18/10/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

Ultimul semnal de alarmă tras de Meszar în direcția Primăriei: „Fără banii publici, UTA nu poate exista la acest nivel, nu cred că orașul dorește să-și piardă identitatea!”

Problema finanțării clubului UTA de către partenerul său numărul unu, așa cum s-a autointitulat și a fost numit de conducerea administrativă a „roș-albilor” Primaria Arad, devine o mare problemă. Suntem în 17 septembrie și primarul interimar, Călin Bibarț, încă invocă răspunsul de la Oficiul Concurenței ce întârzie să vină, când legea 115/2020 este clară privind finanțarea directă a structurilor sportive în an pandemic.

Mai mult, Bibarț tot rostolgolește un slogan cu care crede că îi atrage de partea sa în special pe cei care nu au în sfera lor de interes sportul și anume: „Pasiunea nu trebuie să bată rațiunea” și vorbește mai departe de alte nevoi stringente ale comunității, înaintea investițiilor în sport. Doar că Alexandru Meszar, părintele proiectului UTA, l-a combătut pe toată linia pe edilul orașului: „Trebuie să fim conștienți că străzi asfaltate, canalizare în cartiere, internet și altele are fiecare oraș, este o normalitate. Dar cu o echipă cu o asemenea istorie și palmares, cum are Aradul, se mândresc foarte puține orașe. UTA nu este doar pasiune. Este tradiție, istorie și, în primul rând, cel mai important simbol al Aradului. Comunitățile care nu își respectă simbolurile și tradițiile își pierd identitatea. Nu cred că își dorește cineva acest lucru”.

Totuși, Meszar încearcă să fie optimist, bazându-se pe așa-zisul gentlemen agreement dintre club și Primărie, ca să nu mai vorbim de faptul că instituția ce administrează orașul a promis public sprijin pentru clubul UTA. „Așadar, tocmai pentru nu cred că cineva își dorește ca Aradul, comunitatea să-și piardă simbolurile, identitatea,  promisiunile autorităților locale vor fi onorate cât de curând onorate. Din păcate, în momentul de față nu avem nicio informație din partea Primăriei nici despre data la care se vor aloca banii, nici despre sumele promise. Cert este că aceste sume sunt o parte foarte importantă din bugetul nostru pentru acest sezon, fără de care clubul nu poate exista la acest nivel. Nu putem spune că avem zilele numărate, iar problemele cele mai mari sunt la furnizori și la partenerii cu care colaborăm, pe care nu putem să-i plătim. Așadar, mai rezistăm, dar un timp foarte scurt”, a adăugat Meszar.

Într-o conferință de presă susținută chiar pe gazonul noii arene „Francisc Neuman”, Călin Bibarț a înaintat și suma cu care UTA ar urma să fie finanțată până la finalul acestui an. Vorbim despre 5 milioane de lei, dintre care două ar fi trebuit să vină în luna septembrie și azi nu avem certitudinea că ele vor mai fi alocate. „Eu zic că noi, Aradul, facem parte dintr-o parte a țării unde gentlemen agreement-ul funcționează. Când făcut echipa, bugetul și planul pentru acest sezon ne-am bazat pe sumele promise public. Nu îmi vine să cred nici în momentul de față că aceste sume nu vor ajunge la club. Iar cuantumul lor nu va fi modificat tot în baza acestui gentlemen agreement, căci el s-a făcut în momentul în care criza medicală încă nu era depășită total”, a mai punctat Meszar.

Conform legii 115/2020, orice sumă de bani pe care autoritățile locale o vor vira în cluburilor sau asociațiilor sportive trebuie aprobată în ședință de Consiliu Local Municipal. Iar viitoarea ședință ar putea fi și ultima din actuala legislatură, ținându-se cont de faptul că pe 27 septembrie vor fi alegeri locale, iar, procedural, formarea noului CLM va dura câteva săptămâni bune. „Dacă nu se va vota în următoarea ședință de CLM alocarea banilor penttru UTA vom avea o mare problemă. De fapt, nu știm unde este exact problema. Top public a fost anunțat că s-a găsit o soluție, conform legii valabile doar pentru anul 2020. În aceasta se spune că toate administrațiile locale, atât județene cât și municipale, pot acorda sume de bani cluburilor direct prin hotărâre de consiliu. Iar clubul UTA îndeplinește toate condițiile să fie eligibil. Dacă, cumva, primii bani se vor aproba de noul CLM prin octombrie și noiembrie, s-ar putea să ajungem în situația de a nu-i putea chletui toți și va trebui să-i înapoiem. Adică se știe, că toți banii publici nechetluiți până pe data de 15 decembrie se întorc în bugetul local. Și oricum, noi aveam nevoie de bani în iulie, august, acum în septembrie, nu se poate să primim bani de abia în octombrie, noiembrie. Eu susțin în continuare că există soluții, doar că trebuie să fii pozitiv și să le cauți. Dacă e necesar, pot fi făcute oricâte ședinte extraordinare de CLM, chiar și zilnice, dacă pe ordinea de zi a ședinței ordinare nu vom apărea și noi. Așadar, eu zic că până pe 27 septembrie va trebui alocată o sumă pentru clubul UTA, pentru că apoi va exista un blocaj la nivel local din cauza alegerilor. Urmează o perioadă fără un primar validat, fără drept de semnătură, nu vom avea nici Consiliu Local, așadar primii bani sau cel puțin semnarea contractului pentru primii bani trebuie să se întâmple în această lună, adică în următoarele zece zile”, a concluzionat Alexandru Meszar.

Vă reamintim că în acest an, Primăria a alocat de abia la începutul lunii iunie bani o tranșă de 2,9 milioane de lei, susținând că finanțarea pentru întreg anul 2020 se va ridica la nivelul din 2019, când echipa a activat în întregime în Liga 2-a, adică la totalul de 7,3 miioane de lei.

4
1
%d blogeri au apreciat: