Auto-moto

3 raliuri din Romania ce nu trebuie ratate





Daca esti pasionat de automobile si, fie ca iti place sa privesti ca si spectator, fie ca participi la raliuri, iti prezentam in continuare cateva dintre cele mai importante la nivel national. Acestea au diferite etape si runde si se pot desfasura pe un interval mai mare de timp. 

De obicei, aceste competitii se deruleaza pe drumurile publice, ce sunt inchise pe perioada desfasurarii concursului, pentru buna evolutie a acestora. Echipa este formata din doua persoane si anume: pilotul si co-pilotul, acestia avand in regulament indicatii clare in ceea ce priveste echipamentul, pentru a fi cat mai in siguranta pe parcursul evenimentelor (casca omologata, combinezon ignifug etc.). 

Se pot folosi masini care sunt modificate sau unele construite special pentru astfel de competitii, informatii despre masini poti gasi pe Acceleratie.ro/.

Pe traseu sunt amplasate puncte de control la care masinile trebuie sa ajunga in timp util, respectand regulile de circulatie. Masinile inscrise in concurs vor lua startul pe rand, la un anumit interval de timp. 

Raliurile se pot desfasura indiferent de conditiile atmosferice, atat pe timp de zi, cat si noaptea, pe drumuri asfaltate sau forestiere, pentru a putea vedea maiestria pilotilor in diferite conditii. In Romania, raliurile se desfasoara sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, si mai multe relatii poti gasi pe https://fras.ro/ .

Dar sa le vedem pe rand.

Campionatul National de Raliuri Betano

Este una dintre cele mai importante competitii organizate la nivel national, pe parcursul a 5 luni, pe perioada vara – toamna. 

Aceasta competitie are de obicei 6 runde si se desfasoara in diferite locatii de pe teritoriul Romaniei, pe asfalt sau pe macadam. In 2020 aceasta a cuprins: Raliul Argesului pe asfalt; Raliul Perla Hargitei – Total si Brasov tot pe asfalt; Raliul Sibiului – pe macadam; Raliul Iasului – tot pe macadam; Transilvania Rally Cluj, ce se desfasoara pe asfalt; Raliul Moldovei, pe macadam.

In 2020, Raliul Moldovei a avut o editie aniversara, fiind al 10-lea an in care se organizeaza acesta frumoasa competie. Cu drumuri forestiere inguste si alunecoase, competitia a tinut cu sufletul la gura spectatorii, fiind un final de campionat pe masura asteptarilor. 

Campionatul National de viteza in Coasta

In acest an, Campionatul National de viteza in Coasta a avut 9 sectiuni si o supriza, fiind reintrodus dupa aproape un deceniu si traseul de la Baia Mare.

Punctajul se calculeaza in functie de doua etape avand: 

– prima etapa cu coeficient 1, in care sunt incluse rundele: Rasnov, Cheile Gradistei, Medias; 

– a doua etapa, ce are un coeficient de 1,2 si cuprinde: Baia Mare, Ranca, Resita, Sinaia, Campulung Muscel, Poiana Brasov.

Si acesta competitie se desfasoara in perioada vara-toamna, intinzandu-se pe aproximativ 5 luni. 

Raliul Bucovinei

Dupa o pauza de mai multe decenii (3), acest raliu revine in forta in 2020, fiind o competitie ce se desfasoara doar pe asfalt. Se intinde pe o perioada scurta, de doar doua zile, fiind cu o singura etapa: prima proba ce se desfasoara in orasul Suceava, in prima zi; iar in urmatoarea sunt prevazute trasee interesante in zonele turistice din regiune. Nu sunt restrictii de participare, sportivii putand intra in cursa cu orice fel de masina. 

Daca esti pasionat si vrei sa afli mai multe despre aceste competitii, precum si care sunt castigatorii din anii anteriori, cu ce tip de masina au participat, poti sa afli informatii pe https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Rally_Championship . Este un sport pasionant, atat pentru participanti, cat si pentru fani, care vor urmari cu sufletul la gura fiecare etapa, pentru a vedea unde se afla echipajul preferat, cum trece de probele dificile si daca se afla pe podium la final. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button