National Sebis

După titlul de campioană a României și promovarea din seria 4-a a Ligii a III-a s-ar putea decide la TAS! „Să respectăm regulamentul, nimic mai mult!”





Miercuri este un nou termen la Comisia de Disciplină a FRF în „speța Keita”. Cazul poate decide promovarea în Liga 2-a sau mai bine zis, dacă luăm în cosiderare declarațiile părților, va trimite unul din cele două cluburi la TAS pentru a-și căuta dreptatea.

Și Sebișul sau Ighiul la TAS, după FCSB?

Din păcate, regulamentele sportive sunt depășite, s-a venit doar cu ajustări și „peticiri” răzlețe când s-au mai descoperit ambiguități, iar rezultatul este uneori de-a dreptul mioritic. S-a ajuns în situația penibilă ca numele campioanei României să se decidă la TAS, apoi nu mai departe de anul trecut ne amintim că și UTA se gândea să conteste rămânerea lui ACS Poli în primul eșalon în locul Rapidului, iar acum, din câte se pare, și un litigiu important în cheia promovării, din seria a IV-a a Ligii a 3-a, va ajunge pe masa Tribunalului de Arbitraj Sportiv din Laussane.

Performanța Ighiu își va susține miercuri buna credință în speța Keita și, prin vocea finanțatorul Armando Popescu, afirmă că: „Dacă nu ni se va da dreptate miercuri, 100 la sută vom contesta decizia”. Nu știm care vor fi argumentele pe care se bazează apărarea formației din județul Alba, când totul ar trebui să fie clar, atâta timp cât s-au pronunțat deja două organisme federale, Camera de Soluționare a Litigiilor și Comisia de Recurs, ambele constatând același lucru, legitimarea nelegală a lui Keita.

Nu știm dacă miercuri se va da un verdict sau o nouă amânare, dar faptele sunt de natură să pună clubul ighiuan în culpă. O culpă echivalentă cu pierderea a (doar) trei puncte în clasament. Atâta timp cât celelalte cluburi cu care a jucat Performanța nu au făcut contestație, nu pot primi puncte la „masa verde”. Dar, într-adevăr, Ighiul poate merge la TAS pentru a-și câștiga dreptatea (în opinia lor) și, indirect, a ajuta alte cluburi aflate în lupta pentru promovare. În schimb, dacă verdictul le va fi favorabil celor din Ighiu, clubul din Sebiș sigur va merge la TAS, cele trei puncte putând fi decisive în lupta pentru promovare.

Elemente noi în firul evenimentelor

În iunie 2016, Souleymane Keita era încă legitimat la Național Sebiș, dar, datorită unor neînțelegeri cu antrenorul Călin Cojocaru, a dorit să-și rezilieze contractul. Acest lucru s-a și întâmplat oficial începând cu data de 1 iulie, dar conform regulamentului, Comisia pentru Statutul Jucătorului de la FRF trebuia să constate această reziliere, înainte ca senegalezul să semneze cu un alt club, întrucât contractul era înregistrat și s-a reziliat înainte de termen. Profitând de faptul că are o echipă a doua în Liga a 5-a, Ighiul l-a înregistrat pe Keita la AJF Alba ca pe un nou venit, și se pare că nu li s-au solicitat toate actele necesare (statut de jucător liber, respectiv drept de muncă necesar fotbaliștilor extracomunitari). La Casa Fotbalului s-a trimis doar fișa jucătorului eliberată de AJF pentru echipa a doua și pe această bază i s-a dat dreptul de joc și în Liga 3-a, ca fiind venit de la echipa a doua. Clubul din Ighiu a considerat că, prin acest artificiu, a rezolvat problema și totul va fi în regulă. Din păcate pentru ei, cele două comisii FRF sesizate în urma contestației făcute de Național Sebiș au arătat foarte clar că Souleymane Keita trebuia declarat liber de contract, apoi trebuia să i se înregistreze noul contract la FRF, ocazie cu care trebuia prezentat dreptul de muncă eliberat la solicitarea clubului din Ighiu. În apărare, clubul din Alba s-a legat de interpretări ale textelor articolelor din Regulament, și a prezentat la Comisii două variante de contracte între ei și jucătorul Keita, ambele înregistrate la AJF Alba, culmea, chiar și cu sume de plată diferite!

În această primăvară, după ce cazul a făcut vâlvă și cele două Comisii s-au pronunțat, au intrat în scenă alte două instituții ale statului, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, care a amendat clubul pentru modul în care l-au angajat și plătit pe Keita, iar al doilea, Inspectoratul General pentru Imigrări, care l-au amendat pe cetățeanul senegalez, Souleymane Keita, pentru că a lucrat ilegal în a doua jumătate a anului 2016, neavând decât drept de ședere anual (obținut la începutul anului 2016 de Național Sebiș), nu și pe cel de muncă. Clubul din Ighiu nici măcar nu a depus actele la IGI pe perioada cât el a jucat în județul Alba. Din iarnă, Keita este la Reșița unde probabila re toate actele în regulă.

Cojocaru: „Nu suntem în război cu Ighiul, vrem doar să se respecte regulamentele!”

Managerul cu atribuții de antrenor al celor de la Național Sebiș nu consideră că este anormal să se respecte regulamentele în vigoare. „Noi am făcut contestație pentru că la un joc de fotbal, echipele ce intră pe teren trebuie să respecte toate regulile pentru a putea consemna la finalul meciului un rezultat corect. Cum poate fi corect un rezultat, dacă unul din fotbaliști nu avea voie să fie pe teren și, mai mult decât atât, a și marcat?˝, e întrebarea retorică a lui Călin Cojocaru.

Implicarea și afirmațiile belicoase ale finanțatorului de la Ighiu nu sunt susținute și de președintele Naționalului. „Domnul Armando Popescu este un om serios, de bună credință, și într-un fel este normal să-și apere clubul, dar să nu uităm că dânsul nu era la echipă în turul campionatului, deci nu a fost implicat direct în faptele incriminate de noi. Domnia sa este cel care a salvat clubul în iarnă de la abandon, comunitatea locală retrăgându-și sprijinul aproape total, iar fără implicarea financiară a dânsului nu mai erau astăzi în liga a treia. Noi îl respectăm și nu avem niciun război cu dânsul sau cu altă persoană din club. Pur și simplu dorim să se respecte regulamentele, nimic mai mult. De aceea ne căutăm dreptatea. Și alții în locul nostru ar fi făcut la fel. Vineri îi așteptăm la Sebiș pentru un meci de campionat, îi respectăm ca pe toți adversarii și dorim ca cel mai bun să câștige”, a adăugat Cojocaru.

Așadar, „telenovela” ar trebui să aibă un final mâine, la Casa Fotbalului, cu rezultat scontat dacă se iau în calcul regulamentele în vigoare. Sau …

Un comentariu

  1. D-le primar Feies nu mai credeti tot ce va spune dl.Cojocaru.Sebisul n-are cum sa castige pentru simplul motiv ca nu a facut contestatia inainte de joc.Restul e cancan!
    Dl.presedinte -antrenor se lauda ca cunoaste foarte bine Regulamentele,atunci cum de i-a scapat acest amanunt esential,contestatia conform Art.25 din ROAF se face inainte de joc.Pana la urma este exact cum spunea dl Armando,totul a fost premeditat in ideea ca daca Sebisul pierde acel joc facem contestatie ,iar daca il castigam nu facem(cum s-a intimplat in Cupa Romaniei).
    Daca nu ar fi vrut sa profite de situatia lui Keita,ar fi facut contestatia inainte de joc(conform Regulamentului),iar Keita n-ar fi jucat si n-ar fi contribuit la victoria Ighiului.Poate ca fara Keita ,Sebisul castiga cele 3 puncte pe teren si nu la masa verde cum isi doreste atat de mult acum!

    0
    0
    1. tu ai citit doar primul paragraf, vezi ca este si punctul B …
      Sebisul este reprezentat de cel mai renumit avocat specializat in spete sportive, dl. Ursu, s-a castigat deja la doua comisii … nu stiu cum ar putea cineva sa se mai lege de regulament … cum ar veni, observatorul de joc, care a permis sa se faca contestatia nu stie regulamentul, avocatul nu stie regulamentul, Comisia de Disciplina unde a ajuns contestatia și a trimis mai departe pentru a se solutiona legitimarea nu stie regulamentul … il stiu doar adversarii sebisului care citesc primul apragraf de la art. 25, si care considera ca identitatea unui jucator este buletinul in mana si omul, daca sunt aceiasi e OK …

      asa poate fi dus la un meci si Messi, inregistrat la un AJF generos care nu-i cere acte doar buletinul si o poza si joaca cu brio apoi la liga 3 in aplauzele adversarilor, le da vreo 3 goluri si pleaca linistit si avem pretentia sa ramana scorul de pe teren …

      aceasta smecherie cu legitimarea a fost dovedita … si e lipsa de fair-play a clubului pentru ca au facut cu buna stiinta acest lucru … s-a putut intampla acest lucru pentru ca Liga 3 este organizata de FRF iar satelitii joaca in ligi organizate de AJF … cum sa mai spunem ca IGHIU are dreptate si merita punctele? care-i logica?

      adica prinzi hotul in flagrant si ii dai drumul pe motiv ca trebuia sa te gandesti dinainte ca o sa fure si trebuia sa scrii pe usa sa nu intre daca e hot? … daca-l prinzi in flagrant nu-i bine?? … care-i logica?
      oare câti ˝keita˝ joaca linistiti acum prin ligile 3 si 2? sau or fi astia de la Ighiu, abia de 2 ani in liga 3 cei mai smecheri? nu i-a contestat nimeni la meciuri, acumd upa razboi … pa pa lambada 🙂

      vom vedea ce va fi …

      0
      0
  2. D-le Lucian,prea multa tevatura se face pentru acele 3 puncte, in timp ce mai sunt de castigat 6 puncte pe teren.In ipoteza pierderii de catre Sebis a doar 2 puncte,cu sau fara cele 3 puncte tot aia este,pentru ca este greu de crezut ca atat Resita cat si Ripensia vor pierde si ele 2 puncte in cele 2 etape ramase.
    Am vrut sa atrag atentia ca proiritatea nr 1 este pregatirea cat mai bine a celor doua jocuri.Ca o opinie personala ,nu cred ca se va da o decizie astazi!

    0
    0
    1. ai dreptate, prea multa tevatura … meciul a fost in 19 noiembrie 2016, trebuia sa se rezolve din iarna si erau toti linistiti demult si isi vedeau de jocuri … poate te gandesti cine a avut interes si a intervenit ca sa se amane atat … poate se da verdictul dupa terminarea campionatului ca sa vada cum e mai bine sa decida si sa nu mai fie timp de TAS … ce zici de asta? tot sebisul e de vina pentru tergiversare?

      0
      0
    2. cand s-a facut contestatia nu se stia cand se da decizia, nu prea se astepta nimeni la asa o amanare … anormala cred eu … in rest, fi sigur ca toate echipele de la varf isi pregatesc toate meciurile la fel, la victorie, inclusiv sebisul … acum ce sa fi facut sebisul? sa renunte la contestatie?

      0
      0
  3. Nu înțeleg de ce se face atâta tam-tam . Dacă domnii de la Comisia de disciplina a FRF au dat verdict favorabil pentru Sebiș, înseamnă că ei sunt cei care cunosc regulamentul și au dreptate?
    De ce să nu merite Sebișul să câștige? Toți merită să aibe prima șansă.
    Nu cred că e vorba că nu se munceste sau nu se dorește promovarea.
    Trebuie totuși și un dram de noroc!!!!
    BAFTĂ NAȚIONAL SEBIȘ! !!!
    Hai cu promovarea

    0
    0
  4. Noi, sebisenii va susținem băieți! !!!! Fiți puternici și luptați pentru șansa voastră. E și a noastră, a sebisenilor, prin voi. Va vom incuraja din tribune și va ținem pumnii, ne rugăm pentru voi și Vă iubim.
    Dumnezeu să vă ajute să fiți în forma maxima si să mai aduceți două victorii. Nu mai cerem nimic altceva in campionatul ăsta.
    Ați demonstrat că puteti juca la nivel de Liga 1.
    Curaj băieți! !!!

    0
    0
  5. Cata răutate în unii!!!!! Cred ca e din invidie…… Sebișul muncește de ani buni pentru promovare. De ce sa nu merite? Daca acele comisii au zis că au dreptate, cine sunteți voi să le contestați?
    Sa se respecte regulile jocului, iar daca specialiștii în domeniu au zis ca e așa de ce mai comentați atâta?
    Dumnezeu să fie de partea Sebișului. Încă două victorii și gata.
    Curaj băieții! !!!!
    NOROC MAXIM!!!!

    0
    0
  6. Nu înțelegem de ce loviți în antrenor. …. Aveți ceva personal cu el? E de partea noastră, a echipei, suferă și se bucură împreună cu noi. Ne încurajează și ne mustră dacă e cazul. E sufletul echipei. Ne dorim să ne bucurăm împreună la sfârșitul acesta de campionat, pentru că majoritatea dintre noi luptăm de 2 ani pentru acest vis. Am demonstrat de multe ori că se poate și suferim pentru nereușite. Noi suntem cei care trebuia sa facem mai mult. Vom da tot ce putem sa ajungem acolo unde merităm.
    Mulțumim și domnului primar care este tot timpul alături de noi și pe care îl respectăm. Vrem să fiți mândru de noi și să incununam efortul dumneavoastră cu victorie.

    0
    0
  7. Aici chiar ai dreptate ,s-a tergiversat nepermis de mult.Terbuia rezolvat pina la inceperea returului si toata lumea stia de unde se pleaca!

    0
    0
  8. Domnule Armando , Ighiul a incalcat regulamentul nicidecum Sebisul .
    E foarte clar , s- a dovedit lucrul acesta !
    Tot acest circ este făcut doar pentru mediatizare și pentru a pune o presiune mai mare pe cei din Sebis ,pentru ca știm cu toții ca Vineri cei de la Ighiu se vor deplasa pe terenul liderului ,sper eu la acel moment !
    Rămâne mai putin important ce se va întâmpla in cursul zilei de astăzi ,iar Vineri pe stadionul din Sebis sunt sigur ca baietii vor raspunde pe teren aducând 3 puncte extrem de importante in consolidarea clasamentului !
    Hai Național!

    0
    0
  9. Mai bine o echipa de tradiție că Ripensia, decât una de primar vremelnic..ce să facă sebisul cu ai săi 6000 de locuitori în liga a doua? Sa strice competiția cum a făcut Pâncota?

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button