UTA Arad

UTA nu a aplicat pentru Licența UEFA în acest sezon, Meszar aduce argumente legate de politica clubului sau legislația europeană privind finanțarea din bani publici!





Peste două zile, UTA intră în lupta „la baionetă” pentru menținerea în Liga 1 alături de alte 9 formații angrenate în play-out. Arădenii au terminat sezonul regular pe poziția a 10-a și ar avea șanse bune să termine pe 7 sau 8, moment în care regulamentul le-ar permite să dispute un baraj cu cealaltă formație din vârful play-outului, după care, în caz de câștig, va juca pentru un loc în preliminariile Conference League cu echipa de pe locul 4 din play-off.

Doar că acest scenariu nu este posibil în acest campionat în cazul „Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc pentru simplul fapt că „oficialii” clubului nu au depus dosarul de licențiere UEFA, iar termenul a expirat pe 31 martie. Conducerea UTA-ei își asumă decizia și o explică prin vocea lui Alexandru Meszar, părintele proiectului pornit în anul 2013 din fotbalul județean arădean. „De ani de zile politica clubului este bazată pe principiul pașilor mărunți, step by step. Și din aceste motive am ajuns unde ne-am propus, adică în Liga 1 națională. Din punctul nostru de vedere nu este normal, sănătos, ca în primul an de participare în Liga 1 să ne fixăm obiective precum câștigarea campionatului sau participarea în cupele europene. Au fost exemple de echipe în România care au obținut exact efectul invers, mergând pe anunțarea unor obiective mărețe. De la anul, în schimb, putem vorbi despre obiective asemămătoare, dar pentru asta trebuie să ne consolidăm clubul atât pe plan sportiv, cât și financiar. În plus, din cauza legislației interpretabile, o participare în cupele europene poate atrage de la sine pierderea finanțării de la bugetul local. Și asta pentru că Uniunea Europeană interzice competiația între cluburi sportive finanțate și de la bugetele locale sau naționale cu cele finanțate din fonduri private. Așadar și acest motiv a cântărit în decizia de a nu aplica în acest sezon pentru Licența UEFA. Asta nu înseamnă că echipa nu va dori să termine pe unul dintre locurile 7-8, ba chiar va fi și stimulată financiar dacă va reuși asta, dar prime de obiectiv se vor da și pentru locurile 9-12”, a explicat Meszar.

Dintre echipele din play-out nu doar UTA nu și-a cerut Licența UEFA, ci și alte trei grupări: FC Voluntari, Hermannstadt și Poli Iași. Totodată, din informațiile noastre, dintre echipele participante în play-off, nici Academica Clinceni nu a aplicat pentru Europa.









15 comentarii

  1. „În plus, din cauza legislației interpretabile, o participare în cupele europene poate atrage de la sine pierderea finanțării de la bugetul local. Și asta pentru că Uniunea Europeană interzice competiația între cluburi sportive finanțate și de la bugetele locale sau naționale cu cele finanțate din fonduri private ”

    Sincer…nu stiu daca acesta este motivul…Chindia si Arges sunt si ele echipe sustinute de administratia locala , ceea ce nu le-a impiedicat sa obtina licenta .
    Dar conducerea stie mai bine cum trebuie sa isi calculeze pasii, iar in situatia data salvarea de la retrogradare ar fi un succes si acesta trebuie sa fie si obiectivul sa fim realisti

    0
    0
  2. Echipele din Ungaria cum au voie sa joace in Europa ? Sau Sepsi Sf. Gheorghe? Domnul Șoani sustine ca doar banii de la statul Roman nu sunt acceptati in cupele Europene ceea ce e ciudat…..si eu cred ca ne minte. E clar ca obiectivul principal e (si a fost tot sezonul )salvarea de la retrogradare,doar visătorii credeau in play off si un anume Gradinaru vorbea de cupe Europene insa decizia de a nu aplica pentru aceasta licenta e cel putin ciudata si nu are nici o legatura cu strategia clubului.

    0
    0
  3. Deocamdata aceasta licentiere UEFA nu este importanta echipei UTA. Important este mentinerea in liga1a pt. ca, se anunta meciuri de foc , nu licentiere in care nu este cazul anul acesta !!! Baietii trebuie sa se concentreze pe aceste 9 meciuri infernale si sa i-a mamaxim de puncte !!!

    0
    0
  4. Important e sa lupți pentru ceva , in viata! Când îți pierzi speranta, devii un om mort! Deci, noi nu avem nici un obiectiv. Ne batem pentru mărunțiș. Argeșul a aplicat pentru UEFA și a stabilit chiar obiectiv din asta. Dacă te multumesti cu putin, putin o sa ai. Dar , ironia sortii o sa terminam pe locurile 7-8 și de acolo dezamăgirea. Oricum, atunci as vrea sa vad răspunsuri competente. Asa ca, luptam pentru evitarea retrogradării, căci la mai mult nu putem sora, onor măreței confuceri!

    0
    0
  5. Ah, sau poate speram sa fim arbitrii la lupta pentru retrogradare? Sa ciupim ceva mărunțiș? Asa am ajuns ? Pentru nonperformanța mi- am facut eu abonament? Gresit Ce sa mai zic? O mare dezamagire! Totusi , haide UTA! Rusine conducerii! Mare rusine și noua! Ca acceptam asta. Ne băteam și chiar câștigam campionate , Cupe, eliminam campioana Europei, pentru ca sa.. ce? Nu mai zic nimic! Nu mai am cuvinte!

    0
    0
  6. Sa inteleg, ca și dacă eram in play off , conform explicațiilor puerile de mai sus, noi nu am fi putut participa in Cupe? Și atunci, de ce atâta propraganda ? Chiar ne luați de prosti? Sau nu vreți sa îl supărați pe șeful suprem, amărâtul ala de Burleanu, care ne-a tras- o pe unde a apucat. Îmi cer scuze, dar ma simt ca și atunci când am retrogradat !

    0
    0
  7. UTA va ramane ani buni de-acum inainte, dependenta de banii Primariei.Explicatia este simpla:daca vine un investitor privat care cumpara si vinde jucatori,plateste salarii,deplasari, prime de joc si de obiectiv,cheltuieli administrative,brigazi de arbitrii si de observatori,cu siguranta va dori un control total,bazandu-se in principal pe oameni pe care ii cunoaste si in care are incredere.Asta ar insemna plecarea actualei conduceri, lucru pe care cu siguranta nu si-l doresc.De aceea sunt buni banii Primariei ……

    0
    0
  8. Nu mai pomeniți de oameni gen Gradinaru ,un fake-man!!!
    E este marioneta impecabila a statutului sau!Apropo îl văd mereu cu Aslau !
    A scăpat atunci papagalul vrând sa iasă din nou cu o poza in fata!
    Pași mărunți și siguri mister Mesar!

    0
    0
  9. Atunci pentru ce s-a aruncat in presa de participari in europa cand se stie de la bun inceput ca nu se poate.. mi se pare o lipsa totala de management in relatia cu presa si suporterii… bine ca au venit tot felul de jucatori comision care nu au jucat nimic.. sunt curios daca nu salvam.. HAI UTA

    0
    0
  10. Dl.Meszar este un om cumpatat,cu picioarele infipte in realitate,care nu merge pe cacialma,pe vorbe si planuri desarte,invatand pe parcurs ca nu tot ce zboara se si mananca,pe pielea proprie…
    Stim cu totii,cam pe ce ne putem baza momentan…Ce rost ar avea sa discutam de Cupe Europene,din momentul in care stam cu emotii mari….
    Putem oare prevedea ce turnura de Play-Out ar putea sa urmeze?Ma refer aici doar la suspendari,accidentari,indisponibilitati,dar de luat in calcul si altele…gen arbitraje potrivnice,posibile..Interesele fiind enorme…
    Mi se pare buna decizia cumpatata,de a nu arunca banii pe fereastra,fara rost!
    In rest,nu are sens sa vorbim….

    0
    0
  11. Lotul nu a suportat nici Cupa , orice încărcare de obiectiv e piatra de moara. Odată cu un final ,sperăm fericit , vor avea loc schimbări chiar radicale Nu știm încă statutul împrumutaților ,cine va continua ,și mișcări in atac .A judecat bine MESZAR. A rezista în elita ,primul an e tot o victorie.

    0
    0
  12. Susțin politica bazata pe motivarea financiara dar și exonerarea în caz de ne performanta, a tinerilor din pepiniera proprie. Trebuie sa înțelegem un lucru, indiferent în ce domeniu lucrezi, motivația financiara te face sa mergi mai departe la lucru (asa vad eu lucrurile) și bineînțeles climatul grupului și în niciun caz, strangerile de mână ale șefului (nu pt mine, sunt născut în Ardeal) , cu alea nu îți plătești facturile.

    0
    0
  13. Deci deaia am facut non-combat si in Cupa, desi aveam un culoar perfect, tapetat cu multe echipe de liga 2. Incep sa ma satur de lipsa ambitiei….

    0
    0
  14. https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/liga-1-datorii-buget-statul-roman-finantare-629342.html.
    Pe site-ul gsp se publica o analiza financiara a echipelor de prima liga. Spre marea mea surpriza…UTA lipseste. parcurgand textul constat ca ” Poli Iași, UTA şi Hermannstadt nu au publicat raportul fiscal pentru 2020 „,…cu alte cuvinte, UTA nu a respectat cerintele financiare legale. Pot avea explicatii. Eu cam stiu de unde si cum vin banii….la UTA, si destul de multe lucruri…despre cum se cheltuie. Dar o transparenta, la un club care traieste, in principal, din bani care vin de la fonduri publice este …obligatorie. De aici vine si teama dlui Meszar de a nu spune transparent cum gestioneaza banii. UTA este condusa in baza unor acte, care fac din societatea condusa de dl Meszar ceva necontrolabil ( usor), si la care nu poti cere explicatii. De aia nu poate fi vorba de aparitia vreunui investitor, care sa bage bani, pe care dl Meszar sa ii cheltuie cum ar vrea dansul, lipit „ca marca de scrisoare”…de UTA. De aia nici nu spune cum construieste si cum cheltuie bugetul. Sint prea multe chestii, ce nu trebuie cunoscute, public.Ar fi multe de spus, insa,….sa fim seriosi….ca sa cautam in cupe europene ? La UTA exista un singur obiectiv, acela de a scapa de la retrogradare. Iar salvarea, la banii cheltuiti, pina acum ( UTA este in prima jumatate a echipelor de prima liga …cu bugetul), in 2021, ar trebui realizata…fara baraj. Daca Balint poate asaceva, probabil va continua. Eu am foarte mari indoieli ca utem scapa de baraj. Cerinta ar fi 2-3 victorii acasa, iar UTA a castigat 2 meciuri din 15, la Arad, de ce ar reusi mai mult, din mult mai putine meciuri ? La UTA, problema este jocul de atac echipei, total axat pe faze fize, cu mingi lungi, fara constructie cu pase, de aia UTA are foarte putine ocazii. In sezonul normal pe UTA au tinut-o in viata 2 victorii, total neasteptate, in deplasare ( cu Dinamo si CFR, in deplasare), fara astea 6 puncte era JALE. Urmeaza Viitorul, o echipa care nu prea stie- nici ea – sa marcheze, dar stie pasa. Vom vedea daca UTA va fi capabila sa castige

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button