Diverse

6 argumente pentru meloterapie – Terapia prin muzica





De fiecare data cand esti trist, obosit, nervos, stresat sau melancolic si asculti piesele tale preferate, pentru a te simti mai bine, folosesti meloterapia sau terapia prin muzica. Utilizata inca din antichitate, dar abordata oficial si stiintific abia din al doilea razboi mondial, meloterapia joaca un rol esential in echilibrarea mentalului si fizicului uman. Depresia, anxietatea, astmul, schizofrenia, dificultatile de comunicare, psihozele – sunt doar o parte dintre afectiunile in care poate fi de mare ajutor. Iata cateva argumente care sustin acest tip de terapie non-verbala.

Eficienta in afectiunile cu dificultati de comunicare

Similar terapiei prin pictura, sculptura sau dans, si meloterapia este o abordare non-verbala. Ofera persoanelor cu dificultati de comunicare, de orice fel, o alternativa eficienta, placuta si creativa de exprimare si mai multa libertare in relationarea cu mediul. Este utilizata cu succes in cazuri de astm, schizofrenie, depresie.

O terapie accesibila din punct de vedere tehnic

In functie de obiectivele urmarite si profilul persoanei tratate se poate opta pentru meloterapie activa:

  • crearea de cantece noi de catre pacient, sub supravegherea terapeutului, prin intermediul carora este incurajat sa isi exprime starile emotionale, temerile, grijile etc.
  • interpretarea unor melodii deja existente, vocal sau la un instrument potrivit abilitatilor existente si celor care se doresc a fi dezvoltate (vioara, chitara, tobe, pianina electrica etc.)

sau pasiva, care consta in ascultarea de piese muzicale, cel mai frecvent folosite in timpul terapiei ca si cadru de exprimare a trairilor interioare.

Nu presupune asadar echipamente pretentioase, proceduri complicate ori invazive, ci doar un terapeut bine pregatit, care stie sa aleaga piesele potrivite.

Poate fi folosita indiferent de varsta pacientilor

De beneficiile terapiei prin muzica te poti bucura indiferent de varsta. Poate fi folosita la fel de bine atat la pensionari, cat si la copii, fiind una dintre abordarile recomandate pentru cazurile infantile de autism si deficit senzorial. Tot prin muzica se pot aborda, la copii, problemele emotionale si de comunicare, agresivitatea si dificultatile de invatare.

Pentru persoanele in varsta, muzica aduce un plus de energie si vitalitate, iar pentru adultii activi este o modalitate eficienta de reducere a stresului cotidian.

Contribuie la stimularea creativitatii si dezvoltarea personalitatii

Poti folosi muzica pentru a-ti stimula imaginatia si creativitatea, fiind o abordare eficienta pentru cei care lucreaza in domenii care se bazeaza pe aceasta abilitate (arhitecti, designeri de interior, actori, pictori, scriitori etc.). 

Studiile arata ca muzica contribuie, de asemenea, la imbunatatirea simtului estetic, dar si la dezvoltarea relatiilor de comunicare cu cei din jur si la stimularea unor trasaturi pozitive de personalitate. Cu alte cuvinte, cateva minute pe zi de muzica bine aleasa, te ajuta sa descoperi tot ce este mai bun in tine.

Muzica are efecte pozitive la nivel fiziologic

Testele realizate pe pacienti expusi la muzica arata ca sunetele au capacitatea de a afecta sistemul circulator, dilatand vasele sanguine si modificand frecventa cardiaca. Cu alte cuvinte, cand simti ca inima o ia la goana, o melodie placute si linistitoare te poate ajuta la fel de bine ca o pastila, fara efecte secundare.

In plus, stimuleaza secretia de endorfine si dopamina, substante responsabile de starea de bine pe care o resimtim cand ascultam muzica. Tot meloterapia te ajuta si cu stresul, reducand secretia de cortizol, hormonul care face legatura dintre stresul emotional si exprimarea sa fizica la nivelul organismului.

Poti face terapie prin muzica singur, acasa

Desigur, pentru cazurile patologice grave se recomanda colaborarea cu un terapeut specializat in meloterapie, care poate adresa mai eficient problemele existente. Stresul, oboseala, anxietatea pot fi insa abordate si in propria locuinta, alegand si ascultand piese care iti plac si iti fac bine.

Atentie! Nu incerca sa joci rolul de terapeut pentru o alta persoana. Meloterapia vine si cu cateva riscuri. Unul dintre ele, cu care se confrunta si specialistii cu experienta, este apelarea, din greseala, la piese care activeaza trairi emotionale negative puternice in ascultator, evocand experienta anterioare din viata acestuia.

Studiile spun ca fiinta umana este capabila sa aleaga singura sunetele care ii fac bine si sa le evite pe care care o afecteaza negativ. Pentru tine personal, vei face deci de cele mai multe ori alegerea corecta, oprind orice piesa care deranjeaza.

Cea mai eficienta, atat pentru calmare, cat si pentru concentrarea atentiei si imbunatatirea capacitatilor cognitive, este considerata muzica clasica. Testele arata ca doar o ora de auditie pe saptamana poate duce la diminuarea semnificativa a secretiei de cortizol in sange, deci niveluri mai reduse de stres.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button