UTA Arad

De ce a ales Cardoso UTA după experiența grea din Coreea? „În România m-am simțit cel mai bine, iar când o echipă cu istorie te vrea…”



UTA a ajuns la patru achiziții în această iarnă, absolut toate cu profil ofensiv. După atacanții Karolis Laukzemis și Easton Ongaro și mijlocașul latetal, Philip Otele, la Arad a ajuns și Nicolao Dumitru Cardoso, fotbalist cu experiență în Serie A, de 30 de ani, care în ultimele sezoane s-a specializat cu jocul în banda stângă.

Nu s-a simțit fotbalist în Coreea: „Comunicarea a fost foarte grea, e greu să faci performanță”

Fotbalistul cu tată român se despărțise de coreenii de la Suwon Bluewings și a avut mai multe oferte, dar a acceptat-o pe cea a „Bătrânei Doamne”. „Sunt foarte bucuros că am ajuns aici după un an greu, în care fotbalul nu mi-a dat mult. A fost o experiență frumoasă în Coreea, însă nu m-am simțit fotbalist acolo. E o cultură închisă pentru străini în Coreea, nimeni nu vorbește engleza dintre jucători, comunicarea a fost foarte grea, nici cu antrenorul nu am putut să conversăm direct despre fotbal sau să ne ajute. Dacă nu te simți bine într-un loc e greu să faci performanță. Iar acum când o echipă cu o istorie așa de mare te vrea, nu poți decât să fii bucuros și e momentul să demonstrez că sunt la același nivel ca și înainte. Am avut și alte oferte din străinătate, pe sume de bani mult mai mari, ca să fiu sincer, dar atunci când un club ca UTA te dorește atât de mult, e greu să spui nu. Am vorbit mult cu Mister Balint și Bogdan Apostu, care m-au făcut să înțeleg cât de mult contează această etapă pentru mine, m-au făcut să accept oferta și sunt foarte bucuros că sunt aici. Sută la sută în România m-am simțit cel mai bine, cunosc cultura română, îmi va fi ușor să mă integrez cu echipa”, au fost primele cuvinte ale lui Cardoso din calitate de jucător al „roș-albilor”.

Evident, experiența în Serie A, la Napoli, alături de jucători precum Cavani, Hamsik sau Lavezzi, a fost cea mai importantă din cariera noii achiziții a UTA-ei: „Napoli a fost cel mai înalt nivel la care am ajuns, am fost acolo la 18 ani, a fost un an frumos, iar după aceea, timp de 6 ani, am fost împrumutat. Dar, a fost o parte foarte frumoasă din cariera mea”.

„Diferența o reprezintă… suporterii”

Dumitru Cardoso a împlântat cuțitul în inima UTA-ei în urmă cu un sezon, când a reușit o „dublă” în tricoul Mediașului, care a câștigat cu 3-1. „Cred că cea mai importantă diferență față de sezonul trecut când am marcat de două ori aici o reprezintă suporterii. Am văzut că avem fani super, când am dat goluri aici erau goale tribunele, acum îmi doresc să dau gol pentru UTA cu suporteri în tribune. Ca să joc împotriva celor de la Mediaș trebuie să vedem cum mă simt în această săptămână, dar e normal că vreau să joc. Contează, însă, cum voi fi fizic, cum mă voi integra cu băieții. M-am antrenat în fiecare zi cu un antrenor personal, dar acum e mult mai bine că mă antrenez organizat, ca un jucător de fotbal și ca un atlet. Am făcut multă sală, mișcări aerobice, dar acum e altceva”, a adăugat experimentatul fotbalist, care a recunoscut: „În banda stângă mă simt cel mai bine, dar mă adaptez foarte repede la orice poziție din atac”.

„Trebuie să ajungem în play-off”

„Bătrâna Doamnă” e la 5 puncte de zona play-off, pe locul 9 în Liga 1. „Cred că putem ajunge în play-off, dar trebuie să muncim zi de zi, să asimilăm și să punem în practică ceea ce își dorește antrenorul și atunci totul e posibil. Am venit aici pentru că e un club ambițions, un antrenor ambițios și trebuie să ajungem în play-off”, a mai punctat Dumitru Cardoso, care a explicat și de ce nu poate evolua „sub tricolor”: „Încă nu sunt eligibil pentru selecționata României, tata a pierdut cetățenia română, deci totul depinde de el”.

Balint: „Sunt convins că atun că atunci când va fi pregătit, „Dumi” va produce un impact pe care-l așteptăm cu toții”

După despărțirile de Antal și Bustea, UTA face un upgrade important prin transferurile lui Otele și Cardoso. „Sunt convins că din momentul în care Dumi va fi total pregătit și își va însuși foarte bine principiile și filozofia noastră de joc va produce un impact pe care-l așteptăm cu toții, inclusiv suporterii. Nu e o presiune pe el, este important să evolueze la adevăratul lui potențial. Ne mai dorim ca atragerea unui astfel de jucător să reprezinte și pentru UTA un punct de plecare pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea acestui club în perspectivă. Venirea lui Dumi nu are nicio legătură cu faptul că Roger a semnat cu CFR Cluj, ne aflam în negocieri cu jucătorul încă din luna decembrie. Vreau să mulțumesc conducerii, nu a fost deloc ușor să aducem un jucător precum Dumitru, care a atins un nivel financiar foarte important pentru nivelul Ligii 1, prin CV-ul și evoluțiile lui, am reușit să ne întâlnim la mijloc cu partea financiară. Clubul a făcut un efort, rămâne să vedem dacă mai apare ceva și ne putem asuma o altă sosire, dar avem un lot echilibrat și numeric și valoric. Au mai venit jucători în compartimentul ofensiv, important este că în acest moment sunt soluții bune, concurența este una foarte bună în compatimentul ofensiv. Acesta a fost principalul target în această perioadă să întărim compartimentul ofensiv și să aducem jucători care să fie motivați, să aibă calitățile pentru a ne eficientiza jocul de atac”, a punctat și Laszlo Balint, antrenorul principal al arădenilor.

Nici antrenorul Laszlo Balint, dar nici impresarul Bogdan Apostu nu au spus clar pe ce perioadă a semnat Dumitru Cardoso cu UTA, dar se pare că este vorba despre o înțelegere până în vară cu posibilitate de prelungire.









21 comentarii

  1. Bine ai venit Cardoso! Mulțumim conducerea clubului UTA Arad pt acest transfer . Prin aceste transferuri de jucători atrage suporteri , sponsori sau învestitori spre echipă și club. Succes UTA Arad.

    0
    0
    1. N-ar fi rău să vină si PAB România lângă echipă dacă tot face podul peste Mureș. De la UTA până la autostradă direct. Sperăm să vină sponsori lângă echipă.

      0
      0
      1. Nu, multumim….A fost Bara si PAB-ul a fost contra-curent…Dar asta sa se ingroape,sa se uite,sa traim in prezent,sa nu mai dezgropam altceva…Succes UTA in campionat,succes PAB la podul nou…Sa nu le combinam..Mai bine asa….

        0
        0
  2. Tot ce îmi doresc ca clubul UTA să facă o echipă bună și în 2 sau 3 ani să ne batem la titlu
    Imi doresc să câștigăm campionatul
    Forza UTA 🔴⚪🔴

    0
    0
  3. Cardoso,este un alt exemplu perfect care nu se adapteaza prin Coreea sau China, nu se adapteaza nici un fotbalist european si nici un antrenor,riscand sa iasa din circuit…Stil de viata,cultura,practici,comunicare,alimentatie, total nefericite si neobisnuite,nu de critica ci doar la adaptare..Atat…
    Un FOTBALIST ca si Cardoso,revine in Romania,in speta la noi,la UTA,in dictonul „o mana spala pe alta,si ambele spala fata”….Mizez cu ochii inchisi pe „Mitica”(sper sa nu se supere)…Cred in el maxim,asa cum nu am facut-o niciodata,fata de nici un transfer din ultimii ani…E clar ca nu este pregatit 100%,nici nu ma asteptam… dar va presta si intr-un singur picior,mai mult decat Hora si Antal…Noi avem nevoie de el,absolut, dar si el de noi….In plus,vorbeste perfect Limba Romana…Vad un mare avantaj in asta….Doamne ajuta!Sa fie sanatos si valid!Daca totul se va termina cu bine in acest stagiu de campionat,contracte macar pe 1,5 ani,din timp,daca se poate….
    Ma simt bine,optimist….UTA!!!!Numele tau obliga!!!!Noblesse oblige!

    0
    0
  4. ACEEAȘI EFUZIUNE ,,SUPORTERICEASCĂ* FADĂ ȘI FĂRĂ SUPORT REAL, A EXISTAT ȘI ÎN SPEȚELE RECENTE HORA, ANTAL, WERNER, (BUDESCU ȘI ALIBEC la ,,Națională”)… Ar fi interesantă o descriere, de către Balint, a ,,principiilor și a filosofiei” fotbalului care se practică acum la UTA (oare există așa ceva?). REȘAPAREA ȘI RESUSCITAREA UNOR JUCĂTORI NEPREGĂTIȚI SE ÎNSCRIE ÎN ,,LUMINOASA” VIZIUNE A STAFF-ului DE LA UTA? A DA CREDIT TINERILOR, A.I PREGĂTI a la FERI TISZA, SE PARE CĂ NU FACE PARTE DIN ACCEAȘI ,,LUMINOASĂ” (dar întunecată și fără orizont) VIZIUNE A ,,GIGANTULUI” dar TOTODATĂ LIMITATULUI (POSESOR DE LICENȚĂ PRO) BALINT! Dar se pare că la UTA se practică o adaptare a celebrului dicton latin: ,, VENI (am venit), VEDI (am văzut), VIRA (am plecat)! Originalul era: VENI, VEDI, VICI (am învins)! Vom vedea!

    0
    0
    1. Te-ai trezit si tu sa comentezi? Oare de ce simti nevoia sa urli? Oare pe ce argumente spui ca Balint este limitat? intreb si eu asa doar…

      De ce ne luam mereu de politicieni si spunem ca sunt hoti si au furat tara si au dus-o unde este azi!!?? Cand tara este populata de astfel de specimene! Adica hai sa nu mai dam vina pe conducatorii nostri (politicieni) pentru ca ei sunt pusi si tinuti acolo de oameni precum Cristian.

      Ne meritam soarta cu varf si indesat! 🙂

      0
      0
      1. Ce te supără amice? Este părerea mea despre antrenor…. Balint e limitat din perspectiva pregătirii unei tactici de joc cu care poate face echipa să JOACE! Nu te.ai săturat de scuze și acuze penibile, până la urmă? Când a fost adus Werner ce a declarat Balint? Când am pierdut cu Filiași ce a jucat UTA? Când schimbi echipa în fiecare an ce mare lucru a realizat Balint? Ba arbitri ne fură, ba nu e bun gazonul, ba nu sunt destui bani și la salariile astea ale jucătorilor asemenea joc primim…. Ți se pare vreo viziune de viitor? La ce folosește Academia? Dar ,,specimene” asemenea mie vă deranjează dacă vedem altfel FOTBALUL… Nu o miuță la plesneală, cu bubuieli și goluri norocoase…. Nu cu străini în dauna jucătorilor autohtoni care fac treabă bună la alte echipe, deși au plecat de aici! Scză.mă pe mine pentru deranjul tău de a mă combate! De ar avea UTA spiritul vostru combativ, poate am vedea și ceva FOTBAL!

        0
        0
        1. Pleaca de aici, n-ai nicio treaba cu UTA, de cand te vad postand niciodata n-am vazut ceva pozitiv sa spui ! (acest club a fost refacut cu greu, iar acum a obtinut o oarecare stabilitate, asa cu posibilitatile limitate existente…iar tu vii si scuipi in munca lor)

          0
          0
    1. Am scris mai sus d-le Nelu despre ceea ce nu.mi convine! Te felicit pt aplombul dumitale. Pe mine mă doare că la UTA nu există și implicare cu sufletul ci doar se urmărește latura financiară! Adică Apostu ia comision și de la UTA și de la Cluj pe un singur jucător? Și mai spune că el e cu sufletul la UTA…. Balint mereu dă vina pe oricine… SINCER, NU TE DOARE ASTA? EU URLU! Vorba amicului Alex de mai sus…

      0
      0
      1. Pe naiba te doare…esti doar plin de ego-ul tau, postezi acelasi text pe mai multe comenturi, zici ca esti politician de la haur. Unde ai mai vazut tu agent de jucatori sa nu incaseze comision ? De unde stii tu ca Apostu incaseaza comision din doua parti la transfer (si chiar daca ar fi asa, ce te-ar interesa pe tine ?) Balint e mic copil la dat vina, fata de Popica, Dumnezeu sa-l odihneasca…ce tot vorbesti ca sa vorbesti ?
        Nu-mi este un obiectiv obligatoriu, insa chiar doresc ca UTA sa prinda play-off-ul si sa faca o figura frumoasa…atunci sa vezi ce poleiala luati de la mine, voi astia mereu carcotasi !

        0
        0
        1. Ce-ți mai place sa ,,rontăiesti,, morcovul lui Apostu…,,cucu,, chiar te reprezintă foarte bine !

          0
          0
        2. Amice, Cucu…. Dacă tu crezi că acum la UTA e ok la nivel de lot și de antrenor, să fii sănătos! Părerea mea este alta și nu țin neapărat să fii de acord cu ea… Aminteai de răposatul antenor… Ai fost mândru de UTA cu el la cârmă? Ești mândru de Balint acum? Te mulțumește jocul echipei și pregătirea din cantonament? Ești satisfăcut de politica generală de transferuri? Atunci poți dormi liniștit! Somnul rațiunii naște monștri…. Dă.mi voie atunci să fiu un … nealiniat! Da? Aia cu poleiala ține.o pt tine… Cântă cucul bată.l vina….

          0
          0
          1. Esti filozof, nu gluma.
            Aici nu e vorba de pareri cu care sa fii de acord sau nu, ci de atitudinea mizerabila de a contesta mereu si de a contesta totul. Repet: de cand postezi, n-am vazut sa spui vreodata ceva pozitiv.
            Nu aminti tu de Popica, ca tot oameni ca tine l-au contestat si injurat cand a ratat promovarea. Nici de Tisza n-ai ce sa amintesti…ia spune cat timp a antrenat Tisza UTA seniori si in ce conditii a trebuit sa plece de la echipa ? tot datorita unor oameni de teapa ta.
            Asa ca da, poleiala e tinuta pentru tine si oameni ca tine, nu sunteti voi adevarati suporteri.

            0
            0
  5. Cuce, amice, n.ai înțeles nimic din ce am zis eu! Totuși îți mulțumesc că îmi ești urmăritor! Urmează și alte sezoane cu noi episoade! Ramâi conectat și focusat și ancorat și încordat!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button