Alte sporturi

Vados IFB Arad – pe locul 2 la jumătatea Superligii de șah, ACB Ineu a câștigat un singur duel din patru!





În perioada 20-30 septembrie se desfășoară la Eforie Nord o nouă ediție a Superligii de șah, competiția de elită a echipelor din șahul românesc. Județul Arad are În premieră două echipe: Vados IFB Finwest Arad (denumirea din acest sezon a echipei) și ACS ACB Ineu. Dacă Vados IFB Finwest e vicecampioana en-titre si campioana din 2021, echipa din Ineu e nou promovată pe prima scenă a șahului românesc astfel că și obiectivele celor două echipe sunt diferite.

Vados IFB Arad se bazează pe un fost campion mondial de juniori

Față de echipa de anul trecut, arădenii au schimbat stranierii astfel că au apărut în echipă Shant Sargsyan, membru in echipa națională a Armeniei și fost campion mondial de juniori (pe care arădenii au putut să-l vadă la lucru în acest an la festivalul de șah arădean) și Balog Imre, marele maestru maghiar fiind binecunoscut iubitorilor șahului arădean, el fiind dublu câștigător la Arad Open. Cum regulamentul competiției prevede posibilitatea de a putea folosi și jucători cu cetățenie română dar pe lista FIDE a altor țări, Vados-ul a reușit să-l aducă la echipă și pe marele maestru Viorel Iordachescu, component al echipei naționale a Moldovei. Pentru masa de juniori, Vados IFB Finwest are în echipă cei mai buni doi juniori arădeni, Filip Magold (14 ani) și Felix Ilinca (13 ani), ambii deja cu titlu de maestru FIDE. Totodată, arădenii i-au mai avut și în acest an în echipă pe fostul campion european Dieter Nisipeanu și pe maestrii internationali David Alexandru și Adrian Petrișor.

Remiză pentru băieții lui Alin Câmpeanu cu liderul CSU ASE București 

Având ca obiectiv o clasare pe podium si o luptă deschisă la titlu cu campioana CSU ASE București, Vados IFB Finwest a pornit tare campionatul cu o victorie categorică 5,5-0,5 la modesta Viitorul Urziceni și 4,5 la 1,5 cu favorita 3 a competiției, Medicina Timișoara (cu victorii spectaculoase ale lui Sargsyan, Iordăchescu și Balog). După încă o victorie 3,5 la 2,5 cu Phoenix Buzău (victorii Balog si Magold), a urmat marele derby cu ASE-ul in runda a IV-a, meci cu rol major în lupta la titlu (anul trecut ASE-ul a suflat titlul echipei arădene în ultima rundă printr-o victorie la limită 3,5 la 2,5). După un meci tensionat în care avantajul a trecut de-o parte și de alta, bucureștenii au trecut în avantaj prin victoria lui Gavrilescu asupra lui Balog intr-o partidă in care maghiarul a avut chiar avantaj dar a ratat. Egalarea a adus-o Viorel Iordăchescu care a câștigat spectaculos cu fostul campion național Mircea Pârligras. Cum celelalte partide s-au terminat remiză, meciul s-a terminat la egalitate 3-3.

La capătul a 4 runde Vados IFB Finwest este pe locul doi, cu 7 puncte din 8 posibile (se punctează cu 2 puncte meciul câștigat si cu un punct meciul egal), în spatele echipei Smart Galați (8 puncte) dar in fața celor de la CSU ASE București (6 puncte).

ACB Ineu a trecut doar de codașa Viitorul Urziceni

Cei de la ACS ACB (foto 3, aliniați la mese în dreapta, în tricouri albe) au reușit în ultima clipă să închege un lot care să le dea speranță la evitarea retrogradării, ei terminând pe locul 4 în Divizia A anul trecut dar primind invitația de a participa la Superligă în urma retragerii altor echipe. Având ca stranieri doi jucători ucraineni cu elo de peste 250, Li Min Peng și Yevgeniy Roshka, dar și pe românii: Balla Tamas (maestru internațional), Andrei-Theodor Dolana, George Ileana, Mihai-Edward Padurariu, Dragoș-Nicolae Dumitrache, Bogdan-Emanuel David, Dorian-Ciprian David și Tudor Drăgoi, ineuanii au pierdut la limită în prima rundă cu 3.5 la 2,5 cu puternica echipă Smart Galați, au câștigat cu 6-0 in fata celor de la Viitorul Urziceni (de departe cea mai slabă echipă din competiție) pentru ca în rundele 3 si 4 să piardă la scor 5,5 la 0,5 cu Medicina Timisoara și cu 5-1 cu Phoenix Buzău.

În total se vor disputa 9 runde, echipa câștigătoare urmând să o aflăm vineri, 29 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button