UTA Arad

S-a intrat în linie dreaptă: Stadionul „Francisc Neuman” se pregătește de recepție și de debutul UTA-ei în Liga 1! Care sunt ultimele probleme și termenele de respectat? + FOTO



Cu ceva emoții legate de prestațiile din play-offul ligii secunde, UTA și-a realizat obiectivul stagional și a împlinit visul suporterilor arădeni, revenirea în elita fotbalului românesc. De luni, Laszlo Balint și-a trimis jucătorii într-o vacanță blitz, precum competiția în care au jucat pentru promovare de pe 4 iulie pe 2 august, însă conducerea clubului a rămas în priză. După 12 ani, e de pregătit un sezon de Liga 1, unul modificat chiar ieri de FRF, de la 14 la 16 echipe și alte câteva reguli privind bătălia pentru locurile europene sau salvarea de la retrogradare.

Însă și mai multă treabă are Drast Company, firma constructoare a stadionului „Francisc Neuman” și partenerii subcontractați, căci „Bătrâna Doamnă” vrea să se întoarcă acasă la redebutul în Liga 1. Sunt zile calzi în Calea Aurel Vlaicu, pauzele de mesă ale muncitorilor au devenit un lux și asta pentru că Radu Dragoș intenționează să declare finalizarea lucrărilor între și 17 și 20 august.

Asta înseamnă că Primăria trebuie să se pregătească de recepție, dar – totodată – trebuie să achite toate facturile emise de constructor. Pentru ca Inspectoratul de Stat în Construcții să poată desemna un reprezentant este nevoie să se facă plata tuturor facturilor emise de către constructor. În funcție de valoarea achitată către acesta se calculează, potrivit legislației în vigoare, regularizarea taxei datorată acestei instituții, ce va fi achitată de către beneficiar, respectiv Municipiul Arad. Ulterior acestei date, Inspectoratul de Stat în Construcții va emite o adeverință care va confirma corectitudinea sumelor achitate către instituție și va desemna un reprezentant care va participa la recepție.

Însă, dintre toate instituțiile implicate în recepție și acordarea avizelor, cele mai multe zile le va petrece la stadion Insprectoratul pentru Situații de Urgență. Angajații lor au de făcut o grămadă de verificări și probe, cum ar fi pornirea hidranților sau senzorilor de fum, punerea în funcțiune a generatoarelor sau a instalației de desfumare, etc. Avizele ISU sunt esențiale, precum și cele ale Jandarmeriei sau Poliției, însă evident ultimele două instituții nu au atâta treabă. Probabil, Comisia de Omologare a LPF va fi prezentă la Arad înainte de recepția propriu-zisă, undeva între 12 și 17 august și tocmai de aceea urmează zile pline pe șantierul aflat la final în Calea Aurel Vlaicu.

La demisol e cel mai mult de lucru, branșamentul la gaz – pe săptămâna viitoare

Practic, cei 80-90 de muncitori care vin zilnic la lucru la arena „Francisc Neuman” au fost dispersați în diferetele zone ale demisolului tribunei I. Aici mai este cel mai mult de lucru, se pun ultimele tavane false, se fac racorduri, se montează mobiler și se lipește mocheta, dar se lucrează și la parcarea VIP, necesară în procesul de omologare a stadionului. Sunt de amenajat vestiarele celor două formații, precum și birourile antrenorilor utiști. Laszlo Balint va avea propriul birou, iar „secunzii” săi altul. Vestiarul arbitrilor arată cel mai bine la ora actuală, dar în maxim o săptămână totul va fi pus acolo și în celelalte încăperi, precum camera antidoping, generosul spațiu unde fotbaliștii pot ieși să facă o încălzire preliminară, magaziile sau muzeul clubului, aflat aproape de intrarea oficială. Branșamentul la gaz se va face săptămâna viitoare, în așa fel încât să curgă apă caldă la dușurile vestiarelor, sau peste tot la grupurile sanitare. De încălzire nu va fi nevoie încă la temperaturile de vară. Și noul tablou general de curent sosește tot în zilele ce urmează, ca și cele două generatoare, unul pentru partea de tribune și celălalt pentru instalația de nocturnă.

Hotelul și sectoarele VIP pot fi predate la cheie în maxim trei-patru zile

Dacă la demisol mai e de muncă, nu același lucru se poate spune despre cele două etaje. Aici, practic, mai sunt de îndepărtat doar foliile mobilierelor, aparatelor electro-casnice și cele ale saltelor pentru paturile celor 12 camere ale mini-hotelui din interiorul stadionului. Constructorul a comandat inclusiv frigidere sau televizoare, iar scaunele VIP din interior arată foarte bine și sunt dispersate pe întreaga lungime a sectorului închis cu geamuri. Aici e o mică problemă, căci aceste geamuri nu sunt prevăzute cu sistem de deschidere, însă acest lucru s-ar putea remedia destul de ușor. Bineînțeles, contra unor costuri suplimentare. Afară, există alte rânduri de scaune VIP, chiar în spatele sectorului rezervat mass-mediei scrise, unde mai sunt de instalat prizele și rețeaua de internet.

Terase de efect și spații generoase la etajul doi

Ultimul nivel e cel mai spectaculos. Aici vor urca în special camerele TV, respectiv comentatorii vor urca (cu cele două lifturi) la ultimul nivel, de unde au cel mai buni unghi de transmisie. Apropo, cele două spații pentru camerele din dreptul liniei de 16 metri trebuie mărite puțin, iar constructorul se va ocupa și de acest lucru. Însă, tot la etajul doi e spațiu generos pentru întreaga media, în caz că ar dori să aibă putere mai mare la internet sau e vreme urâtă afară. Sunt și două terase, una mai mică cu vedere la stadion și alta mai mare unde sunt și catargele pe care vor flutura diferitele stindarde. Vederea spre Calea Aurel Vlaicu face toți banii în special pe timp de noapte. Tot la etajul doi sunt cele trei camere de control pentru televiziuni, internet și sistemul VAR, când acesta va fi implementat și în Liga 1.

Bălan propune bănci de rezerve de 23 de locuri, protejate de căldura soarelui

Băncile de rezervă au fost subiect discuție încă de anul trecut. Primăria a comandat bănci de 13 locuri, când Regulamentul UEFA vorbește despre mai multe. Până la urmă, nici scaunele nu erau prea comode, astfel că Florin Bălan, patronul firmei „Fedspiel Sport”, le-a propus celor de la Primărie bănci de rezerve protejate de un material special, din policarbonat, de căldura soarelui, de 23 de locuri fiecare. Deocamdată, Primăria studiază oferta lui Bălan, însă o decizie ar trebui luată rapid, căci fotbal fără bănci de rezerve regulamentare nu se poate. Și tot angajații „Fedspiel Sport” vor termina numerotarea scaunelor, în așa fel încât clubul UTA să poată pune, de săptămâna viitoare, în vânzare abonamente pentru noul sezon de Liga 1. Prețurile ar trebui să fie următoarele, dar nu e nimic bătut în cuie: 2000 de lei – un loc la VIP, 600 de lei un loc la tribuna I, 400 de lei un loc la tribuna a II-a, respectiv 300 de lei la peluză. Oricum, în afara numerotării scaunelor, e nevoie și de cea a scărilor și rândurilor, iar aici trebuie să se implice ;i Primăria.

Cheltuială neprevăzută privind turnicheții

Se știe că pentru omologare, o arenă de Liga 1 și mai ales de categoria UEFA 4, spre care a tins „Francisc Neuman”,  avea nevoie la intrare de turnicheți. Un sistem modern, bazat pe codul de bare cu care va fi prevăzut fiecare abondament sau bilet, însă cel montat la stadionul UTA e nefuncțional. Astăzi, căci de săptămâna viitoare, constructorul a angajat o firmă din Italia, pentru 140 de mii de euro, pentru a veni cu tot softul necesar, în așa fel încât turnicheții să aibă cu adevărat utilitate.

E așteptată și firmă luminoasă

Dacă cele două tabele electronice din colțurile terenurilor sunt deja funcționale, lifturile interioare, de asemenea, constructorul așteaptă să primească și să monteze firma luminoasă de la intrarea principală. Până la urmă, concursul de proiecte inițiat în martie de primarul Bibarț a rămas în coadă de pește, astfel că Drast Company a luat taurul de coarne și propunerea sa din imaginile alăturate a primit „verde”. Cum verde și bun de joc (cu excepția unei porțiuni arse dinspre tribuna a II-a) se prezintă și gazonul, iar echipa lui Gyuszi Balint chiar ar putea forța câteva antrenamente după data de 15 încolo .Poate chiar la lumina reflectoarelor, că tot trebuie probate în perioada ce urmează.

Obiectivul – UTA din nou acasă pe 29 august!

Concluzionând, toate eforturile constructorului și ar trebui și cele ale Primăriei să se canalizeze spre inaugurarea arenei „Francisc Neuman” în ultimul weekend al lunii august. Astăzi, Răzvan Burleanu a reafirmat faptul că Federația Română de Fotbal intenționează să dea startul noului sezon pe 22 august, situație în care clubul UTA, deși conform regulamentului ar trebui să joace acasă, va cere să fie programată în deplasare. Tocmai ca procedurile și termenele pe care vi le-am explicat mai sus să fie respectate. Apropo, în acest sens, Primăria ar da o mare mână de ajutor constructorului prin angajarea unei firme de curățenie. Nu de alta, dar, în primul rând nu e treaba lui și în al doilea în tot acest timp ar putea face toate retușurile necesare finalizării și predării stadionului început în  2014. Iar pe 4 august s-au împlinit exact 5 luni de zile de când Drast Company a preluat lucrările la noua arenă de 11,526 de locuri, avansând cât Tehnodomusul în vreo 4 ani de zile.

O galerie FOTO amplă de la stadionul „Francisc Neuman” de ieri, 6 august 2020, puteți vedea AICI









17 comentarii

  1. eu nu va inteleg popor nemultumit a promovat echipa aveti un stadion frumos, de ce sunteti carcotasi – sunt judete satu mare baia mare , chiar si oradea nu au stadioane adica sunt in paragina de ani de zile , da au trecut 6 ani , dar vedeti voi cate trebuie facut la un stadion nou- candva aveai tabela o tabla – camera antidoping vip parcari vip, si multe altele de ce nu aveti rabdare of of ma gandesc cat ne mai biruie pamantul sa va fie rusine aradenilor care constestati- respect pt adevarati suporteri ai utei un satmarean care in ultimul an a devenit utist -appp s[er sa ajung si eu la un meci pe calea aurel vlaicu, bafta UTA.

    0
    0
    1. Cu scuzele de rigoare dar rușine să le fie celora care conduc, nouă ne este rușine că acest județ a intrat în cartea recordurilor cu o lucrare de mici dimensiuni realizat intr-o perioadă lungă de timp.
      Mă bucur că vrei sa susți UTA,dar modul cum pui tu problema e greșit,eu unul nu-s curios de capra vecinului,sunt curios sa progresăm fiecare zonă sau județ în parte.
      Toată această țară e cu probleme și se pare că clasa politică nu se va deștepta prea curând să facă ceva și în interesul național al cetățenilor, nu-mi place politica dar la noi puține lucruri sunt normale,civilizate….dar suntem europeni 😂.

      0
      0
    2. zici ca esti din Satu Mare, bravo ca sustii UTA dar din pacate nu stii realitatea acestei constructi. Constructiile de care zici au fost in proiect de la inceput doar nu crezi ca or aparut acum noi. Acest stadion trebuia finalizat in 2018 oare de ce timp de trei ani s-a lucrat in dorul leli azi un stalp apoi 2 saptamani nimic apoi iar un stalp. Cum se poate ca noua firma care se ocupa de constructia stadionului sa faca in 3 sau 4 luni ce ceilalti nu au fost in stare sa faca in sa zicem 1 an jumate. Asa ca eu ca suporter care critic aceasta constructie nu mie rusine chiar sa ii injur ( o merita cu varf si indesat). Asa ca te rog sa iti revizuiesti cuvintele cu rusinea si alte cele pentru ca nu stii de nici un fel bataia de joc la care am fost supusi.

      0
      0
    3. Ți-ai primit aprecierile doar pt ultimele rânduri ! Umilința anilor petrecuți la Siria și Motorul nu o cunosti. De normalitate nici vorba . Totuși , bine ai venit in familia UTA !

      0
      0
  2. Cum sa pui asa preturi la abonamente si poatebnu vezi decat vreo 7 meciuri cu spectatori….voi ganditi sau va orbeste banul ??

    0
    0
    1. Cand sustii ca esti suporter cu trup si suflet, nu te uiti neaparat la bani prima data! Preturile pentru Liga 1 sunt rezonabile. Unii dintre cei care mai mergeam pe la Siria (vreo 200-300 pers max) pe ninsoare, ploi si vant, plateam acelasi pret la abonament la fel ca pentru niste meciuri pe Motorul intr-o zi de primavara, si o faceam pentru… UTA, culori-istorie-club-echipa, asa cum era ea atunci. Cred totusi ca asa cum te intitulezi tu „Utist” pana la urma, intr-un an de zile, de un abonament de 300 de lei la peluza tot aduni tu de undeva daca te consideri cu adevarat suporter.. indiferent ca ne vor lasa pe stadion sau nu..

      0
      0
    2. Te mai si semnezi utist..nu iti bagă nimeni mâna in jeb, dacă vrei oti faci abonament daca nu..nu! Nu sunt preturi mari pt liga1 pe stadion nou

      0
      0
  3. Astea sunt chestii reale duse in fața noastră de media. Stai să vezi ce scrie pe aradon. Nu stim nici azi dacă se va putea juca aici din septembrie. Mai e de lucru. Domnul Dragos este un erou, a facut cum a putut de mult si de bine dar ce a lăsat Tehnodomus este imposibil de inteles impreună cu primăria. Domnul din Satu Mare, au trecut 6 ani pt un stadion modificat de nu stiu cate ori. Acma e problemă cu turnicetii, firma luminoasă nici azi n-a apărut, parcarea nu-i gata și intrebarea finală: cine face curătenie? Primăria trebuia deja să contacteze o firmă specializată, muncitorii nu-s femei de servici. Ps. Bancile de rezervă nu sunt comanate…nu ne stresăm, că ne-am obisnuit.

    0
    0
  4. S-au montat toate scaunele?Pana la urma care este capacitatea finala?S-a tot vehiculat ba 11600, ba 11000 altii ziceau 12000 altii ca ar avea chiar sub 11.000 de locuri.

    0
    0
    1. La sitemul de sonorizare si camerele de securitate m-am gandit si eu, nu sunt mentionate niciunde. Pararea mea ca nu au cum sa-l finalizeze pana la sfarsitul lui August. Sunt multe detalii care trebuie puse la punct in asa scurt timp.

      0
      0
  5. Construcția ca si constructia dar gazonul??????. Oameni buni, e dezastru. Noi vom sta in tribună, asa cum a fost construită, dar echipa muncește pe acel gazon. Intrați o dată când sunteți în zona, sa vedeti sistem de irigații, te doare mintea. Si acel spațiu verde dintre liniile de tramvai din Vlaicu are o irigare mai corespunzătoare decât gazonul arenei. RUSINE

    0
    0
  6. Deci,tot respectul pentru firma lui Dragos, Drastconstruct,toata rusinea pentru Tehnodomus care au lalait-o 6 ani, acum sa vedem cu pandemia,ca degeaba se pun in vanzare abonamente daca accesul pe stadion este restrictionat

    0
    0
    1. Cineva avea dreptate ,cred ca pe Aradon a scris despre burduful de intrare al jucatorilor.Este prea inalt iar cei de la tribuna 1 ,primele 4-5 randuri nu vor avea vizibilitate o.k. Cred ca se poate rezolva .ori prin telescopare in jos .ori prin reducerea inaltimii.Daca tot sunt locuri limitate pe stadion macar fiecare spectator sa aiba confortul conform banilor pe care ii plateste pntru abonament sau bilet

      0
      0
  7. cine vrea abonament ia cine nu,nu indiferent de situatie ,si 400 ron nu cred ca e mult ,ma refer la mine tribuna 2 ,am luat bilete virtuale la 2 meciuri ,si lucrez zilier ,cu ora ,orice ban sa iasa,cu spectatori terminam in primele 8 ,fara mai greu ,acesti jucatori de acum ai utei ,mai putin hora ,ce atmosfera a fost pe motorul este circa 20 la suta din ce va fi pe noul stadion francisc neumann,forta uta

    0
    0
  8. Și sigla clubului nu o sâ apară pe clădire ?
    Doar denumirea stadionului?

    Sper să ne se întâmple așa .

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button