departe de săptămâna trecută a evoluat titular în ambele meciuri pe care Chindia le-a disputat în barajul de menținere împotriva celor de la Mioveni”, a spus Apostu.

Benga: „Vom face lucruri frumoase îmăreună, pentru că știu filozofia lui Mister și ce grup există la Arad”

După ce, miercuri seara, s-a bucurat de îndeplinirea obiectivului în tricoul Chindiei, Alex Benga a dat o fugă la mare împreună cu familia, iar din această seară a devenit oficial fotbalistul UTA-ei. „Am profitat de cele zile libere și am fost cu familia pe Litoral, mi-am reîncărcat puțin bateriile. Sigur că era bine să avem o vacanță ceva mai mare, dar e o situație nouă pentru toată lumea, deci trebuie să ne adaptăm. Cred că sunt deja pregătit din punct de vedere fizic, acesta e un lucru bun. Nici măcar nu mi-am pierdut ritmul de joc, sunt patru zile de la ultimul meci. Am jucat în ultimele 25 de zile cred că opt meciuri și asta e un avantaj pentru că nu mai e nevoie de o perioadă de pregătire, de readaptare la efort, pașii normali pe care îi faci dacă ai venit dintr-o vacanță mai lungă”, a explicat apărătorul, care s-a și testat pentru coronavirus înainte de a se lătura noilor săi colegi.

Ca și Albu, și Alex Benga a fost atras de proiectul propus de Bătrâna Doamnă. „În primul rând, sunt foarte fericit că am ajuns la UTA și mă gândeam pe drum încoace că e un proiect la care orice jucător visează să ia parte. Adică un proiect sportiv serios, antrenant, provocator, sunt foarte fericit că voi lua parte la această provocare. Sper să avem rezultate bune, să îndeplinim obiectivele clubului, că asta este cel mai important, să creăm o echipă puternică și să ne mulțumim suporterii. Pentru că, se știe în toată țara că UTA are niște suporteri minunați, fanatici, care susțin echipa. E o plăcere să joci în meciuri de genul UTA-Petrolul sau UTA – Craiova, deci e o plăcere față de alte echipe care nu au atât de mulți suporteri”, a mai spus Benga.

Chindia și l-ar fi dorit în lot pe fotbalistul de 31 de ani și în noul sezon, însă a contat și faptul că Aradul, spre deosebire de Târgoviște, oferă deja posibilitatea debutului pe o arenă nou-nouță. „Trebuie să recunosc că la Chindia am dat peste niște oameni extraordinari, am lucrat bine, dar, așa cum am zis și la început, proiectul acesta te atrage imediat ca un magnet. Nu ai cum să refuzi pentru că la nivel de condiții și la nivel de provocare e clar un mare plus, nu mi-a fost deloc greu să ale Aradul. Să joci pe un stadion nou este un lucru foarte foarte, foarte frumos, pentru că una este să joci pe stadioane vechi sau care au o infrastructură care lasă de dorit și alta este să joci pe un stadion nou. Să dea Dumnezeu să trecem peste această pandemie și suporterii să înceapă să vină la stadion, eu cred că vom fi o echipă redutabilă”, a completat brașoveanul

Din actualul lot al UTA-ei, Alex Benga nu a mai jucat nimeni la fostele sale echipe. „Sunt colegi la UTA împotriva cărora am mai jucat în trecut, dar în aceeași echipă nu am mai fost cu nimeni. Sincer, înainte să mă uit pe numele colegilor mei, am văzut parcursul din sezonul precedent al UTA-ei. Până să vină pandemia, UTA a condus en-fanfare, autoritar, în Liga 2-a, au arătat o calitate peste Liga 2-a.Acum au venit jucători cu experiență la nivelul Ligii 1. E și fostul golgheter al campionatului (n.a. Ioan Hora), dar și alți jucători de certă valoare, câștigători ai campionatului, e clar că vor ridica nivelul echipei. Eu zic că vom face lucruri foarte frumoase în acest sezon, pentru că știu filozofia lui Mister și mai știu că aici este un grup puternic, jucători cu caractere puternice”, mai crede fundașul de picior drept.

Chindia, cu Benga titular, a obținut un succes (2-1) cu Viitorul, dar și o înfrângere (1-4) cu Viitorul Constanța în play-outul Ligii 1. „Este echipă redutabilă, o echipă care practică un fotbal deschis. Să vedem, însă, Viitorul a schimbat acum antrenorul, este o surpriză și pentru noi că nu știm exact cum vor reacționa jucătorii la noile metode ale antrenorului. Dar, per total, au o strategie foarte bine gândită, o filozofie de joc implementată în atâția ani de zile, care a dat roade. Au jucătorii tineri, de valoare, însă și noi suntem suntem foarte puternici și vom merge acolo să dăm o replică foarte bună celor de la Viitorul”, mai anunță Alex Benga.

Balint: „Calitate certă din punct de vedere sportiv, dar aduce un plus important pentru ceea ce ne dorim în vestiar”

UTA își betonează axul central al defensivei, iar Laszlo Balint are de ales dintre fotbaliști de valoare și experiență competițională aproximativ egală. „Mă bucur și pentru venirea lui Alex, pentru că am avut discuții de mai multă vreme cu el. Ne făcusem obiectivele de la momentul respectiv împreună, deși nimic nu era decis atâta timp cât noi eram angrenați în acel playoff pentru promovare, iar Alex era cu Chindia în lupta pentru evitarea retrogradării. Ne bucurăm că până la urmă atât noi cât și Alex am terminat sezonul precedent cu fruntea sus. Și acum o spun cu sinceritate, mă bucur foarte mult că Alex ni s-a alăturat pentru că, pe lângă faptul că are o calitate certă din punct de vedere sportiv, sunt convins că va fi un plus important și pentru ce ne dorim în vestiar, pentru acel spirit de care v-am pomenit deseori”, a spus tehnicianul arădenilor despre noul său elev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button