Campionatul Mondial Qatar 2022

Reflectoarele pe iranieni în Qatar: Nu au cântat imnul în semn de protest pentru regimul politic și au făcut 6 schimbări cu Anglia!





Reprezentativele Angliei și Iranului s-au întâlnit în primul meci al grupei B de la Campionatul Mondial din Qatar. Britanicii s-au impus fără drept de apel, scor 6-2, dar reflectoarele au fost puse pe naționala lui Carlos Queiroz.

În momentul intonării imnului, iranienii au stat aliniați, așa cum se procedează, dar nu au cântat deloc. Tăcerea lor este modul de a protesta față de represiunile din țara natală. La scurt timp, jurnalistul Borzou Daragahi a oferit o primă reacție după gestul fotbaliștilor din Iran. „Băieții ăștia riscă enorm! Regimul a emis mandate de arestare pe numele legendelor din fotbal care au vorbit împotriva lui și a încarcerat mai multe actrițe doar pentru că au apărut fără hijab în public. Cum vor fi ei tratați la întoarcerea în țară, pe aeroportul din Teheran?”, a fost mesajul lui Daragahi.

Suporterii iranieni care au asistat la partida cu Anglia au susținut demersul fotbaliștilor care le reprezintă țara în Qatar și, în plus, au huiduit fără remușcări imnul de stat. Mulți dintre ei au avut pancarte cu mesajul ”Femeie, viață, libertate”.

Totul a pornit de la decesul Mashei Amini, o tânără de 22 de ani care a murit după ce a fost arestată pentru că a refuzat să poarte hijabul corect. Au urmat proteste, oprite cu aceeași brutalitate de autorități. ”Nu cântați imnul în semn de protest, nu vă bucurați la goluri, ca să se vadă că sunteți alături de popor”, le-au cerut activiștii din Iran fotbaliștilor, care au respectat cel puțin prima parte a solicitării.

Iranul a făcut, în premieră în fotbal, 6 schimbări cu Anglia

Partida dintre Anglia și Iran a început cu un incident grav, petrecut în careul asiaticilor. Portarul Ali Beiranvand s-a ciocnit frontal cu un coechipier, lovindu-se serios la cap. Deși vizibil comoționat, goalkeeper-ul a continuat pe teren până în minutul 20, când a fost înlocuit cu Hossein Hosseini. A fost prima schimbare efectuată de selecționerul Carlos Queiroz, apoi au mai urmat alte cinci! La pauză, Ezatolahi, Gholizadeh și Kanaani le-au luat locul lui Karimi, Jahanbakhsh, respectiv Cheshmi, în minutul 63 Mohammadi a fost schimbat cu Torabi, iar cu 13 minute înainte de final Azmoun l-a înlocuit pe Noorollahi.

În premieră, la Cupa Mondială din Qatar, echipele pot face șase schimbări, în cazuri speciale. Mai exact, dacă un jucător este nevoit să părăsească terenul din cauza unei lovituri la cap, cum a fost situația portarului Beiranvand, formația respectivă primește o înlocuire „extra”.

Rezultatele de luni de la CM din Qatar:

Grupa B

Anglia – Iran 6-2

Bellingham 35, Saka 43, 62, Sterling 45+1, Rashford 71, Grealish 90 / Taremi 65, 90+15

SUA – Ţara Galilor  1-1

Weah 36 / Bale 82 – penalty

Clasament

Grupa A

Senegal – Țările de Jos 0-2

/ Gakpo 84, de Roon 90+4

Grupa A: Qatar – Ecuador 0-2

/ Valencia 16 – penalty, 31

Clasament

Marţi 22 noiembrie

Argentina – Arabia Saudită (Lusail Stadium – Al Daayen, 12:00), Grupa C

Danemarca – Tunisia (Education City Stadium – Doha, 15:00), Grupa D

Mexic – Polonia (Stadium 974 – Doha, 18:00), Grupa C

Franţa – Australia (Al Janoub Stadium – Al Wakrah, 21:00), Grupa D

 

 

 

 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button