Glorii arădene

Diplome de excelență în domeniul sportului pentru Martin Liptak, Ioan Igna și Marcel Coraș! Arbitrul celor 13 „baloane de aur” a amintit de promovarea UTA-ei!





Singura manifestare din cadrul Zilelor Orașului Arad, în varianta lor pandemică, a avut loc vineri seara, în aer liber, pe platoul din faţa Palatului Administrativ. Aici, a fost amenajată o scenă pe care s-au aflat consilierii locali municipali, într-o parte şi laureaţii, în cealaltă parte, în timp ce publicul a numărat în jur de 100 de persoane, atent aleste dintre oficiali ai instituțiilor locale sau membri ai familiilor celor premiaţi. Bineînțeles, a fost respectată și regula distanțării sociale, prin împrăștierea scaunelor, dar și cea a purtării măștilor.

Nu mai puțin de 16 personalităţi arădene au fost premiate de Primărie, amfitrioni ai evenimentului fiind actorii Zoltan Lovas şi Bogdan Costea.  Printre cei care recompensați cu Diploma de Execelență pentru merite profesionale remarcabile, precum și pentru interesul consecvent de promovare a orașului Arad, s-au numărat și trei oameni de sport, figuri importante ale urbei noastre.

Liptak: „Sportul de performanță cere foarte multe sacrificii”

Primul care și-a ridicat distincția a fost Martin Liptak, fost sportiv de performanță cu rezultate de campion național și recordman la ramura de sport înot. A fost medaliat chiar la prima participare la campionatul național, în anul 1974, devenind ulterior multiplu campion național. Recordul său național, la categoria 13 ani, în proba de 200 metri bras în bazin, este neegalat până astăzi. A fost absolvent al școlii de antrenori din București cu specializarea în natație promoția 1989, a devenit un antrenor de polo pe apă cu numeroase titluri de campion național la copii și juniori. Este licențiat al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, specializare Educație Fizică și Sport și are mastere în management și impresariat sportiv în cadrul aceleași universități arădene. A fost antrenor la CSM Arad unde a pregătit, selectat și promovat sportivi pe plan național și internațional, iar de peste 10 ani colaborează cu fundația Integra. Aici pregătește sportivi cu dizabilități, cu care a participat la diverseconcursuri naționale și internaționale.

„Doamnelor și domnilor, stimată asistență, sunt deosebit de onorat să primesc acest titlu. Sportul de performanță este ceva deosebit, atât ca sportiv, cât și ca antrenor, cere foarte multe sacrificii. Norocul meu că în toți acești ani am avut sprijin și susținere de la oameni de calitate și, nu în ultimul rând, sau poate cu asta trebuia să încep, mii de mulțumiri familiei”, a spus Martin Liptak, vădit emoționat de Diploma de recunoștiinșță primită din partea autorităților.

 

Igna: „Niciodată nu am avut o vară cu atâtea bucurii”

Pe 4 iunie Ioan Igna sărbătorea împlinirea venerabilei vârste de 80 ani. O săptămână mai târziu, lumea fotbalistică arădeană îl onora cu apariția editorială ”Ioan Igna între Petschovsky și Maradona”, semnată Ionel Costin și Radu Romanescu, iar acum cu Diploma de Excelență. Fotbalist, antrenor, arbitru și profesor de chimie, Ioan Igna este cu siguranță una dintre marile personalități ale Aradului. A debutat și a jucat la UTA alături de marele Petchovsky, l-a avut adversar pe titanicul Nicolae Dobrin, însă adevărata consacrare a cunoscut-o cu fluierul în gură și steagul în mână. De-a lungul prodigioasei cariere de arbitru a împărțit dreptatea pe terenul de joc unor fotbaliști de legendă, mari nume din fotbalul mondial, ca: Diego Maradona, Carlos Santillana, Jean Tigana, Michel Platini, Alain Giresse, Socrates, Zico, Alemao, Marco van Basten, Ruud Gullit sau Carlos Dunga. De altfel, arădeanul Igna și-a trecut în palmares nu mai puțin de „13 baloane de aur”, pe care le-a fluierat la cel mai înalt nivel: finale de cupe europene sau întreceri de la „mondiale”, „europene” sau Olimpiadă. În Divizia A a strâns peste 300 de meciuri.

„Înalt Prea Sfințite Părinte, domnule primar, doamnelor și domnilor. Am trecut de 80 de ani, dar niciodată nu am avut o vară cu atâtea bucurii ca și aceasta. Aradul este un oraș care-i respectă pe cei care au reprezentat orașul și țara. Doresc să vă spun că în 11 Iunie Aradul mi-a scos o carte intitulată <<Ioan Igna, între Petschovsky și Maradona>>. A doua bucurie din această vară, de fapt cea mai mare, a fost promovarea îArbn Liga 1 a echipei mele de suflet UTA. Iar al treilea lucru pe care vreau să-l remarc ar fi că pe 28 august se va inaugura și noul stadion al orașului Arad, pe care dumneavoastră, cu toții, îl meritați. La mulți ani Arad La mulți ani UTA!” – a fost mesajul emoționant al lui Ioan Igna, stabilit de câțiva ani buni la Timișoara.

Coraș a avut reprezentant pe scena din fața Palatului Administrativ

Alături de Iosif Petschovschi şi Flavius Domide, Marcel Coraş (61 de ani) este unul dintre cele mai răsunătoare nume pe care le-a dat Aradul fotbalistic. A jucat la UTA încă de la copii şi juniori, a scris istorie pentru Sportul Studenţesc în cupele europene și îmbrăcat tricoul naționalei României în 36 de partide. Are și 6 goluri marcate, dintre care unul la Campionatul European din Franţa ’84, sub comanda lui Mircea Lucescu.

În Divizia A a mai jucat la Victoria Bucureşti, chiar în ultimele două sezoane înainte de Revoluţie. În 1988-1989, cel poreclit „Dulapul” Marcel Coraș chiar a câștigat trofeul „Gheata de argint” a Europei, cu 36 de reușite în campionatul intern, fiind devansat de către un alt fotbalist român, Dorin Mateuț. În total are 408 de prezențe pe scena primului eșalon fotbalistic al României și 146 de goluri marcate. A ieșit golgheter în Divizia A în sezonul 1983-1984, cu 18 reușite, pe când activa la Sportul.

După 1990, Coraş a activat în campionatele din Grecia (la Panionios) şi Franţa (la Aurillac), iar spre final de carieră a mai îmbrăcat tricourile Universității Cluj, UTA-ei și pe cel al lui Motorul Arad.

Fostul internațional arădean a îmbrăcat și treningul antrenorului la UTA, FC Baia Mare, FC Bihor, ACU Arad și din nou UTA. A fost și conducător de club la echipa fanion a orașului natal, dar și la Gloria până la desființarea clubului în anul 2014. Astăzi, Marcel Coraș privește ca un simplu suporter ceea ce se întâmplă în fotbalul arădean, acolo unde a revenit acolo unde îi este locul

Diploma de Excelență a lui Marcel Coraș a fost luată din mâna primarului Călin Bibarț și cele ale viceprimarilor Ionel Bulbuc și Levente Bogdan de „Tie” Berar, bunul prieten al fostului interațional, absent din pricina unor probleme de ordin personal.

Bibarț: „În curând, sperăm să putem sărbători zilele orașului asa cum obișnuiam”

La finalul şedinţei festive a Consiliului Local Municipal, primarul Călin Bibarţ a subliniat: „Ma bucur că am reușit să marcăm acest eveniment important din viaţa orașului. Era obligatoriu ca, indiferent de condițiile prin care trecem, să găsim o soluție onorabilă pentru a organiza cel puțin şedinţa festivă, pentru a ne arăta recunoștința fata de cei pe care îi premiem în fiecare an de Zilele Aradului. Sperăm ca în viitor să avem vremuri mai bune și să putem sărbători zilele orașului asa cum obișnuiam să o facem anii trecuți. La mulți ani, Arad! La mulți ani, arădeni!”

Celelalte distincții oferite vineri seara de conducerea orașului au mers către: Gheorghe Domșa și Gheorghe Schwartz – cetățeni de onoare,  dr. Anamaria Effler – titlul Pro Urbe, respectiv: Adina Teodora Doba (domeniul Artei Dramatice), artiștii plastici More Anamaria Șaghi, Maria Furnea, Adrian Sandu, Elena Boțan și artistul fotograf Nelu Scripciuc (domeniul Artelor Vizuale), inspectorul școlar Emilia Sorițeu, directorul Colegiului Economic, Monica Băltărețu și profesoara Livia Marinescu (domeniul Învățământ) și economistul Fekete Carol.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button