Șoimii Lipova - Liga 3 arhivă

Calificată în play-offul Ligii a 3-a, Șoimii Lipova vrea să ajungă din nou la barajele de promovare! Apoi: „Există Reșița și…restul, dar ne batem”






Se poate spune că Șoimii Lipova a fost una dintre victimele schimbării sistemului de promovare în Liga 2-a, dictat de Federația Română de Fotbal după mărirea numărului de serii la zece. Vicecampioană a seriei a IV-a doi ani la rând, după Reșița și FC U Craiova, formația de pe malul Mureșului nu fost premiată cu nimic, iar când a câștigat seria cu numărul 8, a luat doar biletele pentru barajele de promovare. Iar aventura sa s-a terminat chiar la primul hop, „dubla” cu Măgura Cisnădie, pierdută cu scorul general de 2-3. Oricum, în drumul lipovanilor ar fi ieșit Viitorul Șelimbăr, care, sub comanda lui Florin Maxim, nu pierduseră niciun meci și avea să ajungă fără mari probleme în anti-camera Ligii 1.

Seria de 9 rezultate pozitive a venit doar după schimbarea sistemului de joc: „Nu ne-a ieșit cum credeam noi”

A existat dezamăgire în tabăra „șoimilor”, dar nu resemnare. Aceștia au luat-o de la capăt, cu un lot, cel puțin pe hârtie, mai bun, odată cu sosirile lui Adrian Suslak (ex. Crișul), Bogdan Bozian și Sergiu Aldan (Progresul Pecica), Alexandru Ban (Cisnădie) și Bogdan Nicolescu (ex. fotbalist trecut și pe la Poli, în Liga 2-a). Totodată, s-a mers pe continuitate la nivelul băncii tehnice, deși – la un moment dat – se auzea că Flavius Sabău și Marius Ciubăncan ar putea ajunge la „satelitul” lui CFR Cluj. „În prima fază, în vară, după ce am aflat că sistemul competițional este cu Play-off, ne-am gândit să ne întărim cu jucători care să ne ajute să intrăm în careul de ași. Apoi, am încercat să schimbăm sistemul de joc, a fost dorința antrenorului și îmbrățișată de noi, cei din conducere, chiar dacă era riscant pe faza defensivă. Dar, noi ne dorim un fotbal ofensiv, așa joacă toate cluburile mari, cu pressing ofensiv foarte puternic. Am încercat să jucăm ceva asemănător, așa ne-am pregătit la amicale, dar nu ne-a ieșit cum credeam noi. În primele cinci etape am scos doar trei egaluri, cu toate că la analiza făcută la finalul acestui an a reieșit că în 4-3-3 am avut 32 de ocazii, nu situații, ci șuturi spre poartă. Probabil, dacă aveam răbdare și nu ne gândeam neapărat la Play-off, poate ne ieșea ceea ce ne-am propus. Dar, a trebuit să fim pragmatici și am decis ca din etapa a 6-a să revenim la 4-4-2. Am câștigat cu 4-1, acasă cu Periamul, primul meci din acest campionat și am rămas așa până la finalul anului. Acest sistem îl știau jucătorii, l-au mai jucat și așa au dat randament bun. Adică am câștigat 7 meciuri și am făcut și două egaluri. Concluzionând pe marginea acestui subiect, am crezut că jucătorii aduși se pot reprofila. Și nu am greșit de tot, doar că nu am reușit să marcăm. S-a muncit mult la implementarea noului sistem, dar am pierdut foarte multe puncte în acele prime cinci etape. Este adevărat, ne-a dat peste cap și meciul de Cupă cu Poli, atât ca efort fizic, dar și mental, pentru că am scăpat printre degete o performanță deosebită”, susține Radu Pop, președintele secției de fotbal a Șoimilor Lipova.

 

Nu cred că mai există  o echipă afiliată la FRF care în 6 ani să fi jucat doar în deplasare și cu rezultatele noastre”

Lipova a terminat anul pe locul 3 în seria a 8-a, cu 26 de puncte și e deja calificată în play-off. „Bineînțeles, acum că avem certitudiunea că vom juca în play-off, ne dorim unul din primele două locuri în serie. Ne vom pregăti, ne vom antrena pentru asta, ca să ajungem la baraj, indiferent de poziție. Vrem să fim pregătiți și să nu avem ghinion ca anul trecut, când am avut 17 jucători cu enterocolită după primul meci de baraj. Mai citesc că Lipova ar sta cel mai bine din punct de vedere financiar în această serie, dar nu este așa. Noi jucăm de 5 ani în deplasare, avem cheltuieli mari și este un minus mare. Nu avem autocarul Ghirodei, nu avem terenul de acasă al Crișului, am putea juca alt fotbal acasă la Lipova, cu 1000 de oameni în spate. Dar, noi de 5 ani jucăm doar în deplasare și facem eforturi, ca și club, jucători, finanțatorii, toată lumea, în speranța că într-o zi ajungem acasă. Am lucrat la dezvoltarea clubului, avem echipele de seniori, apoi trei grupe de copii angrenate la județ. Toate costă, nu ne scăldăm în lux, cheltuim cumpătat și sperăm să fie cu folos. Promovăm juniori de la pepiniera proprie, în câțiva ani am dori să ne bazăm pe cât mai mulți lipovani la prima echipă. Nu cred că mai există  o echipă afiliată la FRF care în 6 ani să fi jucat doar în deplasare, dar să aibă o promovare în Liga a 3-a și de două ori să ocupe locul 2 într-o serie de Liga 3-a. Nu suntem mai bogați ca și contracandidatele din serie, avem și noi micile noastre necazuri. Dacă analizăm financiar tabloul barajelor, teoretic există Reșița și restul…Eventual Deva să mai poată emite ceva pretenții la Liga 2-a, căci are și ea în spate un oraș și chiar un județ puternic, ar putea concura cu bănățenii. Dar, bineînțeles, nu ne lăsăm și cred că asta e valabil și pentru colegele din Play-off-ul acestei serii”, mai afirmă Radu Pop.

Gherasim și Dolga au plecat, urmează Trabalka?

Din planul Lipovei pentru la primăvară nu mai fac parte doi jucători, iar cu unul sunt discuții pentru a-l întoarce din drum. „Sigur că vor fi ceva plecări, dar și sosiri. Certitudini în acest moment sunt plecările lui Dolga și Gherasim, iar Trabalka nu prea mai dorește să joace, cu el mai discutăm. Poate ne orientăm spre anumite profiluri de jucători. Sincer, mi-ar plăcea să revenim la 4-3-3, dacă ne pregătim bine în această iarnă și vedem și ce jucători vom putea folosi”, ne-a mai mărturisit Pop.

Miza pe tineri: „Aproape toți au confirmat sau au reconfirmat”

În multe cazuri la nivelul Ligii a 3-a diferența se face la fotbaliștii Under, iar Lipova a stat – în general – bine la acest capitol. „Nicholas Brad, David Ciubăncan, Andrei Gavrilă și Abel Popa sunt jucători care au confirmat sau reconfirmat forma foarte bună și au crescut mult în joc. Abel Popa a continuat evoluțiile bune și constante, nu întâmplător a fost la lotul lărgit al României, mă refer la jucători născuți în 2002. Este deja o certitudine pentru noi și sunt convins că în vară va pleca undeva mai sus, la o echipă bună. Este un fundaș central de picior stâng, cu un fizic bun, ceea ce este o raritate în ziua de aztăzi. Ciubăncan jr. a crescut valoric în ultimele două-trei luni, a prins încredere. A și jucat mult, în Liga 3-a, Liga 5-a și în campionatul de juniori A1. A totalizat 31 de goluri, dintre care trei în Liga 3-a, unul foarte important, cel de trei puncte de pe terenul liderului din Ghiroda. Tot în Liga 3-a mai are și patru assisturi, în condițiile în care a fost titular doar în cateva meciuri. Este un junior născut în 2004, are talent și un mare viitor în față. Brad este născut în 2002, am avut referințe bune despre el. Din păcate, nu a jucat anul trecut la Pâncota pentru că a fost întrerupt campionatul, dar am crezut în el, este inteligent și nu ne-am înșelat. S-a pus pe picioare, a jucat aproape meci de meci, a ajuns să și marcheze, are patru goluri și alte multe ocazii. Hațegan este născut în 2001, este un jucător polivalent, a jucat mai puțin, dar când a intrat și-a făcut datoria. Gavrilă e născut în 2001, e împrumutat de la UTA. Anul trecut a jucat mai puțin, dar, după pregătirea din vară, prin muncă și-a câștigat un loc de titular. Este unul dintre motoarele echipei, alături de Salhi. Pe Ban, aflat și el în ultimul an de juniorat l-am adus de la Cisnădie, el ne-a marcat un gol la baraj. Este un jucător de viteză, are și dribling bun în regim de viteză, ne așteptam mai mult de la el. A marcat puțin, un eurogol cu Crișul în Cupă, după care doar a avut ceva ocazii. Portarul Buta are 18 ani, a avut câteva meciuri la Liga 3-a și în Cupă, încă este foarte crud pentru un portar. Este un copil de viitor, ne punem mari speranțe în el, în doi ani poate că va ajunge sus. Are fizic bun, doar că nu se concentrează prea mult. În general, portarii se maturizează mai târziu, spre 25-30 de ani. La meciul cu Curtici a debutat fundașul dreapta, Răzvan Gherman, din generația 2004. Vorbim despre un lipovan din promițătoarea generație 2004-2005, din pepiniera proprie. Mai avem la antrenamentele echipei mari patru juniori din această generație: Andrei Rusu, Daniel Leric, Sergiu Crișan și David Pop, nume care se vor regăsi în anii următori în prima echipă a Lipovei”, a spus Pop despre „sângele proaspăt” aruncat în luptă de Flavius Sabău.

 

Obiective și în Liga a 5-a, dar și în campionatul de juniori A1

Șoimii Lipova pune accent și pe echipa a doua, care e lider în Seria A a Ligii a 5-a, utilizând destui fotbaliști care au evoluat și în Liga 3-a. „Echipa a doua a câștigat și anul trecut campionatul Ligii a 5-a, dar cum nu am primit acordul AJF de a juca meciurile de acasă în ziua de duminică, pentru a putea folosi și jucători de la prima echipă, nu am putut onora campionatul Ligii a 4-a. În acest sezon, avem un lot bun, format din jucători A1, plus doi-trei jucători de la prima echipă care aveau puține minute, alții decât cei 15 care nu au voie sa joace la echipa satelit. Dacă nu jucau antrenorii Sabău și Ciubăncan, aveam cea mai tânără echipă din ligile județene. Jucătorii pun în practică ceea ce fac la antrenamentele primei echipe, sunt atent monitorizați de antrenori și se simte diferența de nivel. Dacă ar fi jucat doar la juniori, acolo unde doar două echipe sunt mai putenice, nu aveam adversarii necesari în procesul lor de dezvoltare ca fotbaliști. A mai venit și Vasilică Georgiu și am terminat pe primul loc într-o serie bună, animată la vârful clasamentului, cu o contracandidată bună, Victoria Nădlac. Chiar e bine așezată și pregătită formația lui Rudy Lakatos, practică un joc frumos. Vom juca să câștigăm seria A din Liga a 5-a, chiar dacă nu ni se va permite să debutăm cu ei în Liga 4-a. Nu pot să le spun copiilor să piardă meciuri, dacă jucăm și câștigăm, este meritul lor, bucuria și împlinirea lor ca mici fotbaliști. La fel și la A1, vrem să câștigăm campionatul anul acesta și să reprezentăm zonal Aradul. Probabil, ne vom bate cu Ineul pentru acest obiectiv”, mai consideră Radu Pop.

Pe când din nou la Lipova? „ Sperăm ca din campionatul viitor să nu mai fie vreo amânare”

Este al doilea sezon în care Șoimii Lipova își dispută meciurile de acasă în cartierul arădean, Sânnicolau Mic. Evident, „alb-albaștrilor” le este dor de „iarba verde de acasă”. „Oftez când sunt întrebat de stadion. Din păcate, recent ni s-a impus să facem o parcare în interiorul stadionului, se lucrează deja, până în martie va fi gata. Mobilierul, tribuna, nocturna sunt gata. Nu sunt mulțumit de gazon, firma care s-a ocupat a promis mult și a făcut cam puțin. Încă se văd șirurile de la plantare, este prea rar gazonul. Nu este ce trebuia să fie, la câți bani au primit, firma a realizat cam puțin după reclama ce și-au făcut-o despre calitatea lucrărilor executate de ei. Sperăm ca din campionatul viitor să nu mai fie vreo amânare și să jucăm acasă, dupa 6 ani de pribegie. Dar, nu aș vrea să închei într-un ton trist, pesimist și să le transmit suporterilor noștri și familiilor lor, jurnaliștilor care ne promovează munca, dar și clubului UTA și suporterilor utiști printre care mă număr și eu Sărbători Fericite și un an 2022 mai bun”, a încheiat Pop.

La reluarea campionatului, Lipova mai joacă acasă cu Dumbrăvița și în deplasare, cu Pecica, iar în ultima etapă a sezonul regular stă.

FOTO: Costel Șerban

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button