UTA Arad

De ce a transferat UTA jucători tineri de la alte cluburi? „La Academie avem un vid la anumite grupe de vârstă”

În vara anului trecut, chiar Mircea Rednic recunoștea că șefii clubului i-au impus, oarecum, să aibă la antrenamente cel puțin 7-8 jucători din cadrul Academiei UTA. „Puriul” i-a și debutat pe o parte dintre ei în SuperLigă, plecând de la Cristian Mihai și continuând cu Raul Stanciu, Alessio Calotă și Robert Vîlcu. Rareș Pop sau Darius Iurasciuc debutaseră în sezoanele precedente.

Ce va fi în noul sezon e greu de prevăzut, atâta timp cât „Puriul” a apelat la jucători Under de la alte cluburi, de 21-22 de ani. Este vorba despre portarul Robert Popa, mijlocașul Valentin Borcea și atacantul Raoul Cristea, în timp ce Andrei David a rămas și el în lot. „Domnul Rednic cunoaște politica clubului de a promuva câți mai mulți tineri din academie. Doar că noi avem un vid în academie la anumite grupe de vârstă. Nu putem oferi din academie jucători de 2002, 2003, 2004 în momentul de față pentru prima echipă. Putem oferi începând de la 2006-2007, dar să joci cu jucători de 2007 în prima echipă este un risc. Sunt jucători cu 5 ani mai mici decât cei ai altor alte echipe, care joacă și cu fotbaliști de 2002. Deci, prin tot ceea ce a adus domnul Rednic a încercat să închidă vidul respectiv, adică să nu intre jucători de 16-17 ani ani în teren, să avem jucători de 20-21 de ani”, a precizat Alexandru Meszar, care mai susține că bugetul anual al Academiei ajunge la 1 milion de euro.

Din propria academie, dintre jucătorii care nu au debutat încă în SuperLigă, Mircea Rednic se mai bazează acum pe Ionuț Anișorac (19 ani), Ahmet Ekmekci (20 de ani) și Vadim Kyrychenko (18 ani).

5 comentarii

 1. E greu sa ai la tot pasul un Prâslea cel Voinic cu al sau balon de aur. Și e și mai greu să-l pastrezi. Dor de duca, vorba cântecului cantautorului de pe plaiurile dacilor liberi.
  Din împrumutații in ultimii , hai sa zicem că doar gura lumii slobodă este, 5 ani, câți au crescut sau macar nu au regresat? Mie mi se pare că foarte puțini, dar nu am pretenția de a mă raporta la date statistice, rapoarte, analize etc

  8
  9
 2. Bine că nu are Spania un vid cu Yamal și nici un risc la Euro ????.
  Cam penibilă scuză dar na, toată lumea știe cum vin juniori și cum pleacă să nu mai spunem de „selecția”,pe academie ????

  9
  14
 3. Cred ca toata lumea are de castigat, si in primul rand Meszar si UTA, din vanzarea unui junior de la Academie. Din pacate insa, nu toti au calitate pentru Superliga, iar cei care au avut, au jucat, au fost promovati si, ulterior, vanduti. Ca sa fim cinstiti, la momentul plecarii de la UTA nici unul nu rupea gura targului. Dar au fost cedati, pe bani mai multi sau mai putini (oferta exista, trebuie sa existe si cerere-piata face pretul) Petre, Man, Miculescu , Pop, probabil cat de curand va urma Mihai. Nu stiu de ce ne imaginam ca juniorii nostri sunt mai valorosi decat ai altora. Nu am urmarit indeaproape fenomenul, dar dintre cei care au fost promovati la prima echipa dupa Rares nu m-a convins nici unul. Nu sunt copti pentru Liga 1, nu au fizic pentru duelurile cu seniorii. E si interesul lui Rednic sa ii promoveze, fie si la ordinul lui Meszar, si nu putem spune ca Rednic nu a promovat tineret sau nu i-a adus in anturajul primei echipe. Privim campionatul european, tineri de 17-18-19 ani sunt deja certitudini, titulari atat la echipele de club, cat si la nationalele respective. Ori la noi jucatori de 20-21 de ani nu reusesc sa se impuna in primul 11, decat obligand echipele cu regula FRF-ului. Toate marile noastre talente, Dobrin, Balaci, Hagi..au debutat la nationala pana la 18 ani. Talentul il vezi cu ochiul liber cam de la acea varsta, daca pana la 21-22 de ani nu ai „decolat” nu poti fi decat un jucator mediu. Exceptiile confirma regula, desigur.

  22
  2
 4. Bine mah, ce comparatie faci si tu cu Yamal:)))
  In toata Romania in 120 de ani de fotbal nu a fost jucator ca Yamal.

  11
  2
 5. @ suporterutabuc:

  „Nu stiu de ce ne imaginam ca juniorii nostri sunt mai valorosi decat ai altora. Nu am urmarit indeaproape fenomenul, dar dintre cei care au fost promovati la prima echipa dupa Rares nu m-a convins nici unul. Nu sunt copti pentru Liga 1, nu au fizic pentru duelurile cu seniorii ……..Toate marile noastre talente, Dobrin, Balaci, Hagi..au debutat la nationala pana la 18 ani. Talentul il vezi cu ochiul liber cam de la acea varsta.”

  Absolut de acord, cu o singura obiectiune, scouterii UTA-ei si chiar Mirciulica care decide totul, trebuie sa ignore TOTAL aspectul fizic al jucatorilor de 16-17-18 ani. Mai degraba trebuie sa ne focusam spre o selectie bazata exclusiv pe talentul si abilitatile tehnice innascute ale juniorilor.

  Asta cind, vorbim de selectia pentru pozitiile ofensive si de creatie de la mijloc in sus !

  Daca vorbim de mijlocasi defensivi si fundasi sigur fizicalitatea, viteza de reactie, deposedarile curate fara fault, pasele constant precise pe faza de progresie pot fi criteriile corecte de selectie.

  Si da avem mare nevoie de juniori talentati, de oriunde ar veni ei, din tara sau de aiurea. Trebuie sa continuam sa-i promovam si sa-i pregatim, pentru a lupta cu seniorii, in cel mai scurt timp posibil ! Asta cere piata si asta este ceea ce trebuie sa livram de acum incolo daca vrem sa avem bugetul anual de operare acoperit intr-o proportie de 300% pe termen mediu si lung !

  7
  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button