Fotbal juniori

Viitorul și CS U Craiova au câștigat prima ediție a Memorialului Ionuț Popa, fiica lui „Mister” promite: „Cât trăiesc eu o să fie și el prezent”





În primul weekend canicular al anului, Ionuț Popa a fost poftit în tribune. De Sus, de foarte de Sus, regretatul antrenor arădean a asistat la primul turneu de fotbal disputat în memoria sa. La aproape un an de zile de la trecerea sa în neființă, „Mister” a fost onorat de sute de copiii pe iarba excelent îngrijită de pe arena din Sânnicolau Mic, la câteva zeci de metri de locul unde el își doarme somnul cel de veci. Și totul a ieșit foarte bine în organizarea clubului Dinamic Arad și a partenerilor săi.

Primăria a pus la dispoziție terenul, Asociația Clubul Sportiv Experiența Multisport s-a implicat cu aproximativ 30 de voluntari, iar „rotițele” Adrian Lapte, Mădălin Mihuța și Nicholas Stupar au funcționat la maximum timp de două zile. Medamira, îndurerata fiică a lui „Mister”, a primit cu deschidere pe oricine a dorit să-i aducă  un omagiu tatălui său. Din păcate, nu au fost prea mulți, dar, pe undeva, Meda știe că tatăl său a fost și este mai apreciat la Iași sau în alte orașe pe unde a antrenat cu succes. Deși UTA a fost adevărata dragoste a carierei sale.

Organizare ireproșabilă, părinți dotați cu fumigene

S-au investit bani, timp, dar mai ales mult suflet pentru ca multe dintre echipele participante să susțină că nu au mai evoluat nici măcar peste hotare la competiții atât de bine structurate. Sâmbătă, toată ziua și duminică, până la prânz, pe cele două terenuri trasate de-a latul terenului „Banatul”, în transmisiune directă pe Facebook, s-au disputat zeci de meciuri a câte 30 de minute fiecare la două grupe de vârstă, 2009-2010, respectiv 2011-2012. Părinții copiilor s-au organizat în adevărate galerii, s-au dotat inclusiv cu fumigene, iar putere au luat de la standul cu băuturi răcoritoare amplasat la intrarea pe teren. În schimb , micuții fotbaliști și antrenorii lor au avut câte un stand, cu mese, băncuțe și umbrele, la marginea terenului. De toate astea s-a convins și primarul Călin Bibarț ce a trecut sâmbătă dimineața pe la terenul din Sânnicolau Mic pentru a da startul turneului și câteva poze ce dau bine la CV.

Câteva absențe arădene, Viitorul și Craiova pe prima treaptă a podiumului

UTA a participat doar la grupa mică, cu o formație improvizată sub comanda lui Bogdan Burlă și asta pentru că restul echipelor s-au angrenat din timp la un alt turneu, la Novaci, sau pe Litoral. A surprins puțin absența celor Atletico, dar mai ales a cluburilor CSȘ Gloria și LPS Bihorul, care inițial confirmaseră prezența. Noroc că  Viitorul și ACB Ineu au avut posibilitatea să completeze locurile lăsate vacante de cele două formații.

Până la urmă, la finalul jocurilor arbitrate de Alina Mihoc, Andreea Șușcă, Nicoleta Șușcă, Călin Mateuț, Cristian Cășuț și Sorin Saladea clasamentul a arătat astfel:

Grupa 2009-2010: 1. Viitorul I. 2. ACB Ineu, 3. CS U Craiova, 4. Ripensia, 5. Ghiroda și Giarmata Vii, 6. Viitorul 2, 7. Dinamic Arad, 8. LPS Bihorul.

Viitorul: Alexandru Fador – Darian Glevan, Răzvan Popian, Adrian Lobonț, Luca Catanzariti, Angelor Zvenca, Andrei Sârb, Radu Iorgov, David Burada, Flavius Moni, Nari Antochi, George Drăgoiu, Patrick Pocrișer, Patrick Scrob, Denis Buda, David Bulzan, Ayan Antochi, Luigi Nicolas Pal, Bogdan Grunță. „Vreau să le mulțumesc organizatorilor pentru condițiile oferite la această primă ediție a Memorialului Ionuț Popa, părinților pentru susținere și copiilor pentru efortul depus. Din nefericire, în acest weekend frumos de fotbal, a venit și vestea tragică a dispariției lui Dănuț Radu, pe care am avut plăcerea să-l am elev la Viitorul Arad în Liga 5-a. A fost un copil deosebit, Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – a transmis Flavius Pavel, antrenorul celor de la Viitorul.

Grupa 2011-2012: 1. CS U Craiova, 2. Ghiroda și Giarmata Vii, 3. Ripensia, 4. ACB Ineu I, 5. Bihorul Beiuș, 6. Dinamic Arad, 7. UTA, 8. ACB Ineu II.

CS U Craiova: Luca Păun, Alberto Moscatelli, Darius Bîscu, Lucas Staicu, Claudiu Tudor, Andreas Gonzales, Esteban Ancuța, Mario Velcovici, Albert Lazăr, Alexandru Pâncu, Eduar Băloi. Antrenori: Marius Sava, Bogdan Pancu

Premii speciale:

Luca Păun (CS U Craiova, cel mai bun portar, 2011-2012), Alexandru Fador (Viitorul, cel mai bun portar, 2009-2010), Mario Velcovici (golgheter, 2011-2012), Angelo Zvenca (Viitorul, golgheter 2009-2010), Patrik Rădac (Dinamic, cel mai bun jucător, 2011-2012) și Radu Iorgov (Viitorul, cel mai bun jucător, 2009-2010).

Absolut fiecare copil și antrenor a primit o medalie din partea organizatorilor, dar și cupe și un pachețel cu mâncare.

M. Popa: „Mulțumesc din tot sufletul pentru organizarea acestui turneu, pentru mine tati nu e plecat”

Festivitatea de premiere a fost oficiată de Meda Popa, care le-a zâmbit copiilor și i-a felicitat pentru efortul depus, deși starea ei sufletească nu a fost tocmai în ton cu bucuria de pe fețele micilor fotbaliști. „S-a reușit organizarea unui turneu extraordinar în memoria tatălui meu și totul i se datorează lui Adi Lapte și FC Dinamic Arad. Aș dori să le mulțumesc din tot sufletul pentru pentru ceea ce au făcut și pentru că păstrează respect tatălui meu și memoria sa vie. Aș vrea să mulțumesc și primăriei pentru că ne-a pus la dispoziție terenul din Sânnicolau și pentru toți care ne-au ajutat. Sunt niște zile foarte grele, pentru că se împlinește un an…Dar, pentru mine tati nu e plecat, este tot timpul lângă mine și o să fie tot timpul lângă mine. L-am și visat azi noapte, l-am simțit tot timpul lângă mine. Cât trăiesc eu o să fie și el prezent. Mulțumesc tuturor celor care au participat și care au ajutat, sper să continuăm acest memorial și în anii următori, iar Adi să continue treaba bună pe care o face cu Dinamic Arad”, a spus fiica lui Ionuț Popa, care i-a avut alături printre alții pe Ioan Roșca, poate cel mai bun prieten al lui „Mister”, Elena Bodri, implicată trup și suflet la UTA de ani buni de zile, Pety Barb sau Cipri Rus. De altfel, acum trei veri, după amicalul UTA-ei cu Lipova chiar de pe arena din Sânnicolau Mic, Ionuț Popa le-a readus pe Rus în „alb-roșu”, iar de atunci povestea a continuat cu promovarea „Bătrânei Doamne” în Liga 1, iar fostul căpitan rămas, deocamdată, fără echipă a contribuit cu golurile sale.

Lapte, severineanul care a organizat Memorialul arădeanului Ionuț Popa: „Cred că ne-am descurcat onorabil, dar sunt convins că anul viitor o să fie mai bine”

Orginar din Țicleni (județul Gorj), Adrian Lapte s-a stabilit de câțiva ani în orașul nostru. De fapt, locuiește la Pecica, nu l-a cunoscut personal pe Ionuț Popa, dar a fost legat de el prin „proiectul Dinamic”, ce a demarat la baza sportivă construită de „Mister” în cartierul Subcetate. Împreună cu Mădă Mihuța s-a zătut mult să implice și alte formații la prima ediție a „Memorialului Ionuț Popa”, spera chiar să îi convingă pe ieșeni să vină la Arad, dar – una peste alta – turneul a fost o reușită. „Așteptările mele erau mai mari în special legat de echipele participante. Speram să avem mai multe echipe și cluburi pe unde a activat fie ca jucător, fie ca antrenor domnul Ionuț Popa. Acum, la final, cred că ne-am descurcat onorabil pentru prima ediție, am mai și învățat din greșelile pe care le-am făcut pe partea de organizare și sunt convins că anul viitor o să fie mult mai multe echipe și va fi mai bine. Poate vina este și a noastră pentru că ne-am organizat puțin cam târziu, probabil s-ar fi înscris și alte echipe în competiție, în special cele din Arad. Dar, chiar și așa,  cred că au fost echipe foarte bune, precum Universitatea Craiova, Viitorul, Ghiroda, care au jucat un fotbal de calitate”, a punctat principalul organizator, care a și vorbit puțin despre ceea ce înseamnă Dinamic Arad. „Începuturile noastre ca și club au legătură cu terenul domnlui Ionuț Popa. Ne-am antrenat acolo începând din iulie, chiar dacă vorbim despre un sintetic. Este mai greu cu găsirea unei baze sportive în Arad și până o să avem altă variantă sau până să ne mutăm în noua casă, o să ne pregătim acolo. Personal nu l-am cunoscut pe domnul Popa, am vorbit numai la telefon, dar îi apreciez munca pe care a făcut-o, a fost cel mai bun antrenor din Arad. Altfel, Dinamic Arad este un proiect destul de amplu, trebuie să ajungem în cinci-șase ani la nivel de Academie. Problema cea mai mare este legată de baza sportivă, căutăm un teren de aproximativ 6-7 hectare pentru a începe să ne construim baza proprie, după care facem pasul spre Academie. Avem un contract de colaborare cu Universitatea Craiova. Neavând o echipă de seniori va trebui să dăm continuitate copiilor și ei au prima opțiune la alegere copiilor pe care îi creștem. Mădălin Mihuța este directorul tehnic, omul cu viziunea, apoi Nicholas Stupar e un antrenor cu un potențial foarte mare, chiar dacă este foarte tânăr. Suntem puțini deocamdată, dar proiectul crește. Avem 65 de copii, împărțiți pe trei grupe 2011-2012, 2009-2010 și 2007-2008, ultima fiind în formare”, a adăugat Lapte.

Cristina Nistor: „Voluntarii noștri formează o echipă completă, a fost formidabil la prima noastră acțiune legată de fotbal”

Cândva colegi pe parte de voluntariat, Mădălin Mihuța și Cristina Nistor și-au dat din nou mâna pentru buna reușită a primei ediții a „Memorialului Ionuț Popa”. Asociația Clubul Sportiv Experiența Multisport a contribuit cu aproximativ 30 de voluntari pe toate palierele de organizare. „Prin partea de voluntari Multisport am venit în ajutor cu organizarea alături de Dinamic. Formăm o echipă completă, din șapte țări diferite, am ajutat fiecare pe partea de foto-video, premiere, pe lideri la echipe cu copii. Am organizat din mers echipele participante la acest turneu, copiii au vorbit în engleză cu ei, voluntarii stăini au învățat limba română de la copii, a fost o simbioză perfectă. Am avut parte de o vreme bună, doar puțini stropi ieri. În rest a fost formidabil la prima noastră acțiune legată de fotbal, căldură, dar și multă energie de la copii. Voluntarii fac parte din proiectul <<Promovează sportul>>, finanțat de Corpul European de Solidaritate și sunt găzduiți de Asociația Clubul Sportiv Experiența Multisport. Sunt pentru două până la cinci luni aici, la Arad, pentru a ne ajuta cu organizarea de evenimente sportive. Avem săptămânal evenimente de alergare, ciclism, diferite sporturi, cât și pe partea de ceea ce înseamnă cautasport.ro, site-ul dedicat cu minim 30 de oportunități sportive la care se lucrează în acest moment și pe care de abia așteptăm să îl lansăm. Proiectul <<Promovează Sportul>> este este dedicat tinerilor între 18 și 30 de ani și implică voluntari care vin fie din alte țări, dar voluntari din țara noastră. Avem alături de noi băieți și fete din alte orașe, din alte județe, dar și din Arad, chiar avem în jur de 15 arădeni. Aceștia se implică în diferite activități cu șase-șapte ore de lucru pe zi, 30 de ore pe săptămână. Se implică pe dezvoltare personală, pe ceea ce înseamnă voluntariatul, implicare în comunitate, promovarea sportului, design, promovare online, promovare fizică, activități sportive în orele de sport, așa cum s-a putut acum la școli de când s-a reînceput și fizic. De multe ori, le-au acordat suport profesorilor de sport și în anumite centre cu copiii cu dificultăți pe partea sportivă. Am avut 23 de voluntari plus cei din echipă, cam aproximativ 30 care au fost alături de noi în aceste două zile. Avem voluntari și din Franța, Spania, Turcia, Algeria, Iordania, Pakistan, Ungaria, toți vorbesc engleză. Am comunicat cu copiii și în engleză și în română, pentru că ei învață și limba noastră încă de când vin aici”, a explicat Cristina Nistor, coordonatorul proiectului și membru cofondator „Experiența Multisport”.

Pe 25 iunie exact un an de la plecarea lui Ionuț Popa dintre noi. Ca și la înmormântare, reprezentanți ai galeriei celor de la Poli Iași și-au anunțat prezența și la slujba de pomenire. La Arad și astăzi se cântăresc faptele bune și cele rele, iar „Mister” a asistat la pima ediție a „Memorialului” ce-i poartă numele.

Galerie FOTO









2 comentarii

  1. Foarte frumos. Multumiri multe voluntarilor, felicitari domnului Lapte si al altora implicati.

    Dumnezeu sa te odihneasca, Popica 🙁

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button