Șoimii Lipova

Sabău schimbă sistemul de joc la Lipova, Ghighilicea e noua sa „aripă” dreapta: „După ce ne obișnuim și învățăm, satisfacțiile vor fi importante”





Șoimii Lipova și-ar putea încheia campania de achiziții din această vară chiar în săptămâna reunirii. După Aldan, Suslak și Bozian, dar și juniorii Brad, Al. Ban și Cosmin Abrudan, de astăzi, în „alb-albastru” ajunge și Claudiu Ghighilicea (27 de ani). Mijlocaș ofensiv, cu apariții în special în banda dreaptă, fotbalistul născut la Turnu Severin a evoluat cu succes în Liga 3-a, la grupări precum: Minerul Mehedinți, Minerul Motru, Milennium Giarmata, ACSO Filiași și Cetate Deva.

Totodată, în zilele ce urmează, Flavius Sabău și-ar putea completa lotul și cu un fundaș central capabil să dezvolte de jos acțiunile echipei sale. „Conducerea poartă discuții cu trei fotbaliști pentru un post de fundaș central care să aducă un plus de siguranță pe linia defensivă, dar care să și fie punctul de plecare pentru fazele ofensive gândite de antrenorul nostru. Acesta are și alte idei inovatoare de fotbal modern pe care vrea să le implementeze la Șoimii”, susține Radu Pop, președintele lipovanilor.

A clarificat „capitolul” CFR Cluj: „Un pas înainte, dar și o incertitudine majoră pentru mine! Am ales continuitatea și siguranța de la Lipova”

Revenind la Sabău, acesta începe cel de-al șaselea sezon la cârma Lipovei, deși la începutul verii se părea că va pleca în curtea campioanei CFR Cluj, pentru a antrena „satelitul”. „A fost o discuție cu CFR-ul pentru reînfințarea echipei de Liga 3-a, am stabilit cu ei tot ce trebuie legat de staff, antrenamente, mod de lucru, cerințele lor și mai trebuia alcătuit lotul. Doar că toate aceste lucruri porneau de la obținerea unui loc de Liga 3-a. Din păcate, nu este nimic sigur și nici nu se va știi exact până pe la mijlocul lui august câte echipe se vor retrage din acest eșalon și cine le va lua locul. Era o incertitudine majoră pentru mine și, chiar dacă era o provocare, un pas înainte pentru că urma să am pe mână și tineri care erau în vizorul primei echipe a campioanei României, am ales continuitatea și siguranța ce mi le oferă Lipova. Profesional, Șoimii îmi oferă tot ce mi-aș putea dori ca antrenor, nu am nici un regret că nu s-a concretizat cu Clujul. Pentru mine este foarte important să lucrez cu oameni care mă respectă și aici am de toate și pot să mă exprim așa cum doresc. Sunt susținut și am o relație deosebită cu toată lumea”, a clarificat episodul CFR Cluj tehnicianul campioanei seriei a 8-a a Ligii a III-a. Realizările tânătrului tehnician la Șoimii cuprind: 2 Cupa României faza județeană. o promovare în Liga 3-a, de două ori locul 2 și un loc I în al treilea eșalon fotbalistic.

Satisfacții în promovarea tinerilor și mai puțin în locurile din clasament

Una dintre marile satisfacții ale lui Sabău e legată de promovarea jucătorilor tineri, numai în sezonul trecut debutând în Liga 1, Denis Rusu, la UTA și Gabriel Buta, la Viitorul. „Tot timpul am fost preocupat de promovarea tinerilor, mai ales în acești ani ei pot fi și o sursă de venit pentru club. Asta pe lângă satisfacțiile oferite antrenorilor și conducătorilor. Pentru mine e ceva deosebit să văd cum Denis Rusu și Gabriel Buta au ajuns în Liga I la nume mari precum UTA, Viitorul Constanța și acun CFR Cluj, lucru ce mi se pare mai important ca locul 1 obținut în clasamentul unei serii de Liga 3-a. Personal, mă mulțumește un joc frumos și nu un rezultat urât, dar cel mai mult mă încântă un jucător pe care-l duc de la un nivel promițător la unul de performanță. Eu fac fotbalul cu multă plăcere și încerc să pun în practică dorințele mele legate de jocul modern de fotbal, de dezvoltarea jucătorilor. Am terminat pe primul loc, dar satisfacțiile au fost mai mici ca anul trecut, când eram pe locul 2. Spun asta pentru că jocul de atunci era mai bun, nu am suferit atât la finalizare și am fost mai fericit și împlinit profesional”, a mai punctat „principalul” lipovanilor.

Schimbă sistemul de joc într-unul mai ofensiv

Un nou sezon de Liga 3-a debutează pe 28 august, iar Șoimii Lipova va ataca, probabil, pentru al patrulea an la rând promovarea în Liga 2-a. „Obiectivul meu pentru campionatul următor este jocul și dezvoltarea jucătorilor tineri. Sigur că mă bazez și pe jucători cu experiență, cu caracater, care să ne ajute să îi ridicăm pe cei tineri și foarte tineri. Este foarte sigur că doar cu rezultate pot fi ridicați cei tineri, nu poți face o echipă doar de tineri, căci nu vei bate pe nimeni și copiii se vor descuraja. Eu am experimentat cu 4-5 jucători pe care i-am luat de la juniori și în doi-trei ani i-am dus spre Liga a 2-a, chiar Liga 1. I-am dezvoltat într-un mediu bun, cu condiții sportive, financiare și umane peste nivelul Ligii a 3-a, pentru care nu pot decât să le mulțumesc oamenilor de la Lipova care înțeleg fenomenul. Cu aportul lor s-a format la Șoimii o familie unită, ne înțelegem bine, avem plăcerea de a face fotbal și de aceea am avut rezultate pozitive și am trecut ușor peste insuccesele de moment. Acum aș vrea într-un fel să fie un nou început, să schimb și sistemul de joc. Am văzut că sunt niște limite ofensive pe care le-am avut la sistemul 4-4-2 și odată cu schimbarea lotului în această vară aș vrea să joc un 4-3-3. Probabil că nu vor merge de la început toate lucrurile prea bine, dar după ce ne obișnuim și învățăm, satisfacțiile vor fi importante. Vom reuși să gestionăm și faza defensivă care este un minus la acest sistem, dar plusurile pe faza ofensivă înseamnă mai multe oportunități și de asta avem nevoie, să marcăm mai mult”, a mai afirmat Flavius Sabău.

Mai rămâne de văzut și ce adversari vor avea lipovanii în noua stagiune, căci se zvonește că echipe arădenele arădene de Liga 3-a vor fi împărțite în două serii.

2 comentarii

  1. Nu stiu daca faza defensiva este un minus la sistemul 4-3-3, de fapt, nu e un minus la nici un sistem de joc, daca ai jucatorii potriviti si dinamica buna.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button