24/09/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

S-a intrat în linie dreaptă: Stadionul „Francisc Neuman” se pregătește de recepție și de debutul UTA-ei în Liga 1! Care sunt ultimele probleme și termenele de respectat? + FOTO

Cu ceva emoții legate de prestațiile din play-offul ligii secunde, UTA și-a realizat obiectivul stagional și a împlinit visul suporterilor arădeni, revenirea în elita fotbalului românesc. De luni, Laszlo Balint și-a trimis jucătorii într-o vacanță blitz, precum competiția în care au jucat pentru promovare de pe 4 iulie pe 2 august, însă conducerea clubului a rămas în priză. După 12 ani, e de pregătit un sezon de Liga 1, unul modificat chiar ieri de FRF, de la 14 la 16 echipe și alte câteva reguli privind bătălia pentru locurile europene sau salvarea de la retrogradare.

Însă și mai multă treabă are Drast Company, firma constructoare a stadionului „Francisc Neuman” și partenerii subcontractați, căci „Bătrâna Doamnă” vrea să se întoarcă acasă la redebutul în Liga 1. Sunt zile calzi în Calea Aurel Vlaicu, pauzele de mesă ale muncitorilor au devenit un lux și asta pentru că Radu Dragoș intenționează să declare finalizarea lucrărilor între și 17 și 20 august.

Asta înseamnă că Primăria trebuie să se pregătească de recepție, dar – totodată – trebuie să achite toate facturile emise de constructor. Pentru ca Inspectoratul de Stat în Construcții să poată desemna un reprezentant este nevoie să se facă plata tuturor facturilor emise de către constructor. În funcție de valoarea achitată către acesta se calculează, potrivit legislației în vigoare, regularizarea taxei datorată acestei instituții, ce va fi achitată de către beneficiar, respectiv Municipiul Arad. Ulterior acestei date, Inspectoratul de Stat în Construcții va emite o adeverință care va confirma corectitudinea sumelor achitate către instituție și va desemna un reprezentant care va participa la recepție.

Însă, dintre toate instituțiile implicate în recepție și acordarea avizelor, cele mai multe zile le va petrece la stadion Insprectoratul pentru Situații de Urgență. Angajații lor au de făcut o grămadă de verificări și probe, cum ar fi pornirea hidranților sau senzorilor de fum, punerea în funcțiune a generatoarelor sau a instalației de desfumare, etc. Avizele ISU sunt esențiale, precum și cele ale Jandarmeriei sau Poliției, însă evident ultimele două instituții nu au atâta treabă. Probabil, Comisia de Omologare a LPF va fi prezentă la Arad înainte de recepția propriu-zisă, undeva între 12 și 17 august și tocmai de aceea urmează zile pline pe șantierul aflat la final în Calea Aurel Vlaicu.

La demisol e cel mai mult de lucru, branșamentul la gaz – pe săptămâna viitoare

Practic, cei 80-90 de muncitori care vin zilnic la lucru la arena „Francisc Neuman” au fost dispersați în diferetele zone ale demisolului tribunei I. Aici mai este cel mai mult de lucru, se pun ultimele tavane false, se fac racorduri, se montează mobiler și se lipește mocheta, dar se lucrează și la parcarea VIP, necesară în procesul de omologare a stadionului. Sunt de amenajat vestiarele celor două formații, precum și birourile antrenorilor utiști. Laszlo Balint va avea propriul birou, iar „secunzii” săi altul. Vestiarul arbitrilor arată cel mai bine la ora actuală, dar în maxim o săptămână totul va fi pus acolo și în celelalte încăperi, precum camera antidoping, generosul spațiu unde fotbaliștii pot ieși să facă o încălzire preliminară, magaziile sau muzeul clubului, aflat aproape de intrarea oficială. Branșamentul la gaz se va face săptămâna viitoare, în așa fel încât să curgă apă caldă la dușurile vestiarelor, sau peste tot la grupurile sanitare. De încălzire nu va fi nevoie încă la temperaturile de vară. Și noul tablou general de curent sosește tot în zilele ce urmează, ca și cele două generatoare, unul pentru partea de tribune și celălalt pentru instalația de nocturnă.

Hotelul și sectoarele VIP pot fi predate la cheie în maxim trei-patru zile

Dacă la demisol mai e de muncă, nu același lucru se poate spune despre cele două etaje. Aici, practic, mai sunt de îndepărtat doar foliile mobilierelor, aparatelor electro-casnice și cele ale saltelor pentru paturile celor 12 camere ale mini-hotelui din interiorul stadionului. Constructorul a comandat inclusiv frigidere sau televizoare, iar scaunele VIP din interior arată foarte bine și sunt dispersate pe întreaga lungime a sectorului închis cu geamuri. Aici e o mică problemă, căci aceste geamuri nu sunt prevăzute cu sistem de deschidere, însă acest lucru s-ar putea remedia destul de ușor. Bineînțeles, contra unor costuri suplimentare. Afară, există alte rânduri de scaune VIP, chiar în spatele sectorului rezervat mass-mediei scrise, unde mai sunt de instalat prizele și rețeaua de internet.

Terase de efect și spații generoase la etajul doi

Ultimul nivel e cel mai spectaculos. Aici vor urca în special camerele TV, respectiv comentatorii vor urca (cu cele două lifturi) la ultimul nivel, de unde au cel mai buni unghi de transmisie. Apropo, cele două spații pentru camerele din dreptul liniei de 16 metri trebuie mărite puțin, iar constructorul se va ocupa și de acest lucru. Însă, tot la etajul doi e spațiu generos pentru întreaga media, în caz că ar dori să aibă putere mai mare la internet sau e vreme urâtă afară. Sunt și două terase, una mai mică cu vedere la stadion și alta mai mare unde sunt și catargele pe care vor flutura diferitele stindarde. Vederea spre Calea Aurel Vlaicu face toți banii în special pe timp de noapte. Tot la etajul doi sunt cele trei camere de control pentru televiziuni, internet și sistemul VAR, când acesta va fi implementat și în Liga 1.

Bălan propune bănci de rezerve de 23 de locuri, protejate de căldura soarelui

Băncile de rezervă au fost subiect discuție încă de anul trecut. Primăria a comandat bănci de 13 locuri, când Regulamentul UEFA vorbește despre mai multe. Până la urmă, nici scaunele nu erau prea comode, astfel că Florin Bălan, patronul firmei „Fedspiel Sport”, le-a propus celor de la Primărie bănci de rezerve protejate de un material special, din policarbonat, de căldura soarelui, de 23 de locuri fiecare. Deocamdată, Primăria studiază oferta lui Bălan, însă o decizie ar trebui luată rapid, căci fotbal fără bănci de rezerve regulamentare nu se poate. Și tot angajații „Fedspiel Sport” vor termina numerotarea scaunelor, în așa fel încât clubul UTA să poată pune, de săptămâna viitoare, în vânzare abonamente pentru noul sezon de Liga 1. Prețurile ar trebui să fie următoarele, dar nu e nimic bătut în cuie: 2000 de lei – un loc la VIP, 600 de lei un loc la tribuna I, 400 de lei un loc la tribuna a II-a, respectiv 300 de lei la peluză. Oricum, în afara numerotării scaunelor, e nevoie și de cea a scărilor și rândurilor, iar aici trebuie să se implice ;i Primăria.

Cheltuială neprevăzută privind turnicheții

Se știe că pentru omologare, o arenă de Liga 1 și mai ales de categoria UEFA 4, spre care a tins „Francisc Neuman”,  avea nevoie la intrare de turnicheți. Un sistem modern, bazat pe codul de bare cu care va fi prevăzut fiecare abondament sau bilet, însă cel montat la stadionul UTA e nefuncțional. Astăzi, căci de săptămâna viitoare, constructorul a angajat o firmă din Italia, pentru 140 de mii de euro, pentru a veni cu tot softul necesar, în așa fel încât turnicheții să aibă cu adevărat utilitate.

E așteptată și firmă luminoasă

Dacă cele două tabele electronice din colțurile terenurilor sunt deja funcționale, lifturile interioare, de asemenea, constructorul așteaptă să primească și să monteze firma luminoasă de la intrarea principală. Până la urmă, concursul de proiecte inițiat în martie de primarul Bibarț a rămas în coadă de pește, astfel că Drast Company a luat taurul de coarne și propunerea sa din imaginile alăturate a primit „verde”. Cum verde și bun de joc (cu excepția unei porțiuni arse dinspre tribuna a II-a) se prezintă și gazonul, iar echipa lui Gyuszi Balint chiar ar putea forța câteva antrenamente după data de 15 încolo .Poate chiar la lumina reflectoarelor, că tot trebuie probate în perioada ce urmează.

Obiectivul – UTA din nou acasă pe 29 august!

Concluzionând, toate eforturile constructorului și ar trebui și cele ale Primăriei să se canalizeze spre inaugurarea arenei „Francisc Neuman” în ultimul weekend al lunii august. Astăzi, Răzvan Burleanu a reafirmat faptul că Federația Română de Fotbal intenționează să dea startul noului sezon pe 22 august, situație în care clubul UTA, deși conform regulamentului ar trebui să joace acasă, va cere să fie programată în deplasare. Tocmai ca procedurile și termenele pe care vi le-am explicat mai sus să fie respectate. Apropo, în acest sens, Primăria ar da o mare mână de ajutor constructorului prin angajarea unei firme de curățenie. Nu de alta, dar, în primul rând nu e treaba lui și în al doilea în tot acest timp ar putea face toate retușurile necesare finalizării și predării stadionului început în  2014. Iar pe 4 august s-au împlinit exact 5 luni de zile de când Drast Company a preluat lucrările la noua arenă de 11,526 de locuri, avansând cât Tehnodomusul în vreo 4 ani de zile.

O galerie FOTO amplă de la stadionul „Francisc Neuman” de ieri, 6 august 2020, puteți vedea AICI

9
3