Diverse

Orteze pentru mână: Află totul despre alegerea și purtarea lor

Ortezele pentru mână sunt dispozitive medicale, recomandate ca tratament ortopedic sau operator, pacienților cu luxații, entorse, fracturi sau diferite alte condiții medicale, care afectează articulația radiocarpiană. Acestea au rolul de a stabiliza și imobiliza zona afectată, pentru a preveni mișcările nedorite și a susține vindecarea.

Ortezele pentru mână sunt dispozitive medicale, recomandate ca tratament ortopedic sau operator, pacienților cu luxații, entorse, fracturi sau diferite alte condiții medicale, care afectează articulația radiocarpiană. Acestea au rolul de a stabiliza și imobiliza zona afectată, pentru a preveni mișcările nedorite și a susține vindecarea.

 

Tipuri de orteze pentru mână

Există mai multe tipuri de orteze pentru mână, cu caracteristici specifice, adaptate nevoilor pacienților. Printre cele mai comune se află următoarele:

  • Orteza mobilă pentru încheietura mâinii, ce poate fi utilizată ca tratament ortopedic sau în timpul activităților fizice solicitante pentru articulația radiocarpiană;
  • Orteza fixă pentru încheietura mâinii, cu rol de stabilizare și imobilizare a articulației radiocarpiene, aceasta fiind folosită ca tratament ortopedic, dar și postoperator;
  • Orteza cu suport pentru braț, care susține brațul și împiedică rotația lui externă;
  • Orteza pentru imobilizarea încheieturii mâinii, care asigură o poziție corectă în repaus;
  • Orteza pentru imobilizarea degetelor, ce imobilizează articulația interfalangiană;
  • Orteza cot, necesară în cazul afecțiunilor tendinită, epicondilită sau cotul tenismenului.

 

Condiții medicale care necesită folosirea unei orteze

Printre cele mai frecvente condiții medicale, care necesită folosirea unei orteze, se află tenosinovita și sindromul de tunel carpian. În ambele cazuri, ortezele ameliorează simptomele și îmbunătățesc confortul pacienților.

Persoanele cu artrită pot beneficia, de asemenea, de folosirea unei orteze pentru mână, prin reducerea durerii și a inflamației. Nu în ultimul rând, ortezele sunt recomandate în cazul entorselor și al luxațiilor, pentru protejarea împotriva mișcărilor excesive, care ar agrava leziunea.

Totodată, după o intervenție chirurgicală, medicul recomandă purtarea unei orteze, ce are rolul de a menține articulațiile într-o poziție stabilă și de a permite vindecarea.

 

Sfaturi de purtare

Ortezele sunt realizate dintr-o varietate de materiale, ce asigură confortul utilizatorului, precum cele textile. În funcție de modelul ales, unele pot fi prevăzute cu atele, ce oferă o susținere adecvată.

Spre deosebire de ortezele pentru umăr, care pot fi mai dificil de montat și demontat, ortezele pentru cot sau încheietura mâinii sunt mai ușor de fixat. În plus, prinderea cu scai permite adaptarea lor ușoară la un nivel de compresie optim pentru pacient.

Discută cu medicul despre ajustarea corectă a ortezei, deoarece una prea strâmtă creează disconfort și poate afecta circulația sângelui, în timp ce una prea largă nu îți va oferi sprijinul de care ai nevoie.

În ceea ce privește curățarea ortezelor, acestea se spală manual, iar pentru uscare, nu este recomandată folosirea unor surse de căldură. Citește cu atenție recomandările producătorului, pentru purtarea și îngrijirea corectă a ortezei, astfel încât să îi prelungești durata de viață și să beneficiezi de un suport optim.

 

Articol creat de agentia Campaigns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button