Pariuri sportive, gaming și casino

Cotele de la pariuri: Cine le face, de ce diferă și din ce motiv fluctuează





Cotele reprezintă un element definitoriu pentru pariurile sportive, câștigul unui bilet fiind determinat de produsul dintre cota selecției și miză. În principiu, cota reflectă  probabilitatea ca respectivul pariu să fie câștigător. Cu cât ea este mai mică, cu atât șansele de câștig sunt mai mare.

Cifra aceea zecimală (în cazul cotelor europene) pe care o vedeți pe site sau pe oferta printată este rezultatul muncii unor echipe de specialiști. În acest articol vă vom prezenta tot ce este de știut despre cotele la pariuri: cine le face, cum le face, ce este marja de profit, de ce diferă de la un operator la altul, de ce fluctuează, când este cel mai bine să pariați pe o cotă.

Cine le stabilește?

Cotele sunt stabilite de echipe de experți numiți „traderi”. Dintr-un asemenea colectiv fac parte matematicieni, statisticieni, psihologi, sociologi și, bineînțeles, buni cunoscători ai fiecărui spor în parte, care au țin legătura cu oameni din interiorul echipelor pentru a afla toate elementele de culise ce ar putea influența desfășurarea unui eveniment sportiv.

Nu toate agențiile de pariuri online își permit să angajeze echipe de traderi, ci numai operatorii foarte mari. Dintre ei, Betfair România este disponibil pentru pariorii din țara noastră. Cele mai multe case de pariuri preiau cotele și le afișează ca atare sau le modifică, în funcție de marja de profit. Există și agenții care au contract cu echipe independente de traderi și plătesc pentru cotele zilnice. 

 

Cum sunt calculate?

Impresia majoritară este că o cotă afișată pe site-urile de pariuri reflectă fidel probabilitatea ca selecția să iasă. Ei bine, nu este chiar așa. Cotele sunt calculate întotdeauna după rațiuni comerciale, astfel încât operatorul să iasă în câștig indiferent ce s-ar întâmpla în meciul respectiv.

Primul pas este ca echipa să anticipeze tendințele de pariere, să „ghicească” ce volum de bani urmează să se mizeze pe fiecare opțiune dintr-o piață. Poate că veți spune că e imposibil așa ceva, dar nu este. Traderii cu asta se ocupă și sunt foarte buni la ceea ce fac. 

Prin formule matematice complexe, cotele sunt fixate în așa fel încât pierderile „casei” să fie aproximativ egale cu câștigurile. Astfel, operatorul iese pe plus datorită marjei de profit

De exemplu, la meciul dintre FCSB și Universitatea Craiova, specialiștii consideră că 30% din totalul banilor mizați vor fi plasați pe victoria FCSB-ului, 25% pe victoria Universității și 45% pe remiză. Cotele vor fi calculate astfel încât banii plătiți pentru biletele câștigătoare să fie egali cu banii rămași de pe urma biletelor pierzătoare.

Ce este marja de profit?

Pentru a înțelege și mai bine la ce ne referim prin „marja de profit” a casei de pariuri, luăm cel mai simplu exemplu: sunteți cu doi prieteni și dați cu banul. Unul pariază 100 de lei pe „cap”, iar altul 100 de lei pe „pajură”. În mod normal, câștigătorul ar trebui să rămână cu 200 de lei, deci cota reală a pariului este 2.00. Dar, fiind „casa”, vă opriți un comision pentru că aruncați moneda în sus. Așadar, cota oferită jucătorilor nu va mai fi 2.00, ci 1.80 (să spunem). Oricare ar fi rezultatul aruncării, rămâneți cu 20 de lei. Aceasta este marja de profit. Datorită ei, pe termen lung, operatorii de jocuri de noroc ies mereu pe plus. 

De ce diferă cotele de la un operator la altul?

O primă explicație ar fi că doi operatori iau cotele din surse diferite. În cazul în care cotele de plecare sunt aceleași (sunt primite de la aceeași echipă de traderi), ele sunt ajustate în funcție de marja de profit. O casă de pariuri poate avea marja de 3%, iar alta de 5%. Cea cu marjă de profit mai mare va avea, automat, cote mai mici. Apoi, o dată afișate pe site, cifrele încep să fluctueze.

 

De ce fluctuează cotele? 

Pe măsură ce se apropie startul meciului, cotele cresc sau scad, în funcție de volumul de bani plasat pe fiecare selecție în parte. Ele sunt recalculate automat de softuri speciale tocmai pentru a menține acel echilibru despre care aminteam, între încasările și pierderile operatorului. Revenind la exemplul cu moneda, să considerăm că nu sunt doi prieteni care pariază, ci 1.000. Dacă 600 mizează că va ieși „pajură”, atunci cota pe pajură va scădea.

Ce sunt pariurile de valoare?

Se spunem că selecția „iese pajură” va  avea cota 1.50, în urma pariurilor masive pe ea. Reflectă ea probabilitatea de câștig? Nicidecum! Șansele sunt în continuare 50-50. Nu merită să pariați pe acea selecție, întrucât riscul este mai mare decât șansele de reușită. Pe de altă parte, cota pentru „iese cap” va ajunge pe la 2.40, adică va fi mai mare decât cota reală. Un pariu pe „iese cap” se numește pariu de valoare: probabilitatea de câștig este mai mare decât cea indicată de cotă.

Pentru a depista pariurile de valoare, este bine să vă calculați singuri cotele. Stabiliți mai întâi probabilitatea în procente ca selecția să fie câștigătoare, apoi folosiți formula cotă = 1/(x/100). 

De exemplu, în cazul în care considerați că CFR Cluj are 60% șanse să o bată pe Chindia Târgoviște, cota reală pentru victoria clujenilor este 1/(60/100) = 100/60 = 1.66. Dacă cota oferită de casa de pariuri este mai mare de 1.66, înseamnă că ați găsit un pariu de valoare.

Abilitatea de a calcula cu cât mai mare acuratețe propriile cote vine o dată cu experiența, așadar pariați cât mai mult pe sume mici până găsiți un algoritm care să funcționeze. Apoi, va fi mult mai simplu să faceți bani din pariuri, interpretând corect cotele.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button