UTA Arad

Balint recunoaște că UTA are o problemă a golului, dar: „Ne-am axat pe rezolvarea ei și am progresat pe obiectivele majore fixate în presezon”





UTA este prim divizionara ce nu marchează de cele mai multe etape în campionat. Arădenii sunt pe sec de 270 de minute, adică din deplasarea de la București, cu Clinceniul. Cu toate astea, în clasament au sosit două puncte, ambele luate de afară, de la Mioveni și Ovidiu, cu Farul. Zona play-off este încă foarte aproape, doar că, sâmbătă, contra celor de la Campionii FC Argeș, remiza albă nu mai este o opțiune pentru „roș-albi”.

Sunt optimist și am foarte mare încredere în băieți, vom reuși să marcăm și să luăm toate punctele”

Laszlo Balint recunoaște că există o problemă a golului pentru echipa sa și a lucrat specific în ultimele săptămâni. „Evident, este un aspect care mă preocupă, deși nu trebuie să ignorăm faptul că și în meciul cu Chindia și la Mioveni, echipa și-a creat ocazii foarte importante de a marca. Nu am reușit să concretizăm, am avut discuții cu băieții pe acest subiect, dar este clar că și structura programului de pregătire din ultimele trei săptămâni a fost axat pe rezolvarea acestor probleme. Sunt momente psihologice în fiecare joc, care – practic – decid desfășurarea ulterioară a partidelor. Mă gândesc doar la ocazia lui Hora din minutul 12 al meciului cu Chindia. Dacă marcam atunci, sunt convins că jocul s-ar fi desfășurat altfel, sub cu totul alte coordonate. La fel, ocazia lui Dangubic la meciul cu Mioveni, dacă am fi înscris ne-ar fi fost mai ușor să gestionăm desfășurarea partidei. Este adevărat, la meciul cu Farul nu am reușit să ne creăm ocazii importante, dar nu am ajuns atât de mult pe cât ne-am propus în treimea adversă. Pe de altă parte, nu putem ignora faptul că am jucat împotriva unui echipe cu o forță deosebită, cel puțin pe propriul stadion, statistica spune acest lucru. Sunt aspecte pe care le știm, pe care am insistat în această perioadă. Sunt optimist și am foarte mare încredere în băieți că vom face un meci bun sâmbătă, vom reuși să marcăm și să luăm toate punctele. Jucătorii conștientizează că pot mai mult, asta e ideea. Este o presiune constructivă, ne dorim mai mult, neavând neapărat un obiectiv impus. Este foarte clar că ne dorim să creștem de la săptămână la săptămână, să acumulăm puncte și să ajungem în Top 6”, afirmă Laszlo Balint.

„Inclusiv pe monitorizarea INSTAT se vede progresul nostru”

UTA nu mai este echipa preponderent reactivă din sezonul trecut, ci în special cu echipele de calibrul său, dar și mai bine cotate, cum a fost cazul cu CFR Cluj, face jocurile, are mai mult mingea. Totul pleacă de la o organizare mai bună din punct defensiv și de la calitatea oamenilor de la mijlocul terenului și chiar a fundașilor laterali, dar, pe de altă parte, e clar că la finalizare lucrurile nu merg așa cum ar trebui. Mingea a ajuns deseori periculos în careurile adverse, dar ratările, unele dintre ele incredibile, le-au scos arădenilor puncte importante din buzunar. Statistica spune că anul trecut, tot după 16 etape, UTA marca doar cu două goluri mai puțin decât în acest campionat și avea cu 7 puncte în minus în clasament, pe fondul apărării modeste: 25 de goluri primite, față de cele 10 de acum. Dar, tot statistica mai spune că elevii lui Laszlo Balint după 16 runde aveau marcate nu mai puțin 5 goluri cu șuturi din afara careului (Hora, cu Hermannstadt și CFR Cluj, Bustea, cu FC Argeș, Ursu, cu Iași și Morar, cu Botoșani), execuții care, de multe ori, îți pot salva rezultatul. În acest sezon, jucătorii „Bătrânei Doamnă” au înscris un singur gol din afara careului, prin Hora, la Botoșani, iar numărul golurilor din faze fixe e același – 4.  Anul trecut, Hora marca din  penalty cu Dinamo și din lovitură liberă cu Hermannstadt, Morar, din lovitură liberă cu Botoșani și Erico, din fază fixă, tot cu Botoșani. În acest sezon, Hora a transformat penalty-ul cu Rapid și a marcat la capătul unui corner cu Clinceniul, Miculescu a punctat din faze fixe cu Voluntari și Clinceni. „Ca antrenor al echipei, mi-am fixat în vară niște obiective, iar ce am arătat în acest sezon până acum, inclusiv pe monitorizarea INSTAT, se vede evoluția din jocul nostru. Am reușit să progresăm pe obiectivele majore pe care le-am fixat în presezon. Este clar că mai e de muncă, nu spune nimeni că se pot produce transformări radicale și spectaculoase de la o săptămână la alta, de la o lună la alta. În plus, noi ne-am schimbat destul de mult și structura lotului, dar a trebuit să facem aceste modificări neomițând, până la urmă, punctele puse în joc. Pentru că, indiferent cât de mult am vrea să creștem noi ca și spectaculozitate, ca și joc, ca dezvoltare individuală, nu trebuie să omitem că această Liga 1 din România este foarte echilibrată. Orice succesiune de trei-patru rezultate proaste te poate duce în zona de retrogradare, la fel, orice succesiune de două-trei victorii consecutive te poate duce în zona locurilor de play-off. Cel mai bun exemplu e Voluntariul, care, după ce a avut câteva meciuri slabe, apoi a legat victoriile și este în zona locurilor de play-off. De partea cealaltă, Sepsi, care, chiar dacă este o echipă foarte bună, a intrat așa într-o zodie de lipsă de rezultate și s-a trezit într-o zonă foarte periculoasă. Deci, echilibrul care predomină în Liga 1 ne face să fim foarte atenți la fiecare detaliu”, mai susține Laszlo Balint.

Nouă echipe pentru 6 locuri în play-off, dar: „Nu le-aș exclude defintiv din calcule nici pe Sepsi sau Chindia”

La prima vedere, UTA are 8 adversari în lupta pentru un loc în primele șase echipe la finele sezonului regular. Sau, mai bine spus, șapte căci CFR Cluj cu greu mai poate părăsi zona play-off la ce avans are în fruntea clasamentului. Totuși, Laszlo Balint susține că nu le-ar scoate defintiv din calcule nici pe Sepsi și Chindia.  „La cum arată clasamentul în acest moment se poate spune că, într-adevăr, 9 echipe se bat pentru șase locuri. Dar, eu nu aș exclude din această ecuație pe Sepsi, pentru că este o echipă puternică, o echipă care – iată – reîncepe să își câștige turația pe care a avut-o sezonul trecut. În plus, au emulație cu un nou stadion și cu un nou antrenor. Din punctul meu de vedere, au jucători buni, care au jucat și știu ce înseamnă această cursă pentru calificarea în play-off, deci nu aș exclude nici pe Sepsi și – poate – nici pe Chindia, care anul trecut s-a luptat până în ultima etapă, cu șanse reale pentru accederea în play-off. Oricum, încă mai sunt destul de multe meciuri de jucat, multe puncte puse în joc. Fiecare meci va fi extrem de important, fiecare punct câștigat va fi foarte valoros și tocmai de aceea trebuie să rămânem focusați strict pe următorul meci”, a mai afirmat antrenorul „roș-albilor” înainte de duelul direct cu una dintre echipele cu care elevii săi se luptă pentru accesul în play-off, Campionii FC Argeș.









7 comentarii

  1. Cind ai monitorizarea INSTAT poti sa o interpretezi cum vrei. Degeaba esti primul la deposedari, daca dupa deposedare.. nu urmeaza joc de posesie si pierzi mingea imediat. Degeaba masori posesia , daca ea este doar cu pase laterale sau inapoi si „finalizata” cu degajarea portarului, si nu in terenul advers. De fapt datele INSTAT au si foat date unora, care le-au exploatat favorabil antrenorului, cautand sa arate doat plusuri partiale.UTA nu are nici un jucator in primii 5 , per global, doar la anumite capitole. Cind vorbim despre intrari in careul advers, cu mingea jos, despre numar de jucatori adusi la 40 m de poarta adversa, despre ocazii de gol, despre faze fixe prelucrate, despre numarul de pase la portar sau degajari doar de dragul de a indeparta mingea de poarta,…aici UTA sta tare prost, printre celelalte echipe. Nu degeaba a da gol este pentru UTA o cazna greu de suportat. UTA ataca cu oarecare onvingere …doar cind este condusa, in rest teoria „sa nu luam gol”… este regula de aur a lui Balint. Rar mai intalnesti o echipa in care cei doi mijlocasi centrali fac doar faza defensiva, si nu participa, mai deloc, la constructie. Nu le poti cere atacantilor sa aiba realizari mari,… ” o ocazie= un gol:”, ca nu au valoarea necesara. Domnul Balint evita explicatiile pentru momentele de …lipsa de eficienta in atac, de lipsa de posesie cu progresie, dansul vede doar ” inbunatatiri programate” ale unei echipe…care niciodata cu dansul la conducere nu a avut 2-0 , la pauza sau un final fara emotii, chiar daca, rar mai si castiga. Jucatori ar fi, public si arena exista…cu antrenorul stam…mai slab. Dansul vorbeste frumos, explica teoretic perfect, dar pare sa nu poata sau sa nu stie sa organizeze un joc de atac. Sintem un fel de CFR, fara sa avem, in atac jucatorii lor, si chiar la CFE…cum da de o echipa straina decin…”catelusi…blanzi”. Cam asa este si UTA…acasa, …mai ales.

    0
    0
    1. Eu zic ca degeaba incerci tu sa arati cat de slab este Balint cand UTA este pe locul 8 la 2 pct de playoff…

      0
      0
    2. A avut 3-0 la pauză la Clinceni,vezi că ești prea subiectiv in comentarii și nu prea informat,da se pot îmbunătăți multe,mai trebuie bani și voința unei conduceri care nu prea vrea playoff-ul.

      0
      0
    3. Eu nu dau nici macar bani de seminte pe aceste cifre Instat,zero,nule…din privinta mea…Cu ce este de folos,ca statistica arata binisor,dar tu nu contezi in atac???Meciuri castigi cand te uiti pe tabela si ai macar un gol in plus la fluierul final…Cu bune si mai putin bune…,ca sa nu spun nereusite,aspecte rele…Atunci cand castigi un meci,indiferent de prestatie,este perfect…Nimeni nu are pretentie de a defila,pe un joc placut ochiului,macar ca si asta conteaza…Pragmatic,pe interes sa fie,pe 3 puncte….distructiv sau constructiv,nu conteaza….Victorie sa iasa!!!
      Din partea mea,sa aiba adversarul ocaziile avute de catre noi,sa rateze,la fel ca si noi,ca apoi sa punctam urgent….Simplu!

      0
      0
    4. Cosmin: „Rar mai intalnesti o echipa in care cei doi mijlocasi centrali fac doar faza defensiva, si nu participa, mai deloc, la constructie”

      Realistic vorbind golurile vin foarte greu pentru UTA fiindca in afara de Ubink nu ai jucatori polivalenti la mijloc, in plus, se pare ca sarcinile trasate de Balint acestora sint primordial defensive si asta se vede cu ochiul liber, avem una dintre cele mai bune defensive din Liga 1 cu doar 10 goluri primite. Toate bune si frumoase dar daca joci cu aceasta stategie, atunci cei doi mijlocasi cu rol preponderent defensiv ar trebui „obligatoriu” sa posede calitatea sutului puternic si precis de la distanta si mai ales sa-l practice de cel putin 5 ori pe meci fiecare. Alfel, pe faza de atac UTA devine o echipa usor de citit sau anihilat. Ubink, Batha, Bustea, Isac, Pasaglia sau Shlyakov mi-au lasat impresia ca sint capabili sa traga la poarta cu oarecare succes insa dintr-u motiv sau altul refuza repetat sa-si asume riscul atunci cind au ocazia, preferind, total nejustificat, pasa (de multe ori gresita) catre un coechipier din atac. De neinteles pentru mine ! Fratilor hai sa tragem la poarta cit mai des si cu mai mult curaj cind avem ocazia, mai ales atunci cind portarul advers are cimpul sau vizual blocat de proprii fundasi sau de atacantii nostrii. Hai sa dam astazi 2-3 goluri lui FC Arges prin suturi de la distanta iar Dangubici, Hora sau Antal sa inscrie si ei macar unul din careul de 5-16 metrii. Bafta multa fiindca acesta este un meci de 6 puncte decisiv, iar victoria de astazi sigur ne v-a plasa favoriti certi pentru play off si asta inaintea jocurilor retur cu echipe asa „zise” PRETENDENTE la cupe Europene la sfirsitul campionatului.

      0
      0
  2. S-a muncit, și încă exista strădanie, pentru consolidare în elita. Sigur ca aproape nimeni nu este obișnuit cu modelul echipei de a strânge puncte Cifrele, bunicele, nu arata nici pe departe realitatea. Joc preponderent timid, amestecat cu faze electrizante. Adevărat nu prea multe. Mulțumiți de bani la timp, nu putini, jucătorii și antrenorul au pus de un obiectiv îndrăzneț. Nu prea le iese, dar nu se lasă. E ceva în plus. De aceea Balint tot compara cu trecutul. Se dorește mai mult , efortul financiar , trebuie ridicat. Toate echipele au un ciclu care se încheie. Orice sfârșit cere un nou început. Atunci vom putea evalua munca lui Balint. Evaluare care poate nu îl mai găsește la echipa.

    0
    0
    1. ok, daca cifrele nu arata realitatea, atunci ce arata realitatea? impresiile unor oameni expuse aici? Parerile specialistilor de la digisport? Sau cum? Deci sa nu ne luam dupa cifre si hai sa ne luam dupa… ce mai exact?

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button