Cum explică Poenaru regresul utiștilor din lotul de anul trecut? „Este și o problemă legată de mentalitate, simt presiunea când îi obligi să facă performanță”
Ilie Poenaru susține că are lucrurile sub control în vestiarul UTA-ei și că știe ce are de făcut pentru a depăși mini-criza de joc și rezultate. Chiar antrenorul arădenilor recunoaște că echipa sa are probleme de exprimare în teren și chiar e pus pe gânduri din această cauză.
„În momentul în care luăm goluri pe erori, moralul echipei cade”
În mare parte, Ilie Poenaru crede că eliminarea greșelior de pe faza defensivă, ce aduc goluri în contul adversarilor, ar rezolva multe dintre problemele „roș-albilor”. „Mai îngrijorat sunt de cum joacă echipa și nu de situația clasament.Poziția din clasamentul este relativă, de la o etapă la alta se schimbă, după un meci câștigat urci două-trei locuri, după o înfrângere cobori două-trei locuri, dar contează jocul. Și, bineînțeles, mai contează și atitudinea pe care trebuie să o avem în jocuri, în contextul în care urmează un program destul de greu, întâlnim – totuși – cele mai puternice cluburi din România, obișnuite cu participările din cupele europene, chiar dacă – poate – nu o arată în acest moment. Trebuie să o luăm meci cu meci, noi trebuie să ne uităm în curtea noastră și în primul rând, trebuie să facem noi ceva pentru a juca de la egal la egal cu CFR-ul, de exemplu. E esențial să nu mai facem greșelile din meciurile trecute, pentru că despre asta este vorba. În momentul în care luăm goluri pe erori, moralul echipei cade. Când vom reuși să fim mai echilibrați, eu cred că vom arăta altfel din toate punctele de vedere, căci fizic, de exemplu, am fost de la egal la egal cu Farul, în contextul în care noi veneam după o deplasare foarte lungă de la Suceava, iar ei nu au jucat în Cupă. Am spus că eu nu o să caut niciodată alibiuri, indiferent de situație, indiferent de ce se întâmplă, dar trebuie să fim realiști, căci altfel nu putem progresa. Prin urmare, meciurile trebuie abordate altfel din toate punctele de vedere, fizic, mental, atitudine, plăcere, entuziasm, pentru că până la urmă e un sport și este dorința ta de a-i demonstra celui împotriva căruia joci unul că poți fi mai bun decât el”, consideră antrenorul arădenilor.
„E greu să găsești jucători care să performeze un an sau doi la rând”
Există și o discuție legată de jucătorii care au jucat la UTA și anul trecut, iar acum par în regres, cu excepția lui Alexandru Benga. Iar Ilie Poenaru are explicația sa pentru acest lucru, care ar putea să nu le convină celor vizați. Cu atât mai mult cu cât Vukcevic e internațional muntenegrean, Erico a jucat în cupele europene cu trei echipe sau Batha a câștigat campionatul în Albania. „Mai este și o problemă de mentalitate și sunt sigur că despre asta este vorba. În campionatul trecut, nu a fost un obiectiv foarte îndrăzneț, ci doar rămânerea în prima ligă. Poate au avut o anumită relaxare, iar în momentul în care vii și spui că vrei să faci performanță și că îi obligi pe acești jucători să facă performanță e posibil să pui presiuni. Poate că sunt jucători care nu au jucat la un nivel înalt, poate că sunt jucători care niciodată nu au jucat sau nu li s-au impus să câștige trofee, cu toate că – poate – ei și-au dorit-o. Dar poate că au fost la cluburi la care nu li s-a cerut acest lucru și aici e posibil ca din punct de vedere mental și al presiunii create să aibă un regres. Dar eu mă întorc și spun, Benga în acest moment este un jucător constant, spre foarte bine, care joacă aproape perfect. În acest moment, Vukcevic, din agresivitatea, dorința și nebunia lui în anumite momente, greșea destul de mult în campionatul trecut. Acum, din punct de vedere al poziționării și al fazei defensive este mult mai echilibrat în acest moment și-și face treaba destul de bine. Batha, prin stilul lui și maniera lui de joc, este un jucător foarte agresiv. Asta e și nația sa, este un jucător care suferă foarte mult, care își dorește, dar în același timp greșește destul de mult. Dar la el e vorba despre echilibru. Chiar dacă are o vârstă, el încă n-are acel echilibru, acea maturitate. Dar, eu mai zic și altceva, e foarte greu să găsești în campionatul nostru un jucător care să aibă o constanță un an sau doi ani la rând și să performeze în continuu. Adică e greu cu acești jucători. Dar eu zic că-și vor reveni, dar numai prin prin rezultate, prin încrederea pe care trebuie să o aibă ei în ei, dar și prin rezultatele echipei. Numai așa își pot reveni”, mai consideră Poenaru.
Ubbink? „I-am spus că va avea libertate pe faza ofensivă, nu știu ce a înțeles din discuțiile cu mine”
O discuție aparte se poate deschide și în cazul lui Desley Ubbink, care e și el o umbră a jucătorului din sezonul trecut. „Eu i-am dat lui Desley încredere de la bun început, nu am mai vrut să aduc un al doilea număr 10, pentru că mă bazam foarte mult pe el. Nu știu ce a înțeles din discuțiile pe care le am permanent cu el și cu toți restul, individual. Discut săptămânal cu majoritatea dintre ei, îi întreb cum se simt, vorbim despre situația lor familială, până la chestii tehnico-tactice. La mine în birou discutăm la tablă, pe video și le arăt pe televizor ceea ce îmi doresc, ceea ce vreau, libertatea pe care le-o dau și încrederea pe care o au din patrea mea. Iar Ubbink cred că a fost primul jucător cu care am vorbiși l-am întrebat: <<Unde te simți cel mai bine? Unde crezi tu că dai randamentul cel mai bun? În 433, în 423?>>. Și mi-a spus număr 10 și i-am spus că număr 10 va juca și va avea libertate, cu anumite sarcini și pe faza defensivă. Nu suntem Barcelona ca să joace toți după noi și să se apere, așa că aveam nevoie de el și pe faza de non-posesie, însă din punct de vedere ofensiv i-am spus că are libertatea de care are el nevoie. Poate să spună că i-au fost aduse prea puține mingi acolo, în zona în care el trebuie să se miște, dar și atunci când acele mingii vin către tine sau le ai tu, trebuie să rezolvi niște situații, niște probleme pentru că ți-am oferit încrederea asta. Iar în startul de campionat, indiferent de cum a fost starea lui sau cum a jucat, el a continuat să fie pe teren, după care e normal, eu ca antrenor sunt interesat și de rezultate și trebuia să fac orice pentru asta”, a mai explicat Poenaru.
În fine, legat de faptul că randamentul jucătorilor care au jucat număr 10 în acest sezon a fost scăzut, Ilie Poenaru a dat de înțeles că împotriva CFR-ului ar putea schimba sistemul de joc, cel mai probababil în 433.
Putini spre deloc vezi jucători UTA, cu zâmbetul sacrificiului pe buze. Așteaptă și la scor defavorabil, nici ei nu știu ce. Mobilitatea de început e aruncata pe apa Mureșului. Poenaru zice ca scade moralul la greșeli. Pai greșeli vor fi mereu. Noi nu am vrut sa acreditatam ideea ca multe puncte au intrat conjunctural. Mai credem în virtuțile unora. Nu ne place non combatul începind chiar cu repriza prima. Ce sa privim sau mai ales sa credem când patru jucători de la UTA, împreună nu au determinarea, prospețimea unui SERONI.? În orice caz, cu vreo doua excepții, observatori neutri, tind sa creadă ca suntem martorii uneia dintre cele mai slabe campanii de transferuri. Și încă mai e loc sa fie contrazisi. BAFTA.!!
Pai , cum să-l explice? Cam așa: drumuri lungi și obositoare, meci în fiecare săptămână, unii au rău de avion, alții de autocar, spectatori mulți și gălăgioși și nu se mai aud prețioasele indicații de pe margine, e nevoie de mai mult timp pt crearea unei echipe omogene, teren prea bun sau prea rău, prea lat sau prea îngust, iar în meciul de la Ovidiu briza Marii Negre.
Poenaru, Keseru, Ademi, Dobrescu, Steau, Matei, bagajele pregatite de maine,dupa meciul cu CFR pentru drumul doar dus la meciul cu FCSB.
nu se pune problema de performanta ,sa fim realisti..ca joc am fost in ultimele etape sub chindia sau mioveni-ocupantele ultimelor 2 locuri..oricum,daca mai da mult vina pe jucatori,domnul poenaru va fi debarcat pana la urma de catre acestia..inainte de a vorbi despre regresul lor,mai bine i-ar antrena ca sa fie macar la nivelul de pregatire fizica de pe vremea mult hulitului BALINT..
Scuze, scuze, scuze……motive , motive, motive, motive ….dar Poe a declarat la începutul campionatului ca este mulțumit de lot …..și este datoria lui și numai a lui ….sa facă echipa sa joace și sa aibă rezultate pozitive !!!!
D-le antrenor,devi tot mai penibil,cred ca nici tu nu mai crezi ce spui,noi nici atat.Ai vazut ca motivele aduse pana acuma de tine au fost puerile,ai inceput cu jucatorii.Dar totusi care este rolul antrenorilor intr-o echipa?Acuma spui Ca jucatori nu au mentalitate,noi vedem ca nici conditie fizica nu e,dorinta o vedeti doar voi,de tactica nu mai vorbim ,ca noi suporterii nu intelegem nimic,cred ca jucatorii nici stato.Deci care e rolul vostru ,al antrenorilor,ce ati facut cum trebuie facut?Daca lasi la o parte aburelile,nu ai ce raspuns sa imi dai !
Nici lotul nu este bun, dar tu Poenarule ne-ai dezamăgit pe toți și deja am impresia că ne iei la mișto!
Cred că aducerea lui Keseru are o parte din vina jucători nu joaca nimic el are 13000 pe luna și freacă banca de rezerva, și ceilalți la un sfert din salariul lui nu au chef sa se rupă. Cine dintre noi am fi de acord sa jucam bine când cineva câștiga de trei ori mai mult și nici nu joaca. Eu cred ca asta e problema.
Corect ! A spart vestiarul in bucățele. UTA joacă bătrânește, lent, previzibil. Nu au viteză, executii, dribling deloc. Frânează jocul când echipa edversă e in dificultate in apărare. Ei atunci dau pasă inapoi. Le e frică de dueluri 1 la 1. Nu trec de niciun fundas.
Peterscu a zis că UTA are avantaj că e odihnită. A mai fost de multe ori mai odihnită decât adversarii si tot ca melcii au jucat. Ei totdeauna primesc primii gol si după aia alergă ca disperatii după egalare care nu mai vine. Joc de ăsta ne-ai propus până acum, d le Poenaru. Oare cât mai rezistăm. Tineretul lui Sandu Gaica si Adi Ungur a dat de pământ cu CFR- ul 8-1. Tu, antrenor de paie îți dai seama ce e aici? UTA e lider solitar cu 3 puncte avans fără infrângere. Mai du-te la tineret să vezi ce fac antrenorii de acolo de îi bat pe toți.
Dacă pierzi si azi ar fi cazul să spui pas si acasă… până nu ne bagi de tot in prăpastie.
” Simt presiune când îi obligi să facă performanță ” adică ca și tot românul. Nu le place să muncească pentru salar