UTA Arad

Doi „oficiali” ai clubului UTA au fost trimiși în judecată în „speța” Foresta – Sepsi de acum 4 ani!





Direcția Națională Anticorupție a finalizat ancheta demarată în anul 2017, cu privire la „speța” neciului de fotbal dintre Foresta Suceava și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (scor 2-4 din etapa a 35-a a sezonului 2016-2017 a Ligii a II-a) în care ar fi fost implicați și conducători ai clubului UTA, acuzați de dare de mită, dar și alte persoane, care ar fi intermediat toată „operațiunea”. Iată comunicatul emis de Parchetulul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în octombrie 2017:

„În cursul anului 2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de următorii inculpaţi:

— Baboia Claudiu-Gabriel, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită;

— Drăgan Claudiu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;

— Stana Dorin, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;

— Vlădulescu Ionuţ-Gabriel, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;

Din actele de urmărire penală efectuate până la momentul actual, a reieşit faptul că, la data de 19.05.2017, în interesul Asociaţiei Club Sportiv UTA Bătrana Doamnă ARAD, într-un hotel din mun. Suceava, Vlădulescu Ionuţ Gabriel i-a remis suma de 13.500 de lei, promisă anterior, arbitrului partidei de fotbal Foresta Suceava — Sepsi Sf. Gheorghe, pentru a favoriza prima echipă (la momentul respectiv UTA Bătrana Doamnă ARAD şi Sepsi Sf. Gheorghe erau contracandidate în Liga a II-a pentru promovarea directă în Liga I).

La realizarea acestui demers au contribuit şi inculpaţii Drăgan Claudiu şi Stana Dorin, director sportiv, respectiv secretar în cadrul Asociaţiei Club Sportiv UTA Bătrana Doamnă ARAD, în timp ce inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel, secretar al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti, a intermediat contactul dintre arbitrul în cauză şi Vlădulescu Ionuţ Gabriel.

De asemenea, la data de 02.06.2017, inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel i-a oferit suma de 3000 de lei arbitrului partidei de fotbal Progresul Spartac — ACS Regal, din Liga a IV-a, pentru a favoriza prima echipă, iar ulterior i-a remis suma de 1000 de lei.

Prin ordonanţa procurorului din data de 04.10.2017 s-a dispus reţinerea inculpatului Baboia Claudiu Gabriel, iar la data de 05.10.2017 a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpatului Baboia Claudiu Gabriel pe o durată de 30 de zile.

Faţă de inculpaţii Drăgan Claudiu şi Vlădulescu Ionuţ-Gabriel s-a dispus în cauză măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Activitatea de urmărire penală este continuată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul instituţional al Federaţiei Române de Fotbal — Departamentul Integritate şi Antifraudă.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Ce se spune azi în comunicatul DNA?

Numai că astăzi, pe site-ul oficial al DNA, pna.ro, procurorii au venit și cu concluzia cercetărilor penale, iar aceasta nu este deloc de bun augur pentru cei doi „oficiali” ai UTA-ei. Numele celor doi angajați ai grupării arădene nu apar în comunicatul DNA-ul, dar, din informațiile noastre, acestea ar fi cele ale lui directorului sportiv, Claudiu Drăgan al managerului general, Codru Grădinariu. În schimb, autoritățile au stabilit între timp că Dorin Stana nu ar avea nicio implicare. Mai rămâne de văzut dacă gruparea arădeană va avea de suferit din punct de vedere sportiv de pe urma acestui proces, deși dacă luăm ca reper celebrul caz „valiza”, instrumentat de Gigi Becali la Cluj, FCSB nu a pățit absolut nimic.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

– două persoane fizice, reprezentanți ai unui club de fotbal din mun. Arad, în sarcina cărora s-a reținut comiterea mai multor infracțiuni de dare de mită,

– persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2017, cei doi reprezentanți ai unui club de fotbal din Arad, prin intermediul celuilalt inculpat, ar fi promis suma de 70.000 lei jucătorilor din cadrul unei echipe de fotbal din Suceava pentru ca aceștia să câștige meciul pe care îl aveau de jucat cu o echipă de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe).

În perioada menționată, cei doi inculpați, printr-un alt intermediar, au promis 80.000 lei sau 40.000 lei, jucătorilor de la o altă echipă, din Brăila, pentru ca aceștia să câștige ori să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu aceeași echipă de fotbal rivală.

Miza acestor demersuri era ca echipa din Arad pe care cei doi inculpați o reprezentau să promoveze în Liga 1.

În același context și pentru același motiv, cei doi inculpați ar fi remis unui arbitru (martor în cauză) suma de 13.500 lei prin intermediul persoanei fizice ce a fost complice și care a fost trimisă în judecată alături de cei doi coautori.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită în legătură cu promisiunea sumelor 80.000 lei sau 40.000 lei, jucătorilor de la echipa din Brăila pentru ca aceștia să câștige sau să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu echipa de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe).

Procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”

20 comentarii

  1. Meeen, sa nu te mai vedem pe langa echipă pentru ca bine nu faci, dar mai si strici. Iar Iedului ii transmit ca mi-as dori sa se joace solitaire pe banii si computerul lui, nu la club. Poate acuma are Meszar motiv sa-l dea afara din club, chiar daca e sustinut de primărie.
    Sper sa nu se mai tina astfel de oameni pe langa echipa/club, pentru ca se da apa la moara celor care zic ca suntem blatisti!

    0
    0
    1. Ori nu stiti,ori va faceti ca uitati: Meszar este DIRECTOR la Directia Judeteana de Sport si Tineret. Oficial nu are nici o treaba cu clubul UTA.deci nu poate da afara pe nimeni.Da, in 2017,era presedinte la UTA si in mod normal trebuia sa stie ce faceau subalternii sai.Si intrebarea care se pune este,de unde proveneau banii,ca doar nu i-au adus de acasa Stana,Gradinaru si Dragan.Si mai ales la cate meciuri s-au promis bani.Este clar ca e vorba de bani proveniti din activitati ilicite.Mai grav va fi cand DNA va lua la puricat,contractele de transfer ale jucatorilor,dar si mai grav este ca se sifoneaza bani publici.Pentru ca stim cu totii ca UTA primeste bani de la Primarie,pentru salarii,curent,apa,mentenanta teren,deplasari,arbitri,observatori.Pentru ca UTA,nu are patron,nici macar finantator(adica un tip care imprumuta clubul cu bani proveniti din orice tip de activitate,inclusiv din activitati ilicite si clubul ii restituie bani curati),pentru ca daca ar avea,acesta si-ar aduce propria echipa in conducerea clubului.Cat despre sponsorul bulgar,nu cunosc clauzele contractuale,dar banuiesc ca aportul acestuia este modic,pentru ca echipele de top bulgare au sponsori potenti financiar:Nike,Gazprom,Lukoil,iar sponsorul UT-ei,nu se regaseste decat la nivelul primei Ligi bulgare(adica LPF-ul lor).

      0
      0
  2. Subiectul este vechi,perimat….Culmea ca tocmai acum(intamplator oare?) este readus pe tapet si la o adica sa fim seriosi….NU EXISTA ECHIPA care este rupta din Rai….Nu mi se pare nimic grav ca o echipa sau persoana fizica sa motiveze o alta,pentru victorie..nu ca sa piarda!!!Grav mi se pare sa pariezi!

    0
    0
  3. Sper sa nu sufere clubul UTA. pt. niste oameni fara scaun la cap, ar fi culmea, asta ar mai trebui acuma !!!

    0
    0
  4. Dar voi credeți că Meszar chiar nu știa? De ce în acte el nu apare ci Voinea? Nici măcar nu are curaj să-și asume responsabilitatea.

    0
    0
    1. Inseamna ca nu stii ce a fost acel episod,santaj,Haina de blana,in care UTA a fost atrasa intr-o capcana,de catre Marginean si Militia lui,in care au platit doar unii…logic ca si Mister Popica stia..de morti,doar de bine…Nu are rost sa rascolim prin morminte…Haine de blana exista si in zilele actuale,dar mai smechere,mai bazate…Stai calm si urmareste ce se va intampla…

      0
      0
  5. Ulciorul nu merge de multe ori la apa sau este ceva putred în Danemarca. Orice acțiune are și o reacțiune…. vine… e pe drum.

    0
    0
  6. Ia mai lasati palavrele de 2 bani…Nu exista club,care sa nu-si alature in conducere cate un personaj dubios,perimat,controversat…Smecheri bazati..Ca este un Argaseala,Helesteanu,Mara,Dani Coman,din generatii mai tinere,stiu cam toti cu ce se mananca fotbalul tip alifie….alunecos,nedovedit..ce naiba???Esti bazat sau nu esti?O echipa smechera isi asigura in primul rand avanposturile de relatii „cu publicul”
    Poti sa ai 1001 antrenori secunzi,povesti nemuritoare,Ali Baba si cei 40 hoti, gen Vasiliu(cu scuze),tot nu inteleg postul lui Panzaru,daca nu ai acel pion care nu trebuie sa bata la usa secretariatelor burlanesti…Hoti sunt toti,la o adica…Depinde care este mai bazat si pe care parte a viiturii ne consideram…Asta este realitatea trista…Cand esti in haita,trebuie sa te comporti ca si lupii,ca si atare…Altfel te mananca vulturii….Te ciugululesc….fara pardon….
    Daca batem Medias…gata…am terminat tunelul groazei..dar daca nu???

    0
    0
    1. Si asta o vezi ca solutie, uita-te la tot felul de insi care se muta de la o echipa la alta pe diverse functii in functie de conjunctura ,azi la Poli, maine la Cluj, poimaine la TG.Mures, apoi la Dinamo, si etc , toti se dau mari manageri in fenomenul fotbal.Tu vezi solutia cu personaje controversate sau oameni din fenomen si cu coloana vertebrala ? La UTA in B era Dorel Cura care rezolva toate problemele la FRF, apoi l-au pus la AJF Arad si l-au mancat salaii din judet !

      0
      0
      1. Eu il respect maxim pe Ciorica..#7,am fost in tribune,de mic copil si il adulam..Dar,ulterior,dupa retragere, a incercat multe,poate palaria dansului a fost prea mare,fata de competenta posibila a dansului…Nu s-a potrivit niciunde,sincer…Cand a preluat AJF-ul aradean,l-a bagat in faliment cu iz de penal…A scapat de puscarie doar datorita conjuncturii respective si colonelul Salajan a dus multe cu el in mormant…Ma rog….Nu exista salai din judet,doar se cred a fi….Chestie de primari localnici….votati de catre plebe,pe niste promisiuni desarte,inexistente…Burleanu le-a dat niste porti de fotbal,aluminiu si i-au venit voturile…Stai bland,despre subiect Ciorica….Om bun,dar mereu,din nenoroc,a ales tabara inversa…
        Apoi l-am vazut paznic pe Sega…Atatea sanse i s-au acordat si tot invers este…Asta poate,asta vrea….Poti sa-l contrazici?

        0
        0
    2. Sa vezi ce luam si de la Medias.Din pacate.Eu sunt mai UT-ist decat multi care posteaza si isi dau cu parerea.Haide UTA, dar sunt sceptic.Azi trbuia sa isi dea demisia si Gradinaru si Dragan !Daca o mai lalaie oa sa avem probleme indirecte si de la FRF si de la Liga !

      0
      0
    3. Bravo Giro…. oameni de aceeași speță găsești și la Real sau Barça sau Juventus sau Bayern sau PSG sau M. City sau United… după debordanta ta logică, nu? Ce să mai zici de fair play, de noblețea BARONULUI? EȘTI JALNIC cu asemenea argumente și argumentație! Așa suporteri are uta???? Vă meritați echipa și echipa vă merită pe toți care aveți asemenea idei! Rușine!

      0
      0
  7. Fara nici o discutie, demisia de onoare, daca au, a celor doi gainari, Gradinaru si Dragan Claudiu, doi inculpati, probati de Justitia Romana.O rusine pe obrazul UT-ei (inca una dupa gainaria cu haina de blana ).Daca astia ,doi fosti jucatori de fotbal la UTA, unde n-au facut mare branza, nici macar Dragan care a fost pe la Dinamo, au ajuns conducatori la UTA ce pretentii sa mai avem.Meszar, „creatorul si moasa UT-ei B.D.”nu are nici o treaba oficial, pe statele de plata ale UT-ei, absolut nici o functie (sa nu uitam ca a fost infractor de drept comun incarcerat la Penitenciarul Arad, in urma cu cativa ani,ce-i drept tot pentru gainarii, inselaciuni, etc..
    Intrebare pentru adevaratii si vechii UT-isti – Pe UTA cine o conduce de fapt ? Primaria cu Bibart – nu, Meszar – nu, cei doi inculpati mentionati mai sus -nu, nici n-au competente, atunci cine EfBet din Malta care are pariuri in Bulgaria si Turcia ?
    As dori sa se publice Organigrama clubului UTA si Statul de functii nominal plus sa se publice Bugetul clubului la transparenta.Sa vedem cat cotizeaza fiecare sponsor la bugetul UT-ei.Nu de alta dar tot echipamentul este inscriptionat cu tot felul de sponsori.

    0
    0
    1. Vezi ca iti asumi cele scrise si risti chiar tu,dosar penal…Trebuie oare cineva sa-ti dea tie lista de buget,explicatii?Cine esti tu ca sa ceri bilant,organigrama???

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button