24/11/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

UTA încearcă marea cu degetul în „fieful” campioanei! Balint: „Un meci din care avem numai de câștigat, eliminând greșelile și fiind disciplinați!”

După pauza pricinuită de meciurile echipelor naționale, caravana Ligii 1 se pune din nou pe drum cu runda cu numărul 11 și duelul celor mai titrate echipe din afara Bucureștiului. Tot în luna noiembrie, dar acum 13 ani, CFR și UTA se întâlneau în precedentul meci oficial, la Cluj. „Feroviarii” se impuneau cu 2-0, prin reușitele semnate Fabbiani si Semedo, la finalul acelui sezon CFR-ul urmând să-și treacă în palmares primul titlu de campioană a României din istorie, în timp ce „Bătrâna Doamnă” retrograda în Liga 2-a. Cât timp „roș-albii” s-au complăcut în mediocritatea eșalonului secund și apoi, odată cu demararea noului proiect, au plecat chiar din Liga 4-a, clujenii au câștigat laurii naționali în alte cinci rânduri, iar astăzi CFR și UTA împart titulatura de Campioane ale Provinciei, cu câte șase trofee câștigate. Dar, duelurile dintre cele două formații cu o bogată istorie în spate au fost destule și în anii 40-70, în total 24. Arădenii au câștigat 11, clujenii 9, iar patru meciuri s-au terminat la egalitate.

Fără îndoială, campionii României pornesc mari favoriți la meciul de mâine seară, deși Dan Petrescu merge pe aceeași stratagemă de adormire a adversarului. În sprijinul afirmațiilor sale, „Bursucul” vorbește despre o listă de indisponibili, pe care el i-a pus nominal doar pe Vinicius și Omrani, dar pe care – probabil – mai este și Burcă și, bineînțeles, Cestor (ruptură a tendonului lui Achile). „La nivel e lot suntem doar la 90% din păcate, jucătorii accidentați nu și-au revenit, în schimb au revenit la antrenamente Chipciu și Vojtus, după ce au avut COVID. Ei sunt bine, dar pe Omrani și Vinicius nu putem conta la meciul cu UTA și nici la cel cu Roma. Este o veste foarte proastă plus că au apărut alte probleme și să vedem cât de grave sunt. Nu vreau să spun numele jucătorilor, așă că, dacă după meciul cu Roma eram rău, acum suntem mai rău. Pentru mine personal, nu e doar o surpriză plăcută că UTA este pe locul 7. Cunosc foarte bine antrenorul, a fost elevul meu, un băiat serios. În cariera lui de antrenor are numai rezultate bune, oriunde a fost a dus echipele în sus. Apoi, UTA are un record demn de remarcat, pe care nu toți specialiștii din fotbal îl știu. Este singura echipă din România care în 2020 nu a pierdut niciun meci în deplasare și vorbesc despre partidele oficiale. Poate au pierdut într-un meci amical, nu știu (n.a. UTA a cedat cu 2-0 chiar într-un meci cu CFR, disputat acum 5 săptămâni la Cluj). Adică în cinci meciuri în deplasare în Liga 1, are două victorii și trei egaluri și nici în Liga a 2-a nu a pierdut nici un meci în 2020. Deci, practic, ei vin neînvinși la noi. Dacă noi am reuși miracolul să-i batem, ar fi prima înfrângere a UTA-ei în deplasare”, a spus antrenorul principal al CFR-ului.

Probleme de ordin medical are și UTA, însă doar Denis Rusu a fost om de bază în ultimele etape. Moldovan, Klapan și Hrezdac sunt ceilalți trei, în timp ce Ursu, Pleașcă și Oroian, au rămas acasă din rațiuni tehnico-tactice. „Suntem în fața unui meci din care, din punctul meu de vedere, nu avem numai de câștigat. Chiar dacă la prima vedere și nu numai, pe hârtie, meciul pare foarte dezechilibrat, pentru că mergem la echipa campioană din postura de nou promovată, vom lupta cu armele noastre pentru un rezultat pozitiv. În primul rând, trebuie să eliminăm pe cât posibil greșelile din jocul nostru, iar apoi să fim disciplinați. Despre adversar ce ar mai fi de spus? CFR-ul este singura reprezentantă a României în competițiile europene, care are o echipă solidă, cu jucători de calitate, în general un lot bun atât din punct de vedere valoric cât și numeric. Au o garnitură ce le permite să aplice și un anumit sistem de rotație și un antrenor extrem de experimentat. Cel puțin în istoria recentă a Ligii 1, Dan Petrescu este cel mai titrat antrenor, dar asta nu ne sperie, ne motivează. Suntem conștienți de forța adversarului nostru pe care îl vom întâlni duminică. Nu pot să mă pun în pielea lui Dan Petrescu să știu ce echipă va trimite pe teren împotriva noastră, dar este foarte evident că pentru ei este importantă și competiția europeană. De asemenea, în campionat își doresc să rămână acolo, aproape de lider. Este un meci cu o importanță mare și pentru ei, dar și pentru noi, chiar dacă foarte multă lume nu ne dă șanse în acest meci. Dar, noi avem încredere în potențialul nostru și mergem cu curaj pentru că, o repet și o subliniez, nu avem absolut nimic de pierdut din acest joc”, a punctat Laszlo Balint.

Așa cum a subliniat și Petrescu, „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc e neînvinsă în meciurile din deplasare în a nul 2020, iar asta și pentru că arădenilor le convine tactica contraatacului, aplicată foarte bine cu Viitorul, Dinamo sau FC Botoșani. „Nu știu dacă avem neapărat o strategie valabilă pentru toate meciurile din deplasare. Este evident că CFR are forță și suntem sută la sută convinși de faptul că ne va pune în situații grele pe care va trebui să le gestionăm cu inteligență și luciditate și – bineînțeles – cu acea forța grupului. Până la urmă, e foarte important ca jucătorii să înțeleagă că această disciplină vine și din randamentul fiecăruia, în așa fel încât să se poată ajuta și să se poată completa pe diferite momente ale jocului. Dar, este clar că și noi vrem să jucăm. Adică nu mergem acolo cu ideea de a face o partitură strict defensivă, ne dorim să vedem și noi că putem aplica ceea ce antrenăm în fiecare zi. Am insistat pe toate aceste aspecte, că ne dorim să dezvoltăm și atacul pozițional, că ne dorim să ne creăm și noi ocazii și cred că am demonstrat-o. Cu toate că doar în anumite momente și nu la nivelul la care ne-am propus. Însă, cred că în ceea ce privește interpretarea principiilor noastre suntem într-o creștere, nu neapărat spectaculoasă, dar – totuși – într-o creștere”, mai susține tehnicianul „roș-albilor” înainte de duelul de duminică, de la ora 20, de pe arena „dr. Constantin Rădulescu” din Dealul Gruia al Clujului.

Formații probabile:

CFR: Bălgrădean – Manea, Susic, Ciobotariu, Camora – Itu, Soares, Păun – Deac, Rondon, M. Pereira

UTA: Fl. Iacob – Bustea, Erico, Benga, Roumpoulakou – Tescan, Albu, Roșu, Miculescu – Hora, Buhăcianu.

Arbitri: Iulian Călin (Ștefănești – Argeș) – George Neacșu (Câmplulung Muscel – Argeș), Romică Bîrdeș (Pitești). Rezervă: Robert Avram (Pitești)

Observator FRF: Aron Huzu (Sibiu).

2
0
%d blogeri au apreciat: