Șoimii Lipova

După Rusu, încă un fost lipovan a debutat în Liga I: Buta a jucat 22 de minute în eșecul Viitorului la Voluntari





Doi foști tineri fotbaliști ai celor de la Șoimii Lipova au debutat în același sezon al Ligii I. Denis Rusu a făcut-o încă din vara anului trecut la UTA, unde este împrumutat până la finalul sezonului, pentru ca ieri să vină rândul lui Gabriel Buta (19 ani) să evolueze pentru Viitorul Constanța, club la care s-a transferat încă din iarna anului 2019 de la divizionara terță arădeană.

Chiar dacă se antrenează cu prima echipă de un an și jumătate, inclusiv sub comanda lui Gică Hagi, fotbalistul de profil defensiv nu a avut ocazia să joace decât pentru echipele de juniori ale trupei de pe Litoral, inclusiv în Youth Champions League. Luni seară a intrat pe gazonul arenei „Anghel Iordănescu” în minutul 68 în locul lui Tsoumou, dar amintirea debutului în primul eșalon rămâne una tristă atâta timp cât echipa sa a pierdut cu 1-0 și se află pe loc de baraj, în încercarea de a evita retrogradarea.

Născut în ianuarie 2002, la Bicaci, în județul Bihor, Gabriel Buta a jucat la Șoimii în turul campionatului 2018-2019. A marcat în meciul său de debut, la 16 ani și jumătate, în fața celor de la CNS Cetate Deva, la 8 minute după ce a intrat pe teren din postura de rezervă. A mai jucat în câteva meciuri și promitea foarte mult. Fizic excelent, jucător de picior stâng, foarte talentat, fotbalistul a intrat rapid pe lista celei mai importante Academii din țară, care a și pus rapid mâna pe el încă. În primele 6 luni a evoluat sub formă de împrumut la Viitorul U17, echipă la care a jucat titular și cu care s-a încununat campion național. În vară a fost transferat definitiv la Academia Hagi, iar antrenorii de la Under 19 l-au reprofilat închizător sau fundaș central.

Clubul Viitorul anunță că Buta este al 47-lea produs al Academiei ce a debutat în Liga I, dar nu e tocmai așa, căci Liberty Salonta și Șoimii Lipova au avut și ele un rol imporant în formarea fotbalistului. „Suntem mândri de Gabi, a muncit mult, la Lipova era printre cei mai serioși fotbaliști și știm că a rămas așa și la Constanța. Ne bucurăm că am putut contribui și noi la șlefuirea sa ca fotbalist, sperăm ca el și Denis Rusu să nu fie ultimii tineri care ajung de la echipa noastră în Liga 1”, a menționat Radu Pop, președintele „șoimilor”.

Din informațiile noastre, chiar portarul Raul Buta (18 ani), fratele lui Gabriel, ar fi tot în atenția celor de la Viitorul Constanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button