Arhivă articole

De la Lipova, la „Hagi” și apoi la echipa națională, Gabriel Buta vrea să joace constant în Liga 1: „Poate la UTA, cine știe…”


Pe lângă utistul Rareș Pop, în naționala Under 20 a României mai evoluează un fotbalist care a jucat la nivel de club în județul Arad. Este vorba despre fundașul Gabriel Buta, împrumutat în acest moment de Farul Constanța la Unirea Dej, în Liga a II-a. Născut la Bicaci, în județul Bihor și crescut de Liberty Salonta, Buta a jucat timp șase luni la Şoimii Lipova, în turul sezonului 2018-2019, iar mai apoi a ajuns la Viitorul (actuala Farul). Cote la Cupa Mondială FIFA

Lipovanii nu au încasat nimic în schimbul său, însă păstrează un procent de 35% din drepturile sale federative.

„Ne bucurăm că a venit în sfârșt și victoria, am meritat-o”

În această seară, contra Poloniei, apărătorul a intrat pe teren la pauză și a reușit să înscrie golul de 2-0 după o minge venită chiar de la Rareș Pop. „Ne bucurăm că am câștigat, am așteptat această victorie de la început. Am avut cinci meciuri fără victorie și ne bucurăm că a venit în sfârșit, acum, la final de an. Nu putem spune că Polonia a fost un adversar accesibil, toți sunt dificili, dar cred că noi am făcut un joc foarte bun și am meritat victoria. Am făcut un joc mai bun decât în celelalte meciuri, ne-am impus și primim așa, un imbold, să mergem fiecare la echipa de club, să ne pregătim mai bine și să revenim cu forțe proaspete de la anul” , a declarat Buta.

„Ne-am făcut jocul indiferent de starea terenului”

Ambele reuşite ale „tricolorilor” au venit în urma unor faze fixe, primul după un corner, iar cel de-al doilea după o lovitură liberă. „Bineînțeles, am exersat tot ce se putea, nu fazele fixe în mod special, dar și acestea au fost foarte importante la antrenament”, a adăugat fotbalistul de 20 de ani, care a comentat și așezarea cu cinci fundași a României: „Nu cred că Mister s-a gândit la protejarea avantajului, dar cred că voia să stăm mai bine în centru, după părerea mea”.

Suprafața de joc a Arenei „Francisc Neuman” nu a arătat deloc bine astăzi, după câteva zile ploioase în Arad. „Într-adevăr, în repriza a doua s-a simțit puțin terenul mai prost, dar noi ne-am făcut jocul indiferent de suprafață și eu cred că am făcut-o destul de bine. După cum s-a văzut și în prima repriză, colegul nostru, Andronache, a avut o accidentare cel mai probabil din cauza terenului, dar nu cred că s-a menajat cineva după aceea” , mai afirmă fotbalistul bihorean.

Nu a uitat de unde a plecat: „Lipova – o perioadă esențială pentru mine, orașul chiar merită stadionul nou”

Buta a vorbit despre revenirea în județul Arad, dar și despre perioada petrecută la Lipova, unde încă joacă fratele său Raul, portar în vârstă de 19 ani. „A fost destul de bine în acest cantonament, m-am simțit ca acasă pot să spun și sper să am cât mai multe ocazii să ajung prin apropiere. Poate la UTA, cine știe. Sper să mă întorc în Liga 1, îl aștept și pe Raul acolo. Consider că perioada petrecută la Lipova a fost una esențială, deoarece am făcut pasul la seniori, m-am obișnuit și de acolo a început totul. Nu am prins stadionul nou atunci, la Lipova, dar l-am prins acum, la antrenament, este foarte frumos. Șoimii Lipova are echipă bună, un orașul  frumos și chiar merita un astfel de stadion”, mai afirmă tânărul fundaș.

Ce i-a spus Gică Hagi la plecarea la Unirea Dej?

În acest moment, fundașul evoluează în liga secundă, la Unirea Dej, unde a fost împrumutat de Farul Constanța. Formația clujeană se află pe locul 6 după primele 14 etape ale sezonului regulat. „Domnul Hagi mi-a transmis că trebuie să mă pregătesc, să fiu serios, să joc cât mai multe meciuri și să o fac cât mai bine, că de la anul să mă întorc în forță în Liga 1. Noi sperăm că Unirea Dej va intra în play-off și de acolo vom vedea ce se întâmplă”, a încheiat Gabi Buta.

Pancu: „Gabi – un băiat de caracter, de nota 10, mă bucur pentru el”

Despre autorul golului doi al României în succesul cu Polonia a vorbit și selecționerul României. „Cred că e bucuros, iar Gabi e un băiat de caracter, de nota 10. E un jucător crescut la academia lui Gică, care are calitatea de a ieși foarte bine din apărare și de a rupe liniile de presiune, cu schimbare de direcție și dându-ne posibilitatea să accelerăm în partea opusă. S-a comportat exemplar, mai ales că nu a jucat deloc cu Italia, iar azi a intrat la pauză. E absolut meritat și golul și mă bucur pentru el. Știam că e din Oradea, i-am cunoscut părinții la acțiunea trecută și mă bucur foarte mult pentru el”, a subliniat Daniel Pancu.

Galerie FOTO de la meciul România U20 – Polonia 2-0, semnată Claudia Carp

4
0


2 thoughts on “De la Lipova, la „Hagi” și apoi la echipa națională, Gabriel Buta vrea să joace constant în Liga 1: „Poate la UTA, cine știe…”

  1. Chiar am avea nevoie la UTA de un fundas bun, mai ales unul tanar, U20 si de mare perspectiva !

    8

    0
  2. Gabriel Buta,Matei Ilie (capitan cu Italia),Abel Popa(Lipova) sunt fundasi centrali foarte buni si tineri! Dar ma gandesc si la portarul Borbei ca este bun la UTA!

    3

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.