UTA Arad

UTA U19 vrea să facă o figură frumoasă în Cupă, dar Gaica subliniază: „Rezultatele sunt importante în măsura în care fotbaliștii intră în vederile primei echipe”



În urmă cu câteva săptămâni, Cristian Păcurar, șeful Academiei UTA, susținea că ideal ar fi fost ca formația emblemă a Aradului să aibă o formație „satelit” angrenată în Liga 3-a. Bugetul clubului nu permite acest lucru, iar de aici pleacă și strategia pentru grupele mari de juniori. Fiindcă UTA U19 a rămas să joace în play-outul Ligii Elitelor pentru încă șase partide, toți juniorii născuți în 2003 (cu excepția portarului Rigo) au fost dați împrumut. Ultimii plecați sunt Borcea (Pecica), Bortiș (Cermei), Dănilă (Jiul Petroșani) și Botoroagă (liber de contract), singurii fotbaliști care vor împlini 19 ani regăsindu-se în lotul primei echipe, respectiv Roșca, Pătlăgică și Mercioiu.

Prin urmare, grupa de juniori mari mai este formată doar din fotbaliști de 2004, 2005 și trei de 2006. Schimbări au fost operate și la nivelul băncii tehnice, în locul lui Dinu Donca sosind Sandu Gaica, ultimul antrenor care a dat jucători pentru prima echipă, pe Miculescu, Isac sau Hrezdac. Fostul fundaș central din anii ’80-’90 a refăcut cuplul cu colegul de generație, Adi Ungur la conducerea tehnică a UTA-ei U19, provocarea fiind extrem de importantă. Cei doi s-au apucat de treabă de la începutul săptămânii trecute, având sub comandă următorii jucători: C. Mihai, Sarkozi, Roșu, Bota, Kiss, Bulza, Codrea, Ekmekci, Hrincescu (2004), Iurasciuc, Manoilă, Anișorac, Pașcalău, Bokse, Ronai, R. Pop, Popa, Cibi, Andreaș (2005),  Bădău și Purdescu (2006). Șerengău (2004) va lipsi de pe gazon până la finalul sezonului, în timp ce Roșca, Pătlăgică, Mercioiu și Vermeșan vor coborî destul de des la juniori pentru meciuri oficiale. Mijlocașul Fabiano Cibi și atacantul Patrick Andreaș s-au transferat în această iarnă de la LPS Banatul.

UTA U19 e pe primul loc în play-outul seriei de vest, dar e și calificată în turul trei al Cupei României. „Ne pregătim de zece zile, încercăm să închegăm cât mai repede o echipă din jucătorii selectați pentru grupa noastră. Am vrea să câștigăm play-outul, dar nu e un obiectiv în sine. În schimb, în Cupă am vrea să ajungem cât mai mult posibil, deși suntem conștienți că la un moment dat vom da peste echipe ce au au jucători  mai mari cu un an sau doi decât ai noștri și acest lucru s-ar  putea să conteze. Dar, principalul nostru scop rămâne creșterea de jucători pentru prima echipă. Rezultatele echipei sunt importante doar în măsura în care fotbaliștii noștri cresc și individual și vor intra în vederile formației de Liga 1”, susține Sandu Gaica.

Campionatul Ligii Elitelor se reia pe 19 martie, dar cu o săptămână înainte UTA U19 joacă în Cupa României. Până atunci, tinerii utiști se antrenează zilnic pe „Motorul”, dar au programate și câteva amicale împotriva celor de la Crișu, Ghiroda, Pecica, Ineu, Curtici, Sântana, Zăbrani și Socodor.

UTA este în topul anului trecut şi la nivel juvenil, conform analizei FRF

După ce echipa mare a prins şi ea Top 10 în 2021, în urma unei analize făcute de FRF pe baza punctajului obţinut anul trecut de prim-divizionarele din Liga 1, UTA se remarcă şi la nivel juvenil, unde ocupă un onorabil loc 6 în Liga Elitelor la fotbal. Vă reamintim că în vara anului trecut, juniorii „roş-albi” jucau finala naţională la categoria U17, pierdută la scor 1-5, în faţa Viitorului. Pentru stabilirea ierarhiei pentru parcursul din anul 2021 au fost contabilizate rezultatele din următoarele faze ale edițiilor: ediția 2020/21, etapele din Seriile Est și Vest disputate în 2021 + semifinale și finală (3p victorie, 1p remiza); ediția 2021/22 – toate etapele din Serii și primele 4 din play-off-uri și play-out-uri.

S-a calculat media de puncte realizate pe meci, rezultând următorul top 10:

EchipăPuncte pe meci
Viitorul/Farul Constanța2.7
Csikszereda2.26
U Cluj2.03
CFR Cluj1.88
FCSB1.86
UTA Arad1.82
Concordia Chiajna1.74
Dinamo București1.74
Gaz Metan Mediaș1.73
Universitatea Craiova1.59

În ciuda succesului celor de la Csikszereda în ediția precedentă, Farul (fostă Viitorul) domină prin constanță și un start al noii ediții în forță, așa cum a obișnuit. Ierarhia se află sub „dominația” Ardealului, practic jumătate din cluburile din top 10 provenind din această zonă a țării, cu orașul Cluj-Napoca în frunte, având două reprezentante!









2 comentarii

  1. Cu scuzele de rigoare dar strategia haotică de la copii și juniori nu duce nicăieri.
    Nu dau exemple gen Ajax sau Dortmund dar noi nu știm ce vrem,nu avem o strategie care sa fie profitabila pe termen mediu și lung,noi mergem pe ideea :”ce o fi o fi”,prea multe se fac fac fără o strategie clară însă modul cum a crescut clubul e de apreciat, rămâne de văzut cu o finanțare gen FCSB cum am putea manageria centrul de copii și juniori….

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button