Stranieri aradeni

Hațegan a susținut primele teste fizice după infarct: „Nu mă mai întorc de dragul de a fi pe teren, ci doar dacă pot să arbitrez la cel mai înalt nivel!”





Ovidiu Hațegan a făcut un prim pas important spre revenirea pe gazon. După ce a suferit în luna martie a lui 2022 un infarct miocardic, arbitrul arădean în vârstă de 42 de an, a luat parte la testele fizice organizate de către Federația Română de Fotbal la Buftea. Din vara anului trecut, Hațegan activat doar ca arbitru în camera VAR, primul său meci fiind chiar cel de la Arad, din Supercupa României, CFR Cluj – Sepsi Sfântu Gheorghe 1-2.

Acum „fluierașul” din orașul nostru nu ascunde faptul că vrea să revină pe gazon, dar a și precizat că totul va depinde de alte teste medicale, pe care le va susține în luna martie. Până una alta, a trăit emoțiile susținerii primei serii de teste a Comisiei Centrale a Arbitrilor, în vederea reluării Superligii, în weekendul 20-22 ianuarie. Totodată,  CCA l-a validat pe lista cu cei 11 arbitri trimisă la FIFA.

Provocat de ziariștii din capitală, Hațegan a dat un amplu interviu, pe care vi-l redăm mai jos în întregime:

„O perioadă altfel, cum n-am avut toată viața”

– Ovidiu, care este dorința ta pentru noul an?

– Nu-i foarte greu de ghicit după ce am trecut prin ce am trecut. Îmi doresc să fiu sănătos, ăsta-i scopul principal și vreau să mă bucur de fiecare moment pe care pe care îl trăiesc.

– Cum a fost perioada asta pentru tine?

– A fost o perioadă altfel, pentru că am avut vacanță cum n-am avut toată viața. Forțată, într-adevăr, dar mi-a prins bine. Am stat mai mult cu familia, m-am bucurat de alte lucruri pe care le-am pierdut în acești ani în care am călătorit foarte mult și am avut extrem de multe satisfacții ca și arbitru. Dar, întotdeauna există un preț pe care trebuie să îl plătim și, din păcate, am stat destul de puțin cu cei din jurul meu, cu cei dragi.

„Testele medicale sunt chiar peste așteptările mele și ale medicilor, mi-am luat ghetele cu care am arbitrat după 9 luni”

– Acum ești bine, cum stai cu testele?

– În momentul de față sunt foarte bine, testele medicale sunt chiar peste așteptările mele și ale medicilor. Dar, o iau încetișor, de asta am și venit astăzi, am dat doar o parte din teste, am vrut din nou să fiu alături de colegi. Am avut un sentiment extrem de plăcut chiar de dimineață, înainte să vin. Mi-am luat ghetele pe care nu le-am mai încălțat de 9 luni și ceva sau 10 luni, aproape de când am avut ultimul meci…atunci a fost ultima dată când am luat ghetele.

– Ai avut emoții?

– Niște trăiri intense și, la fel, când am luat și maioul cu numărul…M-am bucurat sincer, nu au fost neapărat trăiri sau emoții extraordinare, dar a fost o bucurie pentru că apreciem sau apreciez altfel lucrurile în momentul de față.

– Îți alină dorul altfel faptul că ești arbitru VAR? 

– Este mult mai ușor să trec peste anumite lucruri pe care pe care le-am trăit.

Decizia finală, în luna martie? „În mod normal ar trebui să arbitrez în acest sezon”

– Ai avut emoții că nu vei mai arbitra vreodată?

– Nu, din prima zi în care am ieșit din sala de operație mi-am setat anumite lucruri, unul dintre ele este ca să mă bucur de fiecare moment al vieții mele. N-am nicio teamă, indiferent ce se întâmplă, pentru că din acest moment fiecare zi e un bonus pentru mine, iar gândul și dorința mea este să mă reîntorc pe teren. Asta o să vedem dacă se va mai realiza sau nu, deocamdată, testele fizice sunt în grafic. De asemenea, testele medicale sunt foarte bune, o să văd în momentul când o să reîncep meciurile, cum o să reziste corpul meu, inima mea și o să văd ce decizie o să iau. Dar, este clar că la începutul lunii martie sau în prima jumătate a lunii martie trebuie să mai fac niște controale medicale amănunțite pe care le fac periodic tot la 3 luni, pe lângă cele normale, care le fac mult mai des.

-Există o speranță ca să revii chiar sezonul ăsta, pe final de campionat?

– În mod normal, da, dacă totul totul merge ok, dar aici Dumnezeu o să hotărască. În plus, decizia finală va fi luată fi după ce o să am toate rezultatele și am spus, nu vreau să mă reîntorc doar de dragul de a mă reîntoarce. Adică nu vreau să revin pe teren și să se spună Hațegan a revenit pe teren, ci dăcă revin vreau să o fac la cel mai înalt nivel. Repet, dacă o să pot, dacă nu pot să fac acest lucru, evident că nu o să mă reîntorc doar de dragul de a mai fi pe teren.

-Ai vreo reținere în momentul în care te antrenezi?

-Nu, absolut deloc, n-am nicio teamă, cum am spus, mental sunt foarte ok. Întotdeauna în cariera mea punctul meu forte a fost acest lucru. Îmi aduc aminte că am făcut saltul din Liga 1, de la un număr relativ mic de spectatori și am ajuns pe stadioane cu 50, 60, 80 de mii de fani. Niciodată nu am avut emoții sau teamă, dimpotrivă, îmi dădea o anumită energie de care mă foloseam și era în favoarea mea. Pornind de aici, totul se transforma pentru o stare extraordinară din punct de vedere mental, dar și fizic.

De ce a făcut infarct la 41 de ani? „Am avut depuneri de colesterol pe artere”

-Ți s-a explicat medical de ce ai avut un infarct la această vârstă?

– Dacă nu aveam viața pe care o aveam și modul echilibrat în care care am trăit, probabil mi se întâmpla cu 10 ani mai repede ceea ce mi s-a întâmplat anul trecut. Fac parte dintr-un grup de oameni cu un grad ridicat de risc de depuneri de colesterol pe artere. Nu am știut, acum este trecut, făceam examene medicale la 6 luni și eu și nu altcineva trebuia să fiu mult mai atent la anumite aspecte. Poate că din cauza ritmului de viață, meciuri, tot, am neglijat anumite lucruri. Am făcut o placă de aterom, așa se numește, mi-a blocat artera coronară dreaptă mai mult de 90 % și am suferit acest infarct. Partea bună este că am fost extrem de atent la ce am simțit și am ajuns foarte repede la spital.

Nu are regrete legate de participarea ratată la Mondialul din Qatar: „M-am uitat cu mare plăcere”

– Cum te-ai uitat la Mondialul din Qatar, ai avut vreun regret?

– M-am uitat cu mare plăcere, nu am avut nici un regret. Poate sună ciudat pentru toată lumea, dar nu, chiar nu am regrete. Dimpotrivă, poate am mai spus sau poate nu, căci am ieșit foarte puțin în media și îmi cer scuze pe această cale, poate că v-ați simțit neglijați. La o săptămână după ce am avut infarctul, mă uitam la meciuri în Champions League, de fapt la meciul pe care trebuia să-l arbitrez în sfertul de finală în Champions League și m-am uitat cu mare plăcere, fără nici un regret la fel și la Mondial. Fotbalul e viața mea, arbitrajul este viața mea, n-aș avea de ce să fiu supărat. Am atins niște performațe la care, la începutul carierei, doar visam la ele. Sunt extrem de bucuros de ceea ce am realizat și vom vedea ce-mi rezervă viitorul.

– Istvan Kovasc a fost doar rezervă la meciurile din Qatar, merita și el să arbitreze la mondiale?

– Cu siguranță, merita. Din păcate, aceasta a fost decizia, nu am apucat să discutăm, pentru că el nu este aici, arbitrează la o altă competiție. Dar, îi transmit felicitări și pe această cale, ceea ce a realizat el și echipa lui e extraordinar pentru arbitrajul românesc și sunt ferm convins că o să vină și meciurile la campionatele mondiale.

„Cu sistemul VAR, o să fie critici din ce în ce mai puține la adresa arbitrilor”

– În perioada asta, te-au sunat oameni de fotbal, care să te întrebe când și dacă vei reveni pe gazon?

-M-a sunat foarte multă lume și chiar vreau să le mulțumesc pe această cale pentru gândurile bune și pentru că grijile tuturor.  Am discutat cu foarte multă lume din fotbal, din afara fenomenului, chiar m-am simțit extrem de bine când am avut și reîntâlniri cu anumiți oameni. La fel, am fost foarte bine primit peste tot, în țară și în străinătate și asta denotă că am făcut și lucruri bune în cariera mea, pe lângă criticile pe care le-am primit și e normal ca acestea să existe în momentul în care greșim. Dar, cu sistemul VAR, aceste critici o să fie din ce în ce mai puține, pentru că el va ajuta foarte mult arbitrajul, dar și fotbalul, în general.  VAR-ul e făcut pentru cei care se uită și cei care joacă. Va fi din ce în ce mai greu de acceptat pentru toată lumea ca o greșeală evidentă să nu fie corectată în urma analizei Video.

– Cum ai caracteriza arbitrajul românesc în momentul de față?

– Se vede foarte bine și cred că sunteți conștienți și dumneavostră. Performanțele pe care le-am realizat în ultimii ani și vorbesc despre ultimii 10 ani cel puțin vorbesc de la sine. Avem echipe de arbitri prezente peste tot. V-am obișnuit cu meciuri în Champions League, la cel mai înalt nivel, „europene”, campionate mondiale, mă refer atât la femei, cât și la băieți și sperăm să păstrăm aceeași linie și în anii care urmează.  Sau, de fapt, să îmbunătățim aceste performanțe și automat nivelul o să crească.  Este extrem de important ca și fotbalul să ne ajute, pentru că sunt discuții pertinente în studiourile de analiză, făcându-se comparații între fotbalul european și cel românesc. Ar trebui să învățăm anumite lucruri și de acolo, să ne inspirăm, pentru că trebuie să ne dorim cu toții ca spectatorii, oamenii care urmăresc meciurile să vadă cât mai mult fotbal de calitate.

 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button