Fotbal juniori

Cu ce ochi au văzut Pancu și Stepinski jocul și gazonul de la Arad? „Bucuros pentru băieți, terenul ne-a ajutat” v.s. „Îngrozitor, astăzi am învățat”





La a treia încercare, România Under 20 a obținut un succes pe stadionul „Francisc Neuman” din Arad. „Tricolorii” s-au impus cu 2-0 în fața Poloniei, după reușitele semnate I. Stoica (16) și G. Buta (56), ocazie cu care Daniel Pancu și-a trecut prima victorie din postura de selecționer.

Pancu: „În primăvară vrem să continuăm procesul de creștere, ar fi foarte bine ca jucătorii să joace la echipele de club”

La final, fostul antrenor al Rapidului a susținut că nu s-a gândit deloc la rezultat, cu toate că a mutat tactic pentru a contracara jocul adversarului, mai ales după ce echipa sa avut 1-0 pe tabela de marcaj. „Prima victorie, îmi felicit jucătorii, sunt bucuros pentru ei. Dacă mă întrebați strict pe mine, nu am urmărit nicio secundă rezultatele, urmăresc doar evoluția, atât individuală, cât și colectivă a echipei, a jucătorilor selecționați, au fost 12 jucători noi. Nu știu, poate dumneavoastră vorbiți despre rezultate și în România se vorbește mult despre rezultate, nu uitați că întâi selecționează Emil Săndoi, urmează Alexandru Pelici, după aia Daniel Pancu. Nu uitați de echipele de la care provin unii dintre jucători, echipe codașe din Liga a 2-a. Nu uitați de nivelul la care jucăm, adversarii pe care îi întâlnim, ritmul și intensitatea, deci pot să mă declar mulțumit. Am schimbat sistemul din minutul 10 pentru că ne puneau probleme, a intrat Ciuciulete între fundașii centrali. Ne puneau foarte mari probleme în zonă laterală, în special cu numărul 8 (n.a. Kelechukwu Ibe-Torti) care împingea foarte mult. Noi jucam în 4 apărători, cu Borza care, atacând de multe ori în partea noastră stângă sau ieșind în întâmpinare,  îl obliga pe Mitran să vină până la axul terenului, iar din zona aia au plecat câteva acțiuni periculoase ale Poloniei. Știam de el pentru că l-am analizat, e un jucător foarte bun pe partea ofensivă, pe defensiv cu probleme și Rareș Pop s-a descurcat foarte bine împotriva lui”, a spus Pancu la finalul disputei cu polonezii.

Selecționerul României U20 a spus și de unde pornesc satisfacțiile sale legate de ultimele partide de la Arad.  „Sunt mulțumit în mare măsură. În comparație cu acțiunea trecută, am făcut foarte mulți pași înainte, sunt foarte multe aspecte pozitive, legate și de organizarea defensivă și interpretarea fazelor, a acțiunilor de atac. Dacă în Cehia am marcat un gol și am mai avut o jumătate de ocazie, cu Germania ne-am creat o singură ocazie imensă, dar nemții au avut vreo 10 situații de gol, din care 5 le-a salvat Borbei, iar 5 s-au dus pe lângă, acum lucrurile au stat mult mai bine. Italia a avut două ocazii foarte mari din greșeli individuale, de altfel primul gol l-a înscris pe o interpretare eronată a unui principiu simplu de joc, într-o zonă de risc, unde un fundaș a făcut o preluare cu talpa. În fine, azi, Polonia doar pe final ne-a făcut să tremurăm puțin, iar astea sunt aspecte mai mult decât pozitive. Într-adevăr, mai trebuie să recunoaștem că Polonia avea doar 7 jucători care mai fuseseră la acțiunile trecute, iar restul erau și la ei fotbaliști noi, cum și la noi au fost 12. În primăvară vrem să continuăm procesul de creștere, ar fi foarte bine ca jucătorii să joace la echipele de club. Mai am doar două jocuri la la această echipă națională, sper să le terminăm cu bine. Nu neapărat din punct de vedere al rezultatelor, ci evoluția jucătorilor să fie una mai bună în primăvară și unul-doi dintre ei dacă se vor regăsi la Euro misiunea mea aș putea să o consider una de succes”, a adăugat Daniel Pancu, cel care își va mai conduce de pe margine elevii în deplasările din Portugalia și Norvegia.

Spre deosebire de omologul său de pe banca Poloniei, Pancu nu a acuzat starea proastă a gazonului de la Arad. „Terenul ne-a ajutat și cu Italia și astăzi, pentru că în momentul în care te organizezi defensiv este foarte greu pentru adversar. Ne-a plăcut tuturor la Arad, un oraș extraordinar, eu îl știam demult, din copilărie. Publicul iubește foarte mult fotbalul, jucătorii s-au simtit foarte bine, conditiile de cazare au fost foarte bune, George Țucudean (n.a. patronul Hotelului Aniroc, unde au fost cazați „tricolorii” în ultima săptămână) s-a comportat extraordinar cu noi”, a mai punctat selecționerul României U20.

Stepinski: „Avem o vorbă în Polonia, ori câștigăm, ori învățăm. Astăzi am învățat”

Ca și italianul Carmine Nunziata, selecționerul Poloniei a susținut că echipa sa s-a simțit bine la Arad, dar cu o mare bilă neagră pentru gazonul de pe „Francisc Neuman”. „Mulțumim pentru această ocazie de a juca în România, mulțumim pentru ospitalitate, de la federația română, până la condițiile de la hotel, totul a fost foarte drăguț și sperăm să vi le întorcem anul viitor când vă așteptăm la un amical în Polonia. Astăzi am pierdut cu 2-0, dar gazonul a fost îngrozitor. Știam că starea lui va fi cheia acestui joc și echipa care se va concentra și se va adapta mai bine, va câștiga acest meci, pentru că a fost greu să faci atac pozițional. În prima repriză, românii au marcat primii, apoi s-au apărat, ne-au așteptat și ne-au forțat să ieșim la joc, dar pe direcția noastră de atac terenul nu era așa bun. Gazonul prost ne-a încetinit jocul, nu am putut fi creativi, așă că nu am reușit mare lucru până la pauză. În repriza a doua, am făcut o nouă greșeală și am fost taxați, scorul s-a făcut 2-0 și românii au trecut la un sistem cu 5 fundași, ceea ce a făcut foarte dificilă misiunea noastră de a marca. Am știut de starea terenului de când am vizionat partida României cu Italia, știam că vom avea un meci greu, am fost pregătiți mental, dar nu este un fotbal pe care noi vrem să-l jucăm cu această selecționată. Le-am spus jucătorilor mei înainte de meci că trebuie să fim pregătiți pentru o Românie foarte nerăbdătoare, optimistă și muncitoare. Am văzut că ați pierdut două partide la rând, ultima cu Italia, au venit jucători noi, focusați și motivați care se vor lupta, care vor alerga. Chiar dacă nu practică un fotbal frumos, știam că românii vor fi foarte incomozi pe teren. Ar fi trebuit să fim pregătiți și concentrați, să ne facem jocul nostru, dar din cauza gazonului și a altor factori nu am reușit și am intrat în jocul românilor. După 1-0, echipa mea a reacționat bine, am căutat golul, nu ne-am apărat, am încercat să jucăm fotbal, dar trebuie să fim cinstiți, la partea de construcție, la eficacitatea în ultimul sfert am stat cam rău. Asta a fost, avem o vorbă în Polonia, ori câștigăm, ori învățăm. Astăzi am învățat”, a spus Milosz Stepinski.

Aelecționerul Poloniei a recunoscut că a deplasat la Arad o echipă secundă la categoria de vârstă U20. „Spre deosebire de România care va fi gazdă la Euro 2023, Germania și Portugalia care sunt calificate la turneul final, care au jucători la U21 născuți în 2000 și 2001 și cei mai buni din 2002 și 2003 joacă aici, în Polonia, la U21 joacă copii născuți în 2002 și 2003 și o fac acum în Turcia. Cum ar veni, noi am venit cu echipa a doua, suntem singurii care nu ne-am calificat la Euro, așa că suntem în faza de a căuta, de a selecta și a da șanse unor jucători care să poată juca la U21. Prin urmare, astăzi am avut 10 modificări, pentru ca antrenorul nostru de la U21 să aibă material de vizualizat, așa că este greu pentru tinerii noștri jucători să concureze cu Germania sau România. Sunt jucători care nu au mai jucat un meci din septembrie sau din iunie, deci pe moment nu pot fi de folos. Așa că e greu să construiești o echipă națională, pentru că e greu să ai omogenitate când majoritatea joacă regulat la tineret, iar alții nu”, a adăugat Stepinski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button