Glorii arădenezTOP ARTICOLE

A fost cândva la UTA – portarul vrâncean Stan Gheorghiu, „Banks de România”





stan gheorghiuPoreclit după marele portar englez, cu care semăna izbitor la fizionomie în tinerețe, fostul portar Stan Gheorghiu a ajuns la vârsta pensionării, scrie ediția on-line a cotidianului Monitorul de Vrancea.

Publicația a rememorat traseul fotbalistic al goalkeeper-ului de altă dată, originar din Galați și component al „localnicelor” Gloria CFR, CSU și FCM. În 1975, Stan Gheorghiu era adus la Arad, lângă marele Silviu Iorgulescu. În alb-roșu a jucat 18 meciuri și acel campionat a fost, fără îndoială, cel mai frumos din carieră.

„L-am avut antrenor pe Coco Dumitrescu, cel care a reușit cea mai mare performanță din istoria clubului arădean, eliminind anterior venirii mele pe Feyenoord Rotterdam, nimeni alta decât câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni. La Arad au fost două meciuri pe care nu le pot uita. Mai întîi a fost Steaua – UTA 8-0, cea mai grea înfrângere din cariera mea. La militari jucau atunci Iordănescu, Stoica, cu care am fost coleg la FCM Galați, Răducanu, Ion Ion, Hagiu, Troi sau Zamfir. Deși am luat opt goluri, nimeni nu a putut să-mi reproșeze ceva. Steaua era o echipa mare. La doar trei zile a venit însă și cea mai frumoasă victorie, UTA – Dinamo 1-0. La Dinamo jucau Dinu, Ștefan, Custov, Dumitrache, Dudu Georgescu, Lucescu sau Nunweiller VI”, și-a amintit fostul portar.

Contra dinamoviștilor, golul a fost marcat de Mircea Leac, pierdut în îmbrăţişarea colegilor după ce a scuturat plasa bucureştenilor (foto).

uta dinamo leacDorel Cura, „şeptarul” din fotografie, l-a evocat zâmbind pe vechiul său coleg: „Pe lângă meciurile cu Steaua și Dinamo, Banks a fost în poartă și la acel 2-1 cu Poli, când timișorenii au venit cu sicriul pe stadionul nostru. Mergeau mingile pe lângă bară, ocoleau milimetric poarta, iar el ne calma pe toți, ne striga să stăm liniștiți că totul e sub control. Până i-a strigat Brosovszky – „Ieși și tu să le prinzi, nu aștepta să vezi unde merg!”. S-a încheiat 2-1 pentru noi”.

Gheorghiu a mai apărat la Unirea Focșani (pentru care sursa citată dezvăluie că a marcat 17 goluri, toate din penalty, în sezonul 1980-1981!), apoi a devenit antrenorul mai multor echipe din zonă, iar din 1991 până în 2007 a fost președintele AJF Vrancea. „Nu-mi plac vremurile astea pe care le trăim, în care oamenii oamenii nu mai merg la stadion. Pe vremea mea veneai cu două ore înainte la meci să prinzi un loc, iar acum stadioanele sunt goale. Mă întristează faptul că oamenii sunt săraci şi lipsiţi de perspectivă. Şi fotbalul nu este sprijinit aşa cum ar trebui“, a încheiat Gheorghiu, pregătit acum de… pensie.

* UTA 75 – 76 (Antrenori Nicolae Dumitrescu, Alexandru Dan): Silviu Iorgulescu, Stan Gheorghiu – Gabor Biro, Ștefan Kukla, Jeno Pozsonyi, Ștefan Gall, Erhardt Schepp, Lazăr Pîrvu, Ladislau Brosovszky, Flavius Domide, Mircea Axente, Simion Colnic, Viorel Sima, Ioan Bedea, Dorel Cura, Liviu Giurgiu, Ioan Ștefănescu, Gavril Cojocaru.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button