UTA Arad

”Gyuri Vaczi și moștenirea roș-albă” – un nou volum din biblioteca utiștilor


De astăzi, generațiile de utiști își pot completa biblioteca cu un nou volum ce vorbește despre istoria „Bătrânei Doamne”, despre anii săi de glorie. După poveștile lui Flavius Domide, Zoltan Farmati, Christos Metskas, Gabi Biro, Mircea Axente, Ioan Igna și Gioni Brosovszky, cronicarii Radu Romanescu și Ionel Costin o spun și pe cea a familiei Vaczi, tată și fiu.

”Gyuri Vaczi și moștenirea roș-albă” e cartea lansată în această după-amiază la sala „Astra” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, în prezența a zeci de romantici ai vremurilor de altădată și nu numai. Invitat de onoare a fost Ioan Igna, una dintre figurile marcante ale UTA-ei, cel care a împărțit vestiarul cu marele Iosif Pecsovszky și apoi i-a arbitrat pe Platini, Tigana, Zico, Socrates sau Maradona în marile arene mondiale.

Cel mai emoționat a fost chiar unul dintre eroii cărții lansate azi Gheorghe Vaczi II (66 de ani). Acesta a ajuns la UTA în 1976, sfătuit de tatăl său, marele atacant al anilor ’50. Universitatea Cluj n-a fost de acord să-i dea transferul, însă Vaczi II n-a cedat, așteptând să treacă o perioadă grea, provocată de doi ani de suspendare. A considerat că UTA merită și, în 1978, a ajuns să îmbrace oficial tricoul alb-roșu. E autorul unui gol-bornă în fotbalul românesc, cel cu numărul 25.000 al Diviziei A, într-un meci cu FC Brașov, 1-1. A fost nevoit să părăsească gazonul mult mai devreme decât și-ar fi dorit, din cauza unui accident la a cărei origine a fost Mircea Lucescu, antrenor-jucător la Corvinul Hunedoara, care i-a căzut pe picior în timpul meciului. A devenit antrenor, apoi președinte la UTA și de ani mulți este șeful Old Boys UTA.

Tatăl său, Gheorghe Vaczi I a fost unul dintrei cei mai importanți atacanți de la jumătatea secolului trecut. El a avoluat pentru echipe importante din fotbalul continental al vremii, precum Ferar Cluj, Wacker Viena, Gyori ETO sau CAO Oradea. Bineînțeles, a jucat și pentru UTA (Flamura Roșie, așa cum se numea în acea perioadă gruparea emblemă a Aradului) în sezoanele 1953 și 1954. În 45 de partide a marcat 22 de goluri, cel mai important fiind cel care a decis în prelungiri finala Cupei României din 1953, Flamura Roșie – CCA 1-0.

Cartea ”Gyuri Vaczi și moștenirea roș-albă” costă 50 de lei și poate fi găsită de joi la shoppul fanilor de la arena „Francisc Neuman”.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button