Baschet

Miracol interzis în Secuime, „galben-albastrele” se mulțumesc cu argintul: Sepsi Sfântu Gheorghe – FCC Baschet UAV Arad 78-60





Oricâte energii pozitive au invocat arădenii pentru campioanele inimilor lor înainte de bătălia decisivă pentru titlul de campioană, plusul de valoare și de experiență avea să-și spună cuvântul. Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat fluierând meciul 5 al finalei LNB în fața propriilor suporteri, împotriva unei echipe FCC Baschet UAV Arad lipsită de aportul căpitanului Brankica Hadzovic. Sepsi a învăţat din greşelile de la Arad şi şi-a făcut bine temele, reuşind să îşi valorifice punctele forte. Practic, doar cu două „flori”, nici ele nefiind la potenţialul maxim, Keys şi Vitulova, FCC UAV a fost o victimă sigură în cocheta sală din Secuime, unde suporterii gazdelor au contribuit şi ei la succesul favoritelor. Tabela din „Sepsi Arena”, aflată deasupra sectorului în care au luat loc cei aproximativ 130 de fani ai „galben-albastrelor”, s-a oprit la scorul de 78-60 (22-9, 23-18, 14-16, 19-17), iar Sepsi devine pentru a 6-a oară la rând campiona României.

Meci într-un singur sens, absența lui Hadzovic prea importantă pentru randamentul Aradului

„Galben-albastrele” au rezistat doar în primele minute, după care covăsnencele s-au desprins fără probleme pe tabelă, începând de la scorul de 6-6. Americanca Jones şi-a condus perfect echipa spre un 22-9 convingător, după 10 minute. Fraser a fost şi ea destul de activă sub panouri, în vreme ce dincolo, jucătoarele fragede ale Aradului au acuzat din plin lipsa de experienţă, cedând uşor în duelurile dezechilibrate, cu adversarele lor obișnuite cu titlurile. Cipriota Akathiotou a dat semne de oboseală în acest ultim meci, Bulj mutând şi cu Keys sau Fleşer la coordonare, fără – însă – a reuşi să apropie periculos Aradul de trupa gazdă. Mai mult, elevele lui Zoran Mikes şi-au continuat jocul bun, reuşind să bage mingea în coş aproape la fiecare atac, iar diferenţa de puncte creştea constant. La pauza mare conturile erau deja ca și încheiate: 45-27. Scenariul s-a păstrat şi în partea a doua, cu toate că ambele sferturi au fost echilibrate, iar cel trei chiar a fost câştigat de arădence, la limită: 14-16. Sepsi nu a mai forţat însă în ultimele minute, Mikes permiţându-şi chiar luxul de a rula tot lotul. Toate cele 12 jucătoare trecute pe foaie au simțit de pe parchet savoarea unui titlu așteptat, dar muncit. Şi dincolo, Bulj a folosit 11 jucătoare, tinerele Vaţi şi Rotariu bifând şi ele câte un minut. După 30 de minute era 59-43, cu o uşoară revenire a Aradului, stopată însă apoi de o echipă gazdă ce nu a lăsat nimic la voia întâmplării.

Procentajele la aruncări, net în favoarea gazdelor

Deşi peste 2000 de suporteri alături, aceștia nu au putut oferi atmosfera de la Arad, dar, pe undeva, era și normal atâta timp cât aceștia s-au obişnuit deja cu trofeele, iar victoria clară nu a mai necesitat o presiune în plus pe arădence. Deşi a recuperat mai mult, raport de 31-41, Aradul a fost net inferioară la procentajul aruncărilor de două puncte (57-40%) şi mai ales de trei puncte (45-10%, doar Keys reuşind două triple).

Și „argintul” e prețios, dar ștacheta trebuie să rămână ridicată

„Titlul 10” a rămas un vis frumos pentru FCC Baschet UAV Arad. Miracolele nu cad nici ele din cer, ci trebuie, oarecum, provocate, iar astăzi nu a fost cazul. Totuși, galben-albastrele” au marele merit că au împins finala în meciul 5, le-au dat ceva insomnii „alb-verzilor”, doar că la final diferența de buget și, implicit, de calitate și experiență la nivelul lotului, și-a spus – în cele din urmă – cuvântul. Alegându-se cu medaliile de argint, Aradul face un pas important în faţă, după ce anii trecuţi s-a mulţumit cu „bronzul”. Odată ridicată ştacheta, FCC UAV ar trebui să-şi propună măcar un trofeu începând din sezonul ce vine, mai ales că revenirea în cupele europene bate şi ea la uşă. Pentru asta e nevoie de fonduri și mai multe, dar și inspirație la achizițiile ce să se lipească de „nucleul” ce a scos cea mai bună performanță a baschetului feminin arădean de 8 ani încoace. O discuție se poartă și în jurul antrenorului Bogdan Bulj, care era obișnuit să plece de la Arad la finalul sezoanelor, dar poate strategia se schimbă și în ceea ce-l privește pe sârb. Până una alta, gruparea arădeană rămâne cu satisfacția că a umplut, după foarte mult timp, Polivalenta arădeană pentru o finală națională, ocazie cu care a și învins-o de două ori pe sextupla campioană a României, pe care, de altfel, nu o mai învinsese din decembrie 2015.

Formaţii:

Sepsi: Jones 23 (3×3), Ghizilă 14 (3×3), Fraser 14, Wallace 9 (1×3), Podar 7 (1×3), Pasic 5 (1×3), Cătinean 4, Croitoru 2, Raber, Pop, Nemeş, Botoş. Antrenor: Zoran Mikes.

Arad: Keys 21 (2×3), Vitulova 14, Vaida 9, Akathiotou 4, Manea 4, Sutherland 4, Mîrne Nagy 2, Ghiţă 2, Fleşer, Vaţi, Rotariu, Hadzovic. Antrenor: Bogdan Bulj.

Arbitri: Marius Ciulin, Alexandru Olaru, Ciprian Stoica. Observator: Alina Moanţă.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button